Šport a olympizmus
Banská Bystrica
7 min. čítania

EYOF v Banskej Bystrici podľa primátora mesta: Maratón s prekážkami a v čo najkratšom čase

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Momentka z tlačovej besedy k XVI. letnému EYOF.
Foto
OV EYOF 2022

V nedeľu popoludní, niekoľko hodín pred slávnostným otvorením XVI. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) sa na pôde historickej radnice mesta pod Urpínom uskutočnila úvodná tlačová konferencia Organizačného výboru (OV) EYOF 2022, Európskych olympijských výborov (EOV) a Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV).

Doteraz najmenšie hostiteľské mesto letného EYOF

„Banská Bystrica je doteraz najmenším hostiteľským mestom letného EYOF. Je však prekrásna a hneď po príchode nás uchvátilo vrelé prijatie aj zanietenie dobrovoľníkov. Cítime sa u vás ako doma a sme veľmi šťastní, že sme tu,“ tlmočil na úvod svoje dojmy prezident EOV Spyros Capralos, ktorý v Banskej Bystrici strávi celý týždeň.

Capralos zdôraznil, že počas šiestich dní súťaží diváci uvidia „v akcii“ budúce športové hviezdy a vyzdvihol, že prvý raz sa na tomto podujatí podarilo docieliť rovnomerné zastúpenie chlapcov i dievčat. „Medzi účastníkmi máme aj jedného utečenca. Je zo Sýrie a v atletike reprezentuje Rakúsko,“ prezradil.

Ako je už dlhšie známe, na základe odporúčania MOV boli v dôsledku vojny proti Ukrajine z účasti na zimnom aj letnom EYOF vylúčené Rusko aj Bielorusko. „Je to opatrenie prijaté najmä pre bezpečnosť športovcov,“ uviedol prezident EOV. Zároveň ocenil spoluprácu so SOŠV pri zabezpečovaní tréningového kempu ukrajinských reprezentantov na EYOF, ktorý sa pred podujatím uskutočnil v Šamoríne. „Je to prejav solidarity,“ podotkol.

Maratón s prekážkami, ktorý bolo treba zvládnuť v čo najkratšom čase

Predseda koordinačnej komisie EOV pre letný EYOF 2022 Joseph Cassar viac než dva roky podrobne sledoval prípravy na toto podujatie. „Veľmi dôverujem organizátorom v Banskej Bystrici, pretože sa museli vyrovnať s veľmi zložitou situáciou. Preloženie EYOF z Košíc do Banskej Bystrice, potom pandémia, keď bolo všetko zavreté, následne posun termínu podujatia o rok neskôr a v tomto roku ešte aj vojna na Ukrajine... Musím im zablahoželať, ako si poradili s touto výzvou. Nebolo to jednoduché, ale zvládli to. EYOF je dôležitý pre regeneráciu mesta aj pre znovuzískanie sebadôvery po pandémii,“ uviedol Joseph Cassar.

Na jeho slová nadviazal prezident OV EYOF a primátor Banskej Bystrice Ján Nosko, ktorý konanie podujatia v meste označil za splnený sen. A požičal si prirovnanie z atletiky: „Bol to maratón s prekážkami, ktorý bolo treba zvládnuť v čo najkratšom čase. Bola to obrovská výzva.“

„Pôvodne sme mali na prípravu len dva roky, z ktorých napokon boli tri. Vďaka veľmi silnému a energickému tímu sa nám to podarilo zvládnuť. Všetko potrebné – výstavbu či rekonštrukciu športovej infraštruktúry, aj renováciu stredoškolských aj vysokoškolských internátov sa nám podarilo ukončiť krátko pred podujatím. Posun termín o rok pomohol aj vylepšiť celkové prostredie, pretože sa nám podarilo dokončiť práce na dopravnej infraštruktúre, ktorá s konaním podujatia bezprostredne nesúvisí a na ktorej zlepšenie si mesto zobralo päťmiliónový úver,“ uviedol primátor.

Symbolika EYOF je v Banskej Bystrici už na každom kroku. A v samom srdci mesta na Námestí SNP už je bariérami od zvyšku námestia oddelená cyklistická trať.
Symbolika EYOF je v Banskej Bystrici už na každom kroku. A v samom srdci mesta na Námestí SNP už je bariérami od zvyšku námestia oddelená cyklistická trať.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Rozmanité peripetie príprav

Na vysvetlenie predošlých slov Josepha Cassara a Jána Noska treba pripomenúť, že XVI. letný EYOF mali pôvodne v roku 2021 hostiť Košice, ktorým ho EOV pridelili v roku 2015. Tie sa však v marci 2019 usporiadateľského práva vzdali.

Z piatich možných uchádzačov potom SOŠV ako najvhodnejšieho vytypoval Banskú Bystricu a keď tento výber posvätili aj EOV, 6. júna 2019 mestské zastupiteľstvo v Banskej Bystrici schválilo, že mesto sa stane hostiteľom podujatia. Do jeho termínu vtedy zostávali len dva roky! Lenže potom prišla pandémia ochorenia COVID-19, preloženie olympijských hier 2020 v Tokiu až na rok 2021 – a následne sa dominovým efektom posúvali aj termíny ďalších veľkých podujatí o rok neskôr.

Do plánov organizátorov tvrdo zasiahla aj vojna, ktorú od 24. februára na Ukrajine vedie Rusko s podporou Bieloruska. Jej dôsledkom totiž bol aj masový exodus Ukrajincov do zahraničia. Banská Bystrica poskytla Ukrajincom 600 ubytovacích miest v internátoch, ktoré pôvodne mali slúžiť účastníkom EYOF. Organizátori tak museli robiť zmeny a dobrovoľníkov presunuli do Zvolena. V tomto meste, takisto ako v Detve, Slovenskej Ľupči a v Badíne, sa budú konať súťaže EYOF v kolektívnych športoch.

Na margo rozpočtu primátor Banskej Bystrice Ján Nosko uviedol, že v septembri 2019 ešte bývalá slovenská vláda odsúhlasila na organizáciu podujatia výdavky vo výške 12 miliónov eur, plus 11 miliónov na športovú infraštruktúru. Mesto Banská Bystrica však napokon upustilo od plánu na výstavbu multišportovej haly, čím sa celková suma na športovú infraštruktúru znížila zhruba o 5 miliónov eur. Pokiaľ ide o rekonštrukciu internátov, na tento účel poskytli financie aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Banskobystrický samosprávny kraj.

„Všetky peniaze vložené do ubytovacej infraštruktúry škôl predstavujú veľké dedičstvo z organizácie EYOF a dobrú investíciu pre budúcnosť,“ reagoval na slová primátora Spyros Capralos.

Spoločná fotografia po skončení tlačovej besedy: zľava Joseph Cassar, Ján Nosko, Anton Siekel, Spyros Capralos, Danka Barteková a Peter Hamaj.
Spoločná fotografia po skončení tlačovej besedy: zľava Joseph Cassar, Ján Nosko, Anton Siekel, Spyros Capralos, Danka Barteková a Peter Hamaj.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Vo výpravách zo 48 krajín 3328 ľudí, z toho 2252 športovcov

Riaditeľ OV EYOF 2022 Peter Hamaj poskytol informácie o počtoch účastníkov, ktoré rámcujú rozmer historicky najrozsiahlejšieho multišportového podujatia na slovenskom území: „Celkový počet členov výprav zo 48 krajín predstavuje 3328 ľudí, z toho je 2252 športovcov – 1125 chlapcov a 1127 dievčat. Celkove sme vydali 7369 akreditácií. Najmenšiu výpravu – trojčlennú - má Monako s dvoma športovcami. Najväčšiu má Slovensko – bez rozhodcov je v nej 204 ľudí, z toho 149 športovcov. Druhá najväčšia výprava je nemecká so 180 členmi. Organizačný výbor mal v záverečnom období okolo 800 pracovníkov a využívame služby 1100 dobrovoľníkov.“

Prezident SOŠV Anton Siekel vyjadril hrdosť na organizačný štáb podujatia, ktorý sa snažil robiť čo najlepšie a upriamil pozornosť na mladých športovcov: „Toto je podujatie, ktoré je dôležité pre ich budúcu kariéru a športový život. Verím, že z letného EYOF sa vrátia domov s veľkými spomienkami.“

Na jeho slová nadviazala viceprezidentka SOŠV, zároveň členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a bronzová olympijská medailistka v streľbe Danka Barteková, ktorá pôsobí spoločne s olympijskými víťazmi Matejom TóthomAnastasiou Kuzminovou ako ambasádorka letného EYOF v Banskej Bystrici. „Som veľmi poctená touto úlohou a možno sa v nej stanem influencerkou. Ocitla som sa v dobrej spoločnosti olympijských šampiónov a verím, že sa nám spoločne podarí dobre vplývať na účastníkov,“ uviedla.

„Multišportové podujatie je úplne odlišné od tých, ktoré mladí športovci mali doteraz možnosť zažiť. Pôjde tu nielen o výsledky, ale aj o získavanie nových poznatkov a o nadväzovanie nových priateľstiev. Verím, že účasť na EYOF sa pre všetkých stane cennou skúsenosťou pre ich ďalšiu športovú kariéru aj pre život,“ povedala ďalej Barteková. „Čaká nás šesť dní, ktoré by si všetci mali užiť. Mladým športovcom trochu aj závidím, že nie som v ich koži. Rada by som ako mladá športovkyňa zažila takéto podujatie na domácej pôde.“

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva