Športové aktuality
8 min. čítania

Do otvorenia II. európskych hier v Minsku bude od stredy plynúť posledných 100 dní

Ľubomír Souček

BRATISLAVA 12. marca (SOŠV) – Ešte sa neskončila súťažná sezóna zimných športov a už na dvere klope obrovské letné podujatie. V bieloruskej metropole Minsk sa od 21. do 30. júna tohto roku uskutočnia II. európske hry. Na tomto multišportovom podujatí sa predpokladá účasť 4022 športovcov zo všetkých 50 krajín Európy, ktorí budú súťažiť v 199 disciplínach (91 mužských, 89 ženských a 19 miešaných) dovedna 23 športových odvetví, resp. 15 športov. Od stredy 13. marca začína plynúť posledných sto dní do slávnostného otvorenia II. európskych hier, ktoré sa uskutoční 21. júna na futbalovom štadióne Dinama Minsk.

V prípade Európskych hier ide o jedno z najväčších mulišportových podujatí na svete. Práva naň vlastnia Európske olympijské výbory a výpravy zo všetkých 50 európskych krajín do Minska vyšlú národné olympijské výbory – teda aj SOŠV.

Minsk bol za dejisko EH zvolený 21. októbra 2016. Bol vybraný dodatočne po tom, čo sa usporiadateľského práva na EH 2019 krátko po ich pridelení vzdalo Holandsko, kde sa súťaže EH mali konať vo viacerých mestách.

Bielorusi sa pri kandidatúre mohli preukázať značnými organizačnými skúsenosťami z usporiadania veľkých športových podujatí. Na rozdiel od azerbajdžanského Baku, kde sa v roku 2015 uskutočnili I. európske hry, sa organizačný výbor v Minsku (MEGOC) vďaka skúsenému tímu opiera takmer výlučne o domácich odborníkov. Naopak v Baku bola veľká väčšina príprav v rukách zahraničných expertov.

Slováci v hre o medaily najmä v streľbe a v rýchlostnej kanoistike

Od januára, keď malo Slovensko istých 62 miesteniek (21 v atletike, 15 v rýchlostnej kanoistike, 10 v boxe (po jednom v každej hmotnostnej kategórii, náš zväz však plnú kvótu zrejme nevyužije), 9 v športovej streľbe, 4 v cestnej cyklistike, 2 v stolnom tenise a 1 v lukostreľbe), sa situácia pre nás zatiaľ nezmenila. Kvalifikačný proces na Európske hry vo viacerých športoch ešte stále prebieha, ukončia ho v apríli. Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) predpokladá, že celkove môže byť reálna účasť viac než 70 našich športovcov.

Najväčšie nádeje vkladáme do rýchlostných kanoistov a strelcov, medzi ktorými v Minsku budeme mať viacero olympijských medailistov a majstrov sveta či Európy. V týchto športoch máme prirodzene aj najvyššie medailové ambície, ale potenciál na výrazné výsledky môžu mať aj naši boxeri, zápasníci, gymnasti, karatisti, či stolní tenisti.

ILUSTRÁCIA MEGOC
ILUSTRÁCIA MEGOC

 

V programe EH 2019 sú tieto športy, resp. odvetvia – atletika, bedminton, basketbal 3 proti 3, box, zápasenie (voľným štýlom aj grécko-rímske), cyklistika (cestná aj dráhová), džudo, gymnastika (športová, moderná, akrobatická, aerobik a skoky na trampolíne), karate, lukostreľba, plážový futbal, rýchlostná kanoistika, sambo, stolný tenis a športová streľba.

V lukostreľbe, športovej streľbe a v stolnom tenise si najlepší vybojujú priamy postup na olympijské hry 2020 v Tokiu. V ďalších šiestich športoch budú môcť buď plniť limity na OH (atletika – 10 disciplín v behoch, skokoch a vrhoch), alebo zbierať body do dlhodobých olympijských kvalifikačných rebríčkov (bedminton, box, cyklistika, džudo, karate). Súťaže v štyroch športoch (rýchlostná kanoistika, bedminton, box a džudo) budú mať zároveň status európskych šampionátov.

Atletika vo formáte DNA, plávanie absentuje

Zatiaľčo pri premiére EH v Baku 2015 boli v programe podujatia aj juniorské súťaže (kompletné plávanie malo status juniorských majstrovstviev Európy, vodnopólové turnaje zase status kadetských ME), v Minsku budú súťažiť výlučne športovci v seniorskom veku. Olympijský šport číslo jeden – atletika – sa však predstaví v atypickej podobe miešanej súťaže tzv. DNA (Dynamic New Athletics) a olympijský šport číslo dva – plávanie – v programe podujatia úplne absentuje.

Pre európske federácie týchto veľkých športov totiž Európske hry predstavujú nechcenú konkurenciu pri oslovovaní potenciálnych sponzorov a zapojili sa radšej do konkurenčného projektu spoločných európskych šampionátov, ktorý mal premiéru vlani v Glasgowe (v škótskej metropole sa krátko po sebe konalo viacero ME – v plaveckých športoch, cestnej, dráhovej, horskej i BMX cyklistike, veslovaní a v triatlone) a ktorého súčasťou boli aj ME v atletike v Berlíne…

Zrejme tiež predovšetkým z komerčných dôvodov v programe EH v Minsku nie sú ani súťaže vo veľkých loptových hrách. Basketbal sa bude hrať len formáte 3 proti 3, futbal iba v plážovej verzii, volejbal aj hádzaná úplne chýbajú. Naopak, v Minsku sa bude súťažiť aj v neolympijských športoch, resp. odvetviach – v už spomínanom plážovom futbale, ďalej v aerobiku, akrobatickej gymnastike a v bojovom umení sambo, ktoré je v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu veľmi populárne.

Program Európskych hier 2019 v Minsku. ILUSTRÁCIA MEGOC
Program Európskych hier 2019 v Minsku. ILUSTRÁCIA MEGOC

 

Menší a udržateľnejší formát ako pri premiére EH v Baku

Premiéra Európskych hier v azerbajdžanskom Baku v júni 2015 (podujatie trvalo až 17 dní, rovnako ako OH) rozmerom a pompéznosťou pripomínala olympijské hry. Dedina pre športovcov dokonca ponúkala až nebývalý ubytovací komfort. V 253 disciplínach 31 športových odvetví 20 športov štartovalo vyše 6000 športovcov zo všetkých 50 európskych krajín. A Slovenský olympijský výbor tam vyslal našu najväčšiu športovú výpravu v histórii – bolo v nej 257 ľudí, z toho 167 športovcov!

Z čísiel, uvedených v prvom odseku tohto článku, je zrejme, že prvá repríza EH v Minsku bude mať o dosť menší, a teda udržateľnejší formát. Týka sa to aj výstavby nových športových stánkov. Nové budú iba športoviská na športovú streľbu a štadión na plážový futbal. Lukostrelecký areál bude dočasný – utvoria ho na futbalovom ihrisku. Inak organizátori využijú len už dlhšie existujúce športoviská. Aj vďaka organizovaniu viacerých svetových či európskych šampionátov v predošlých rokoch majú v Minsku k dispozícii niektoré naozaj špičkové štadióny. Ďalšie športoviská, ktoré sú staršie, k EH renovovali.

Z celkového počtu 15 športovísk sa 14 nachádza priamo v Minsku a len jedno (areál na rýchlostnú kanoistiku) mimo centra hier, v Zaslavli 20 km od hlavného mesta. Najviac divákov (22 000) sa zmestí do hľadiska futbalového štadióna Dinama Minsk, na ktorom sa uskutočnia atletické súťaže, ako aj otvárací a záverečný ceremoniál.

Ako dedinu pre športovcov použijú rekonštruované vysokoškolské internáty, tvorené 9 výškovými budovami (spolu tam bude k dispozícii 3862 izieb). Študentské mestečko na juhozápade metropoly je vo vzdialenosti 9 – 33 km od športovísk.

Mapa 15 športovísk Európskych hier 2019 a dediny športovcov (AVL).  MAPA MEGOC
Mapa 15 športovísk Európskych hier 2019 a dediny športovcov (AVL). MAPA MEGOC

 

Najväčšie športové podujatie v histórii Bieloruska

EH v Minsku, hoci nebudú také megalomanské ako EH v Baku, sa aj tak stanú najväčším športovým podujatím, organizovaným v Bielorusku. Počet členov výprav presiahne číslo 6000. MEGOC dalej očakáva účasť približne 650 zahraničných a 410 domácich rozhodcov a technických delegátov súťaží, ako aj viac než tisíc zástupcov médií. Televízny signál z podujatia pôjde do 160 krajín sveta.

Krajina, na Západe dlhodobo kritizovaná za autoritársky režim, chystá Európske hry na vysokej úrovni a pre ich návštevníkov výrazne zvoľnila vízový režim. Akreditovaní účastníci a vlastníci vstupeniek (dovedna zo 74 krajín) budú môcť Minsk na obdobie do 30 dní navštíviť bez víz, pokiaľ prídu s platným pasom, cestovným poistením a s dostatočným finančným obnosom aspoň na dvojdňový pobyt. Podmienkou je využitie leteckého spojenie do Minska aj späť.

Organizačný výbor (MEGOC) absolvoval vydarený nábor dobrovoľníkov na podujatie. Prihlásilo sa ich viac ako osemtisíc. O propagáciu Európskych hier v Minsku sa starajú aj viaceré svetoznáme športové osobnosti krajiny, ktoré boli menované za tzv. hviezdnych ambasádorov. Sú medzi nimi napríklad štvornásobná olympijská medailistka v biatlone Daria Domračevová, trojnásobný olympijský víťaz v zápasení Alexander Medveď, kanoistický olympijský šampión Aleksandr Bogdanovič, či päťnásobný medailista z OH v šerme Aleksandr Romankov. Okrem športovcov však v tejto pozícii pôsobia aj bieloruské osobnosti umenia či šoubiznisu.

Štafeta s ohňom pre EH v Minsku bude 10. mája v Bratislave

 

Trasa štafety s ohňom II. európskych hier z Ríma do Minska. ILUSTRÁCIA MEGOC
Trasa štafety s ohňom II. európskych hier z Ríma do Minska. ILUSTRÁCIA MEGOC

V sídle Európskych olympijských výborov (EOV) v Ríme sa 3. mája odohrá ceremoniál zapálenia ohňa II. európskych hier. Bieloruskí organizátori pripravili štafetu s Ohňom mieru, ktorá poputuje aj cez územie Slovenska. Už 4. mája oheň vynesú na najvyšší alpský končiar Mont Blanc, potom štafeta pôjde cez Rakúsko, Slovinsko, Maďarsko, Slovensko a Poľsko do Bieloruska. V Bratislave sa štafeta zastaví na dve hodiny 10. mája, čo je zhodou okolností zároveň deň otvorenia svetového šampionátu v ľadovom hokeji. Už o deň neskôr prinesú oheň na územie Bieloruska, cez ktoré bude putovať spolu 41 dní. V štafete sa vystrieda okolo 450 známych osobností.

Bieloruská ambasáda v Bratislave pripravuje prezentáciu II. európskych hier v Minsku pre slovenské médiá. Uskutoční sa 24. apríla popoludní v budove Univerzitnej knižnice na Ventúrskej ulici 11.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque