Športové aktuality
18 min. čítania

Broková kanonáda aj varovanie z vody - pohľad cez olympijskú optiku na výkony Slovákov na polceste k OH 2020

Ľubomír Souček

BRATISLAVA 23. novembra (SOV) – Šiesteho decembra vydá Slovenský olympijský výbor (SOV) ďalšie číslo svojho časopiseckého magazínu, ktorý vychádza dvakrát do roka – OLYMPIC.sk jeseň/zima 2018. Ako upútavky postupne zverejňujeme niektoré články z obsahu čísla. Druhý z nich sa zameriava na vrcholy tohtoročného účinkovania Slovákov v disciplínach v programe olympijských hier – čiže na polceste k OH 2020. Jeho autor je mediálny riaditeľ SOV Ľubomír Souček.

Párny rok medzi priestupnými je vždy uprostred olympijského cyklu. Smerom k letným hrám poskytuje určitý obraz o aktuálnej výkonnosti špičiek, aj keď vo väčšine športov ešte „nejde do tuhého“. Ako sa v polčase cesty do Tokia 2020 ukázali Slováci?

Ak by sme to mali stručne zhrnúť – čakali sme viac. Vo väčšine letných olympijských športov sa v tomto roku konali svetové šampionáty, ale medailovo ovenčení (v olympijských disciplínach) sa z nich vrátili len strelci. Trio brokárov spustilo na MS v Čchangwone ozajstnú kanonádu, ktorej výsledkom boli dve zlaté, jedna strieborná medaila a jedno štvrté miesto. Naopak z vody, ktorá viac než dve desaťročia držala slovenský šport „nad vodou“, vzišlo predolympijské varovanie.

PO VODÁCKEJ STRATE STRELECKÝ NÁLEZ A PÄŤ MIESTENIEK

Vlani sme oplakávali, že našu najparádnejšiu olympijskú disciplínu - vodnoslalomársku kategóriu C2, v ktorej sú medzi šampiónmi OH naveky zapísaní trikrát bratia Hochschornerovci a raz bratanci Škantárovci – nezmyselne vyradili z olympijského programu. Ale tohto roku sa ukázalo, že po ťažkej strate máme aj cenný nález. V streľbe „nám“ dali rovnocennú „náhradu“ za deblkanoe na divokej vode: súťaž v mix trape.

Keď mala táto disciplína súťažnú premiéru na Európskych hrách 2015 v Baku, zo zlata sa tešila dvojica Zuzana Rehák Štefečeková – Erik Varga. Potom ju zaradili aj do programu OH 2020 - a? Jej dominantné tohtoročné osobnosti sa volajú rovnako! Zuzka s Erikom v nej triumfovali v pretekoch Svetového pohára (SP) v Siggiewi aj v Čchangwone, na európskom šampionáte v Leobersdorfe skončili druhí a na svetovom v Čchangwone triumfovali!

Obaja sa blysli aj v individuálnom trape –  Rehák Štefečeková sa v ňom stala majsterkou sveta a z ME si priniesla bronz a Varga, ktorý sa k brokovnici úspešne vrátil po vážnom zranení z minulého roka, si na MS vybojoval striebro a na ME skončil štvrtý. Táto dvojica skvelými výkonmi vystrieľala hneď štyri olympijské miestenky pre našich trapistov! To určite mimoriadne teší aj exmajstra sveta Mariána Kovačócyho, ktorý si v pretekoch SP v Siggiewi vystrieľal bronz, či ďalšiu našu kvalitnú trapistku Janu Špotákovú...

Danka Barteková. FOTO: TASR/MICHAL SVÍTOK
Danka Barteková.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Blysla aj skeetarka Danka Barteková, ktorá sa v auguste znovu po 8 rokoch stala majsterkou Európy. Na MS vyhrala kvalifikáciu a vo finále tuho bojovala o medailu. Napokon skončila štvrtá za triom Američaniek, ale aj ona získala olympijskú miestenku.

Spomedzi všetkých našich športovcov teda strelci majú olympiádu istú ako prví. Už dnes majú rovnaký počet miesteniek ako v Riu 2016, a to ešte na ďalšie vážne pomýšľajú predovšetkým špičkový pištoliar Juraj Tužinský, či puškárka Daniela Demjén Pešková, ktorá v Čchangwone získala svoju prvú medailu z MS žien - bronz. Má ho síce z neolympijskej disciplíny, ale tento úspech veští, že sa jej môže podariť vystrieľať si miestenku aj v olympijskej. Ani ďalšia skeetarka Veronika Sýkorová (šiesta v pretekoch SP v Siggiewi) by nemusela byť bez šance prebiť sa do Tokia.

VODNÝ SLALOM BEZ INDIVIDUÁLNEJ MEDAILY Z MS

Vodný slalom je z historického pohľadu suverénne najúspešnejší slovenský olympijský šport. Od Atlanty 1996 až po Rio 2016 sa našinci vždy vracali aspoň s jedným olympijským kovom z divokej vody. Peter a Pavol Hochschornerovci (3-0-1), Michal Martikán (2-2-1), Elena Kaliská (2-0-0), Ladislav a Peter Škantárovci (1-0-0), Matej Beňuš (0-1-0) a Juraj Minčík (0-0-1) ich pod piatimi kruhmi spolu nazbierali štrnásť (8-3-3)! To je presne polovica z kompletnej zbierky medailí samostaného Slovenska z OH...

Z tohtoročného svetového šampionátu

Elitné singlkanoistické trio - zľava Alexander Slafkovský, Matej Beňuš a Michal Martikán. FOTO: Slovenská kanoistika
Elitné singlkanoistické trio - zľava Alexander Slafkovský, Matej Beňuš a Michal Martikán.
Foto
Slovenská kanoistika

v brazílskom Riu de Janeiro na olympijskom kanáli v Deodore si však vybojovala cenný kov len hliadka singlkanoistov 3xC1, ktorá triumfovala už ôsmy raz v sérii! V individuálnych kategóriách sme vyšli medailovo naprázdno, čo sa slovenským vodákom v ére samostatnosti stalo ešte len tretí raz (predtým v rokoch 1993 a 2015). V C1 mužov sa všetci členovia zlatej hliadky zoradili tesne za stupňom víťazov (4. Matej Beňuš, 5. Alexander Slafkovský, 6. Michal Martikán), ale z ostatných Slovákov sa do finálovej desiatky v olympijskej disciplíne prebila len mladučká Soňa Stanovská, desiata v novej olympijskej kategórii C1 žien (práve tá nahradila C2 mužov).

Naši vodáci zostali bez individuálneho kovu aj na MS 2015, a napriek sme sa o rok neskôr v Riu tešili z olympijského zlata aj striebra, takže netreba na výsledky tohtoročných MS hľadieť tragicky. Ale hodno ich brať ako varovanie, že už nie sú pre nás v tomto odvetví zlaté časy ako v rokoch 1996 – 2011...

Z našich pretekárov absolútne svetovú výkonnosť počas celej sezóny preukázal len celkový víťaz SP v C1 Alexander Slafkovský, ktorý skončil v pretekoch SP štyrikrát druhý, na ME v Prahe štvrtý a na MS piaty. V C1 však máme v hre ešte ďalších troch borcov s medailovým potenciálom – veterána Michala Martikána, mladíka Marka Mirgorodského a obhajcu striebra z Ria Mateja Beňuša. Ktorýkoľvek z tohto kvarteta sa prebojuje do Tokia (môže ísť len jedna loď...), bude mať tie najvyššie ambície.

Horšie je to v ďalších kategóriách. V mužskom kajaku sa aj Jakub  Grigar, eso predošlých sezón, tohto roku trápil. A v ženskom zase čakáme na pretekársky návrat Jany Dukátovej, ktorá sa v júni stala mamičkou. O slovo sa však hlásia mladé dievčatá – Monika Škáchová skončila na ME v C1 štvrtá a Soňa Stanovská sa na svetovom šampionáte do 23 rokov blysla dvojitým medailovým zásahom – striebrom v K1 a bronzom v C1. Koľko našich lodí a s akými ambíciami sa prebojuje do Tokia?

OKOLO MUŽSKÝCH KAJAKOV VRIE VODA, ALE...

Dvojkajak Peter Gelle, Adam Botek. FOTO: TASR/MTI
Dvojkajak Peter Gelle, Adam Botek.
Foto
TASR/MTI

Kajakári na hladkej vode patria už roky k slovenským ozdobám. Našej vlajkovej lodi – štvorkajaku – síce v porovnaní s OH 2016 pre OH 2020 skrátili trať z kilometra na päťstovku, ale Slováci aj na nej patria k esám. V kategórii do 23 rokov získali tohto roku zlato na svetovom (v Plovdive) i európskom šampionáte (v Auronze). Na oboch tituloch sa podieľali mladíci Samuel Baláž, Milan Fraňa a Csaba Zalka. Zo strieborného olympijského kvarteta z Ria sa do zlatej lode dostal len Tibor Linka na ME 23, na pozícii zadáka však na MS 23 už sedel Adam Botek. Na svetovom šampionáte zajazdila loď mladíkov druhý najlepší čas v histórii!

Od seniorského svetového šampionátu v Montemore-o-Velho však aj tento náš parádny šport určite čakal viac. Rovnako ako slalomári, aj „štrekári“ priniesli domov len jednu medailu z neolympijskej disciplíny. Postarala sa o ňu strieborná „káštvorka“ na 1000 m v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Juraj Tarr, Gábor Jakubík.

V olympijskej disciplíne boli vrcholom šieste miesta dvojice Peter Gelle, Adam Botek v K2 na 1000 m a Ivany Mládkovej-Kmeťovej v K1 na 200 m. Štvorkajak Samuel Baláž, Csaba Zalka, Milan Fraňa, Tibor Linka na olympijskej päťstovke skončil až siedmy. Na ME v Belehrade boli Gelle, Botek štvrtí a štvorkajak v inom zložení (Vlček, Zalka, Tarr, Linka) šiesty.

Obrazne povedané sa dá povedať, že napriek sklamaniu na MS okolo našich mužských kajakov vrie voda. Momentálne máme minimálne desať kvalitných kajakárov (po operácii ramena ešte čakáme na návrat člena striebornej K4 v OH v Riu Denisa Myšáka), takže je isté, že o miesto v štvorkajaku bude pred olympiádou mimoriadne tuhý boj. Ťažké to bude aj v dvojkajaku. Treba dúfať, že tréneri namixujú na budúcoročný súboj o olympijské miestenky tie správne zostavy – a že na OH potom pôjdu lode s takými osádkami, ktoré budú mať najväčšiu šancu na úspech. Na hladkej vode Slováci stále reálne majú na zisk olympijskej medaily!

Pokiaľ ide o postup na OH, márne nemusia byť ani šance žien – kajakárky Ivany Mládkovej-Kmeťovej a mladučkej kanoistky Lucie Valovej (obe sú finalistky MS).

TÓTHOV ÚSPEŠNÝ NÁVRAT

Matej Tóth na ME. FOTO: TASR/AP
Matej Tóth na ME.
Foto
TASR/AP

Majster sveta 2015 a olympijský víťaz 2016 v chôdzi na 50 km Matej Tóth vlani víťazne vybojoval ťažký boj o očistenie mena z dopingových podozrení, a na augustových ME v Berlíne sa úspešne vrátil. Po tom, čím prešiel v minulom roku, bol v krutých klimatických podmienkach so ziskom striebra maximálne spokojný. Šiestym miestom na rovnakej trati potešila Mária Katerinka Czaková, ktorej prechod z dvadsiatky na maratónsku trať išiel k duhu, ôsmymi zase trojskokan Tomáš Veszelka aj ženská štafeta na 4x400 m.

Na ME v atletike sme zažili aj sklamania našich es. Piaty kladivár z OH 2016 Marcel Lomnický skončil až jedenásty a šprintér Ján Volko sa na 100 m ani na 200 m neprebojoval do finále. Na rozdiel od nedávnej minulosti teraz veľkú súťaž psychicky nezvládol. Jeho potenciál je však veľký. Verme, že v Tokiu 2020 tvrdo zabojuje o postup do finále.

SAGAN JE SCHOPNÝ VŠETKÉHO

Trojnásobný majster sveta v cestných pretekoch cyklistov z predošlých rokov Peter Sagan bol koncom júla svetovou jednotkou v oboch oficiálnych rebríčkoch (UCI World aj UCI World Tour). Najsledovanejší muž svetového pelotónu dozrel a skvelé schopnosti umocňuje výnimočným sebave

Radosť Petra Sagana po tirumfe na klasike Paríž - Roubaix. FOTO: TASR/AP
Radosť Petra Sagana po tirumfe na klasike Paríž - Roubaix.
Foto
TASR/AP

domím. Na jar vyhral najťažšiu momentálnu klasiku Paríž – Roubaix. Na júlovej Tour de France získal tri etapové triumfy a šiesty raz zelený dres pre najaktívnejšieho pretekára. Výrazne ho bolo vidno všade. Ťažký pád v poslednom týždni Tour poznačil jeho ďalšie účinkovanie v sezóne, napriek predpokladom však dokončil aj druhú Grand Tour - Vueltu. Na MS v Innsbrucku v mimoriadne kopcovitom teréne podľa očakávania preteky nedokončil, ale celkove môže byť so sezónou spokojný.

V olympijskom Tokiu ho čaká 234 km dlhá trať, ktorá cyklistov zavedie aj pod bájnu horu Fudži. Mala by údajne byť dosť kopcovitá, čo mu príliš nevyhovuje. Ale Sagan viackrát ukázal, že je fenomenálny borec, schopný všetkého.

OD OSTATNÝCH NÁZNAKY

Kto nás toto leto ešte potešil? Napríklad tenisti - Martin Kližan ako kvalifikant vyhral turnaj ATP v Kitzbüheli, Dominika Cibulková sa na najslávnejšom turnaji sveta vo Wimbledone prebojovala do štvrťfinále a na US Open do osemfinále.

Dobré náznaky boli aj v úpolových športoch. Na MS v karate v Madride zís­kala Miroslava Kopúňová bronz do 61 kg, na OH sa však musí prebojovať cez sve­tový rebríček do 68 kg. Matúš Lieskovský bol v olympijskej kategórii do 75 kg sied­my. Na boxerskom turnaji SP v Halle boli bronzoví Matúš Strnisko do 81 kg a Dávid Michálek do 91 kg. Strnisko (bronz) a Andrej Csemez (zlato do 75 kg) výrazne uspeli aj na otvorených majstrovstvách EÚ vo Valladolide. V zápasení voľným štýlom na ME mužov bol do 74 kg Achsar­bek Gulajev piaty. Na ME do 23 rokov získal striebro, na MS 23 Tajmuraz  Salkazanov do 70 kg dokonca zlato. Džudista Peter Žilka (do 90 kg) bol deviaty na MS a tretí na turnaji GP v Haagu. Vzpierač Matej Kováč, ôsmy na MS, získal do 105 kg na ME bronz v nadhode, žiaľ, v trhu nemal platný pokus. Štvrtým miestom v dvojboji do 85 kg sa na ME blysol Karol Samko.

Skejtbordista Richard Tury naznačil ambície byť v Tokiu pri olympijskej premiére tohto športu, keď celkove vyhral Svetovú sériu FISE. Lukostrelkyňa Alexandra Longová sa tiež blysla svojimi zatiaľ najlepšími výsledkami, na svetovom šampionáte však neuspela. Športová gymnastka Barbora Mokošová sa medailovo presadila v pretekoch SP a v sérii World Challenge Cup FIG celkove vyhrala na bradlách, bola druhá v prostných a tretia na kladine. Na ME ju však poškodili rozhodkyne a zostala bez finále, o štart na MS ju pripravilo zranenie. Triatlonista Richard Varga dosiahol ziskom titulu majstra Európy životný úspech – žiaľ, len v krátkom triatlone. V olympijskom formáte tohto športu sa počas roka výraznejšie nepresadil.

Slovenské vrcholy leta v olympijských disciplínach

MAJSTROVSTVÁ SVETA

1. miesto

ZUZANA REHÁK ŠTEFEČKOVÁ, ERIK VARGA                                                             streľba, mix trap

ZUZANA REHÁK ŠTEFEČKOVÁ                                                                                 streľba, trap

2. miesto

ERIK VARGA                                                                                                          streľba, trap

4. miesto

DANKA BARTEKOVÁ                                                                                               streľba, skeet

MATEJ BEŇUŠ                                                                                                       vodný slalom, C1

5. miesto

ALEXANDER SLAFKOVSKÝ                                                                                      vodný slalom, C1

6. miesto

MICHAL MARTIKÁN                                                                                                vodný slalom, C1

PETER GELLE, ADAM BOTEK                                                                                   rýchl. kan., K2 1000 m

IVANA MLÁDKOVÁ-KMEŤOVÁ                                                                                 rýchl. kan., K1 200 m

7. miesto

SAMUEL BALÁŽ, CSABA ZALKA, MILAN FRAŇA, TIBOR LINKA                                   rýchl. kan., K4 500 m

MATÚŠ LIESKOVSKÝ                                                                                             karate, kumite do 75 kg

8. miesto

IVANA MLÁDKOVÁ-KMEŤOVÁ                                                                                 rýchl. kan., K1 200 m

MAJSTROVSTVÁ EURÓPY

1. miesto

DANKA BARTEKOVÁ                                                                                              streľba, skeet

2. miesto

ZUZANA REHÁK ŠTEFEČKOVÁ, ERIK VARGA                                                            streľba, mix trap

MATEJ TÓTH                                                                                                         atletika, chôdza na 50 km

3. miesto

ZUZANA REHÁK ŠTEFEČKOVÁ                                                                                streľba, trap

4. miesto

ERIK VARGA                                                                                                         streľba, trap

ALEXANDER SLAFKOVSKÝ                                                                                     vodný slalom, C1

PETER GELLE, ADAM BOTEK                                                                                  rýchl. kan., K2 1000 m

KAROL SAMKO                                                                                                     vzpieranie, do 85 kg

MONIKA ŠKÁCHOVÁ                                                                                             vodný slalom, C1

5. miesto

ACHSARBEK GUĽAJEV                                                                                           zápasenie voľným štýlom, do 74 kg

6. miesto

ERIK VLČEK, CSABA ZALKA, JURAJ TARR, TIBOR LINKA                                          rýchl. kan., K4 500 m

MÁRIA KATERINKA CZAKOVÁ                                                                               atletika, chôdza na 50 km

7. miesto

IVANA MLÁDKOVÁ-KMEŤOVÁ                                                                                rýchl. kan., K1 500 m

8. miesto

IVANA MLÁDKOVÁ-KMEŤOVÁ                                                                                rýchl. kan., K1 200 m

EMMA ZAPLETALOVÁ, IVETA PUTALOVÁ, DANIELA LEDECKÁ, ALEXANDRA BEZEKOVÁ atletika, 4x400 m

TOMÁŠ VESZELKA                                                                                                atletika, trojskok

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque