Športové aktuality
Paríž
5 min. čítania

Exekutíva MOV preferuje ako hostiteľa ZOH 2030 Francúzsko a ZOH 2034 Salt Lake City

Olympijská vlajka.
Foto
MOV

Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) preferuje ako usporiadateľa zimných olympijských hier (ZOH) v roku 2030 Francúzsko a ZOH 2034 Salt Lake City v americkom štáte Utah. S predstaviteľmi oboch národných olympijských výborov príslušných krajín (Francúzska a USA) MOV začne exkluzívne podrobné separátne rokovania. Exekutíva MOV o tom rozhodla 29. novembra na svojom zasadnutí v Paríži.

Exekutíva MOV rozhodla na základe odporúčaní komisie MOV pre budúce hostenie hier, ktorá študovala uskutočniteľnosť ZOH u potenciálnych uchádzačov. V súlade s Olympijskou agendou 2020 si MOV vyžiadal aj detailné informácie od tretích strán, ako sú Medzinárodná únia na ochranu prírody (IUCN), Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a mnohé agentúry OSN vrátane Rozvojového programu OSN (UNDP). Do úvahy sa brali aj nezávislé prieskumy verejnej mienky, ktoré si objednal MOV.

O dejiskách ZOH 2030 aj 2034 by sa malo rozhodnúť na budúcoročnom 142. zasadnutí MOV v predvečer Hier XXXIII. olympiády v Paríži, aj keď podľa Olympijskej charty by sa o pridelení hier v princípe nemalo rozhodovať na pôde tej krajiny, z ktorej je kandidát. V prípade, že v hre o ZOH 2030 bude len jeden kandidát – čo sa zdá byť isté – toto pravidlo by sa dalo obísť.

Aktuálne rozhodnutie exekutívy MOV znamená, že napriek nedávno deklarovaným vládnym garanciám aj podpore obyvateľstva vypadol z hry švédsky Štokholm, ktorý chcel ZOH 2030. V stanovisku MOV sa uvádza, že jeho projekt „predstavoval pôsobivú víziu usporiadať najudržateľnejšie hry v histórii, ale nemal všetky prvky potrebné na to, aby sa v tejto fáze posunul ďalej.“

Svoje plány musia odložiť aj vo Švajčiarsku, kde tamojší národný olympijský výbor avizoval záujem viacerých švajčiarskych miest o spoločné usporiadanie buď ZOH 2030 alebo 2034. V tlačovej informácii uvádza, že MOV Švajčiarov vyzve na tzv. privilegovaný dialóg s víziou usporiadania ZOH 203x a že MOV nevstúpi do diskusie s inými potenciálnymi kandidátmi na usporiadanie ZOH 2038.

„Čo naozaj vyniklo v prípade projektov francúzskych Álp a Salt Lake City, bola ich vízia športového zážitku, ich podpora regionálnych a národných plánov v oblasti sociálno-ekonomického rozvoja a veľmi silná podpora zo strany verejnosti a vlády,“ vysvetlil člen MOV a predseda komisie MOV pre budúcich hostiteľov ZOH Karl Stoss.

Princíp súbežného dvojitého pridelenia ZOH (na roky 2030 aj 2034) schválilo tohtoročné 141. zasadnutie MOV v Mumbaí (Bombaj). MOV týmto rozhodnutím chce získať čas na dôkladné analýzy budúceho dopadu klimatických zmien na dejiská zimných športových súťaží. Podľa štúdie MOV bude do roku 2040 reálne schopných hostiť ZOH len desať krajín sveta s patričnými klimatickými podmienkami aj s existujúcou športovou infraštruktúrou.

Francúzsko bolo dejiskom ZOH zatiaľ trikrát. V roku 1924 sa v Chamonix uskutočnili vôbec I. zimné olympijské hry, dejiskami ďalších boli Grenoble v roku 1968 a Albertville v roku 1992. ZOH v Grenobli, ale najmä v Albertville sa vyznačovali rozložením olympijského diania do množstva miest a stredísk na dosť veľkej ploche Savojských Álp.

Aktuálny francúzsky projekt však počíta ešte s podstatne väčším územím konania ZOH 2030. O ich hostenie sa majú „podeliť“ prímorské mesto Nice a lyžiarske strediská v severo aj juhofrancúzskych Alpách, ako sú Méribel, Courchevel (dejiská tohtoročných MS v zjazdovom lyžovaní), Val d´Isére, La Clusaz, či viac než 500 km od Nice vzdialený Le Grand-Bornard. Presnejšie ide o regióny Auvergne-Rhône-Alpes a Provence-Alpes-Côte d´Azur.

V USA sa ZOH konali doteraz najčastejšie – až štyrikrát. Dvakrát boli hry v Lake Placid (1932 a 1980), raz v Squaw Valley (1960) a v Salt Lake City (2002). Do metropoly mormónskeho štátu Utah sa zimné hry vrátia po 32 rokoch. Pôvodne sa tam chceli uchádzať o ZOH už s výhľadom na rok 2030, ale po pridelení OH 2028 v Los Angeles v snahe „nebiť sa“ s mestom anjelov o amerických sponzorov presunuli svoj záujem o štyri roky neskôr.

V Salt Lake City môžu čerpať z dedičstva v podobe viacerých športovísk, ktoré slúžili na ZOH 2002. Tieto zimné hry mali jeden z historicky najkompaktnejších konceptov s relatívne malými vzdialenosťami. Vynikli kvalitnou organizáciou, veľkým diváckym záujmom, aj skutočne zimným počasím. Boli však poznačené extrémnymi bezpečnostnými opatreniami, keďže sa konali len päť mesiacov po sérii teroristických útokov proti USA a páde „Dvojičiek“ v New Yorku.

Predchádzajúce zimné olympijské hry sa konali v roku 2022 v čínskom Pekingu. V roku 2026 budú ZOH v talianskych dejiskách Miláno a Cortina d'Ampezzo, kde sa odohrajú na doteraz najväčšej ploche.

Do olympijských hier v Paríži zostáva