Športové aktuality
2 min. čítania

Členovia vedenia Európskeho hnutia fair play navštívili múzeum fair play v Turecku

Katarína Ráczová

KONYA, TURECKO - V dňoch 7. a 8. novembra 2014 zavítala na pozvanie mestskej samosprávy Konyi delegácia Európskeho hnutia fair play (EFPM). V delegácii bol prezident prezident EFPM Christian Hinterberger, viceprezident EFPM Erdogan Aripinar, generálny sekretár EFPM Ioannis Psilopoulos a pokladníčka EFPM Katarína Ráczová.

Konya je významné mesto nielen tým, že je jedným z najstarších na svete, ale je aj známe ako domov dervišov a ako mesto, na ktorého vývoji sa podpísalo veľké zmiešanie kultúr. Konya je zároveň aj mestom športu a olympijských hodnôt. Pýši sa napríklad nádherným olympijským parkom, ktorý je otvorený pre širokú verejnosť. Jednotlivé olympijské kruhy obklopujú rôzne športoviská, ako basketbalové alebo malé futbalové ihrisko. Nájdete tam aj hojdačky, či preliezky pre menších návštevníkov.

Centrálnym bodom parku je však Fair play múzeum, ktoré je prvé a jediné tohto druhu na svete. Na prvom poschodí sa nachádza výstava významných športovcov, olympijských medailistov mesta a jeho okolia. Druhé poschodie je venované šíreniu ideálov fair play. Na vkusných dvojjazyčných (v turečtine a angličtine) paneloch si návštevník môže prečítať zaujímavé informácie o vzniku a histórii hnutia fair play. Ďalšie panely a sprievodné texty oboznámia návštevníkov s menami a krátkymi príbehmi tých športovcov, funkcionárov, trénerov, ktorí získali za svoje činy a postoje domáce alebo medzinárodné ocenenia fair play.

Členovia vedenia Európskeho hnutia fair play navštívili múzeum fair play v Turecku

Pri príležitosti návštevy múzea odovzdala Katarína Ráczová v mene Klubu fair play SOV múzeu spomienkové predmety. Za príkladne aktivity v oblasti šírenia myšlienok fair play prostredníctvom múzea sa Európske hnutie fair play rozhodlo vyznamenať vedenie mesta cenou “Fair play duch – Fair Play Spirit”, ktorú za veľkého záujmu zástupcov médii v zastúpení mesta prevzal starosta mestskej časti Karatay Mehmet Hanzerli. Na slávnosti, ktorú organizoval Fair play výbor Tureckého olympijského výboru na čele s predsedom Fair play výboru Muratom Ozbayom sa zúčastnilo asi 500 mladých ľudí.

Projekt
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque