Športové aktuality
2 min. čítania

Francúzsko po útokoch posilnilo bezpečnosť na železničnej sieti

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Na snímke špeciálne policajné jednotky v člne na rieke Seina pred otváracím ceremoniálom počas XXXIII. letných olympijských hier 2024 v Paríži v piatok 26. júla 2024. Foto: TASR - Michal Svítok
Paríž 26. júla (TASR) - Francúzsko posilnilo po nočných útokoch bezpečnostné opatrenia na železničnej sieti. Informovala o tom v piatok národná železničná spoločnosť SNCF. Podpaľačské útoky zasiahli železničnú dopravu v celej krajine iba niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom olympijských hier v Paríži a ovplyvnili cestovné plány tisícov ľudí.

SNCF uviedla, že aj keď v priebehu dňa prišlo k postupnému zlepšeniu služieb po sabotáži, stále môže dôjsť k určitému narušeniu mnohých liniek. Dodala však, že prepravné plány pre olympijské tímy sú naďalej zaručené. "V koordinácii s poriadkovými silami sa zintenzívnil dohľad nad železničnou sieťou zo zeme aj zo vzduchu za využitia ľudských aj technických zdrojov," dodala SNCF vo vyhlásení, ktoré sprostredkovala agentúra Reuters.

Francúzsky premiér Gabriel Attal vyhlásil, že podpaľačské útoky, ktoré zasiahli železničnú dopravu v krajine niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom OH 2024, mali jasný cieľ - zablokovať vysokorýchlostnú železničnú sieť. Útoky boli podľa neho "pripravené a koordinované". Podpaľači sa strategicky zamerali na kľúčové trasy vedúce do Paríža zo severu, východu a západu. "Išlo o premyslený, vypočítaný a koordinovaný útok," povedal generálny riaditeľ SNCF Jean-Pierre Farandou. Dodal, že miesta útokov boli vybrané tak, aby mali čo najvážnejšie dôsledky. Komplikácie podľa SNCF potrvajú minimálne celý víkend, kým sa nevykonajú potrebné opravy.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva