Športové aktuality
2 min. čítania

MOV diskvalifikoval Egypťanku Saídovú pre úmyselnú kolíziu

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Olympijské kruhy sa nachádzajú pred Olympijskom domom, sídlom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) vo švajčiarskom meste Lausanne v utorok 28. marca 2023. Foto: TASR/AP
Lausanne 14. júla (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) diskvalifikoval z OH v Paríži egyptskú cyklistku Šahd Saídovú. Dôvodom je incident z aprílového národného šampionátu, kde Saídová zrazila z bicykla jednu zo svojich súperiek.

Na videu z majstrovstiev vidieť, ako Egypťanka úmyselne narazila do svojej krajanky Ganny Eliwaovej. Tá po kolízii spadla na zem, pričom utrpela otras mozgu, zlomeninu kľúčnej kosti, niekoľko odrenín a dočasnú stratu pamäti. Saídová síce trvala na tom, že išlo o nehodu, no v súťaži dostala ročný dištanc.

Egyptská cyklistická federácia v utorok nominovala Saídovú s tým, že na olympiádu sa kvalifikovala ešte pred incidentom. Rozhodnutie sa však stretlo s veľkou kritikou verejnosti. Do prípadu sa na popud egyptského ministerstva športu zapojil MOV, ktorý v nedeľu rozhodol o Saídovej diskvalifikácii. Tá v rozhovore pre miestnu televíziu uviedla, že viac pretekať nebude. "Už nebudem bicyklovať. Ak nechcú, aby som reprezentovala Egypt, nepôjdem na olympiádu," citovala cyklistku agentúra Reuters.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva