Šport a olympizmus
Bratislava
4 min. čítania

Na Európske hry v Krakove-Malopoľsku majú Slováci zatiaľ 107 miesteniek, ďalšie pribudnú

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Nástup slovenskej výpravy na slávnostnom otvorení EH 2019 v Minsku.
Foto
Ján Súkup

Najväčším multišportovým podujatím tohto roku v Európe budú III. európske hry, ktoré sa v Krakove-Malopoľsku uskutočnia od 21. júna do 2. júla. Zo 48 európskych krajín má na nich štartovať okolo šesťtisíc športovcov. A podobne ako na premiérové EH v Baku v roku 2015 aj na druhé v Minsku 2019, aj do susedného Poľska vyšle Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) veľmi početnú výpravu.

Slovenskú výpravu povedie športový riaditeľ SOŠV Roman Buček. Ten o aktuálnom stave našich príprav informoval na stredajšom pracovnom stretnutí vedenia SOŠV so zástupcami členských subjektov SOŠV.

Slováci budú mať s určitosťou zastúpenie v 19 z celkového počtu 26 športov v programe Európskych hier 2023, pričom v kanoistike aj v cyklistike v dvoch odvetviach. „Aktuálne máme 107 miesteniek pre našich športovcov. K nim pribudnú ďalšie v športovej streľbe, umeleckom plávaní, triatlone, šerme, modernom päťboji, v horskej cyklistike aj v BMX, ktorých počty ešte nepoznáme. Predpokladáme, že celkove by v našej výprave mohlo byť až okolo 140 športovcov a spolu okolo 220 ľudí,“ hovorí Roman Buček.

Podľa jeho slov sa údaje o počte našich miesteniek v šerme, modernom päťboji, umeleckom plávaní a v športovej streľbe dozvieme ešte v priebehu apríla, v oboch cyklistických odvetviach a v triatlone až v máji. Uzávierka nominácie je stanovená na 25. mája.

Na porovnanie uvádzame, že v slovenskej výprave na EH 2015 v Baku bolo spolu 257 ľudí, z toho 167 športovcov - z nich 164 nastúpilo na súťaže. Na EH 2019 v Minsku bolo vo výprave 125 ľudí, z toho 75 športovcov - z nich 70 aj nastúpilo na súťaže.

Aktuálne počty pridelených miesteniek podľa jednotlivých športov, resp. odvetví

Atletika 46 (súťaže majú status I., II. a III. ligy ME družstiev, ale budú sa udeľovať aj medaily v individuálnych disciplínach na základe najlepších výkonov v rámci všetkých troch líg), rýchlostná kanoistika 13 (súťaže EH sú zároveň ME), vodný slalom 12 (zároveň ME), box 8, stolný tenis 8, teqball 4 (zároveň ME), kickbox 4, lukostreľba 3, bedminton 2, skoky na lyžiach na umelej hmote 2, thajský box 2, karate 1, športové lezenie 1 a taekwondo 1. V športoch, kde ešte tiež budú súťažiť Slováci, budú mať status ME aj súťaže v horskej cyklistike, BMX, šerme, modernom päťboji a v umeleckom plávaní.

Slováci budú absentovať v basketbale 3 proti 3, behu do vrchu, brejkingu, džude, padeli, skokoch do vody, plážovej hádzanej, plážovom futbale a v sedmičkovom ragby.

Výprava sa pohromade nestretne

Na rozdiel od koncentrovaných projektov EH 2015 v Baku aj EHJ 2019 v Minsku sa budú III. európske hry konať na obrovskom území. Športové súťaže sa uskutočnia v 11 lokalitách. Športovci budú bývať v troch dedinách (hlavná bude v Krakove, atléti budú v Chorzówe a strelci vo Wroclawe) a v hoteloch v ďalších 6 lokalitách (Oswienčim, Zakopané/Nowy Targ, Krynica-Zdrój/Nowy Sacz, Rzeszów, Tarnów a Myślenice). Najväčšia vzdialenosť medzi dejiskami súťaži je až okolo štyristo kilometrov.

Atléti v Chorzówe, ktorí budú tvoriť zhruba tretinu všetkých účastníkov EH, aj strelci vo Wroclawe budú úplne izolovaní od ostatného diania hier. Ale pomerne ďaleko sú lokalizované aj niektoré ďalšie športy.

„Výprava sa vlastne pohromade nestretne. Nielen pre rozdrobenosť dejísk, ale aj preto, lebo príchod jednotlivých častí výpravy môže byť najskôr tri dni pred začiatkom súťaží a odchod už na druhý deň po ich skončení,“ konštatuje Roman Buček.

Podujatia a športovci
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva