Športové aktuality
8 min. čítania

Na medzinárodnej konferencii SOA odovzdali ocenenia Klubu fair play SOV za rok 2009

Peter Buček
alt

 

 

 

   BRATISLAVA 23. júna (SOV) - V rámci medzinárodnej konferencie Slovenskej olympijskej akadémie o olympijskej výchovy boli na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave odovzdané ocenenia Klubu fair play Slovenského olympijského výboru (SOV) – čestné uznania a diplomy - za rok 2009. Ocenenia boli tradične udelené v troch kategóriách – za príkladný čin, celoživotné pôsobenie v duchu fair play a za aktívne šírenie a propagáciu myšlienok fair play. Z pätnástich laureátov sa na slávnosti zúčastnili jedenásti. Ocenenia im odovzdali zástupcovia SOV a KFP SOV. Na snímke Mojmíra Gaška známy cyklistický tréner a funkcionár Kamil Haťapka, ocenený za celoživotné pôsobenie v duchu fair play čestným uznaním, v spoločnosti predsedníčky KFP SOV Janky Stašovej a prezidenta SOV Františka Chmelára.

   Najvyššie domáce olympijské ocenenie fair play za rok 2009 – Cena Radovana Kaufmana – bolo odovzdané už v januári na 38. valnom zhromaždení SOV in memoriam niekdajšiemu vynikúcemu šachistovi, poprednému športovému redaktorovi a bývalému šéfredaktorovi denníka Šport Júliusovi Kozmovi.

  

   OCENENIA KLUBU FAIR PLAY SOV ZA ROK 2009

 

KATEGÓRIA PRÍKLADNÝ ČIN V DUCHU FAIR PLAY

ČESTNÉ UZNANIE KFP SOV

PAVOL ŠURDA (triatlon)

Na pretekoch Slovenského triatlonového pohára v Martine 25. júla 2009 nedala počas cyklistickej časti podujatia prednosť v jazde skupine pretekárov z bočnej cesty prichádzajúca vodička, pričom sa jej nestačil vyhnúť Filip Kristl. Jeden z pretekárov Pavol Šurda zotrval pri zranenom triatlonistov až do príchodu sanitky, dovtedy urobil spolu s ostatnými športovcami, čo bolo potrebné. Až potom vysadol na bicykel a pokračoval ďalej. Zachoval sa mimoriadne športovo, hoci tak prišiel o cenné minúty, ktoré ho možno aj stáli účasť na stupni víťazov. Zranený Filip Kristl skončil v nemocnici s naštiepenou lopatkou.

TOMÁŠ GAZDARICA (cezpoľný beh)

Počas pretekov „Behu okolo Sliačov“, na ktorých štartovalo 229 pretekárov, zablúdil na trati vedúci poľský reprezentant Jan Wydra. Pred cieľom bol na prvom mieste Tomáš Gazdarica z Ružomberka, avšak pred cieľom zastal a počkal na poľského rivala, ktorý napokon zvíťazil. V cieli Gazdarica svoje konanie zdôvodnil tým, že nebyť zablúdenia, Wydra by určite zvíťazil, preto naňho počkal.

DIPLOM KFP SOV

TOMÁŠ JURKOVIČ (triatlon)

Na pretekoch Slovenského pohára v triatlone v Čunove spadla v cyklistickej časti česká reprezentantka Kateřina Lhotová. V skupinke jazdil aj Tomáš Jurkovič, ktorý zranenej nezištne ihneď poskytol prvú pomoc a počkal až do príchodu sanitky. Postaral sa aj o jej bicykel a prilbu, ktoré vrátil do depa. Prišiel tak o šancu na dobrý výsledok a body do Slovenského pohára.

 

KATEGÓRIA CELOŽIVOTNÉ PÔSOBENIE V DUCHU FAIR PLAY 

ČESTNÉ UZNANIE KFP SOV

KAMIL M. HAŤAPKA (cyklistika)

Bývalý cyklista a hokejista v roku 1960 založil cyklistický oddiel Iskra Slovnaft, ktorý sa neskôr premenoval na Internacionál Slovnaft. Stal sa úspešným trénerom najprv na klubovej a potom aj reprezentačnej úrovni. Viedol družstvá ČSSR v časovke, ktoré získali strieborné medaily na majstrovstvách sveta 1970 aj 1985 a Vlastimila Moravca priviedol k víťazstvu v Pretekoch mieru v roku 1972. Neskôr bol aj trénerom mexickej reprezentácie. Svojim zverencom vždy vštepoval zmysel pre fair play. Okrem toho pôsobí dlhé roky ako športový funkcionár a neúnavný propagátor športu i zdravého životného štýlu.

MARTA BRÚDEROVÁ (stolný tenis)

Bývalá dlhoročná stolná tenistka Lokomotívy Vranov a Chemkostavu Humenné, neskôr trénerka a funkcionárka na rôznych postoch predovšetkým vo Východoslovenskom kraji. Je trénerka na Športovom gymnáziu v Košiciach. Počas celej svojej hráčskej, trénerskej a funkcionárskej kariéry pôsobí príkladne a nekonfliktne a v tomto duchu sa snaží vychovávať a viesť aj svojich zverencov.

MARIÁN BYSTRIČAN ( stolný tenis)
Stolný tenis mu učaroval na celý život. Od roku 1981 ho zaujala predovšetkým rozhodcovská  činnosť, avšak popri tom bol aj trénerom. V roku 1966 získal certifikát medzinárodného rozhodcu a je prvým Slovákom s licenciou rozhodcu pre telesne postihnutých športovcov. Rozhodoval na dvoch paralympiádach (v Sydney a v Aténach) a na viacerých svetových a európskych šampionátoch. Okrem toho bol riaditeľom mnohých významných domácich stolnotenisových podujatí a podieľal sa organizačne aj na európskych šampionátoch mládeže v Bratislave, Topoľčanoch a Piešťanoch. 

EDUARD STRAKA (atletika)

Nadšenec atletickej chôdze, ktorý vlani absolvoval päťdesiatu sezónu bez prerušenia. Bol prvým chodcom v Banskej Bystrici pri vzniku Dukly. Výraznejšie sa presadil ako veterán a zo svetových a európskych šampionátov tejto vekovej kategórie sa vracal domov s medailami. Zúčastnil sa v živote na 467 pretekoch, z ktorých 176 vyhral. Svoje športové skúsenosti ochotne poskytoval mládeži, ktorej zaštepoval aj zmysel pre fair play. Profesionálne sa však športu nikdy nevenoval, pôsobil v školstve najskôr ako vychovávateľ a potom ako učiteľ, okrem toho šestnásť rokov pracoval v bani.

DIPLOM KFP SOV

JÁN MILČÁK (pedagóg a dobrovoľný funkcionár)

Nedávno sa dožil okrúhleho životného jubilea – osemdesiatín. Ako tréner, pedagogický pracovník a vychovávateľ v Spišskej Novej Vsi vštepoval svojím športovým nasledovníkom základné princípy fair play, rytierskosti v športe, čestnosti i slušnosti nielen v športe, ale aj v civilnom živote.

MARIAN LINDER (šerm)

Marian Linder pôsobí v športe od roku 1958 a šerm si ho získal o štyri roky neskôr. Potom sa dal na trénerskú a funkcionársku dráhu, najskôr v Baníku Praha, neskôr v Novej Dubnici a potom v BŠK Martinengo Bratislava. Je aj medzinárodným rozhodcom. Pre mládež bol svojím vystupovaním a správaním sa vždy vzorom.

IGOR FEKÁR (jazdectvo)

V mladosti aktívny jazdec, dlhé desaťročia aktívny rozhodca a významný jazdecký funkcionár. Svoje bohaté skúsenosti uplatňoval pri výchove a vzdelávaní trénerov i rozhodcov. Podieľal sa na chode Československého jazdeckého zväzu a Slovenského jazdeckého zväzu po roku 1990, vykonával funkciu podpredsedu Slovenskej jazdeckej federácie a od roku 1993 aj generálneho sekretára. Veľkou mierou sa zaslúžil o rozvoj jazdeckého športu na Slovensku. Bol jedným zo zakladateľov najvýznamnejšieho a najstaršieho podujatia na Slovensku, Grand Prix. Vždy sa riadil zásadami fair play a čistota športu bola preňho prevoradá.

JOZEF POLLÁK (orientačný beh)

Dlhoročný úspešný reprezentant Československa v rokoch 1981 – 1992, držiteľ striebra z MS v pretekoch štafiet v roku 1983. Vo funkcii trénera reprezentácie Slovenska pôsobí od roku 1989. Rodák zo Zázrivej je verný Košiciam, kde pôsobil najprv v Slávii TU Košice a potom v ATU, kde je aj predsedom klubu orientačného behu. Je príkladom človeka, ktorý svojím čestným správaním v pozícii pretekára či trénera šíri myšlienky férovosti a vštepuje mladým ľuďom dôležitosť slušného a čestného vystupovania na športovisku, v spoločnosti i v bežnom živote.

VERONIKA VADOVIČOVÁ (paralympionička)

Všestranne príkladná športovkyňa s množstvom skvelých výsledkov, vrátane najcennejších kovov z paralympiád a svetových či európskych šampionátov. Okrem toho, že je aktívnou pretekárkou, je aj trénerkou v ŠK Altius Bratislava. Je vzorom pre mnohých telesne postihnutých ľudí, ale súčasne aj pre zdravých. Je členkou rady pre šport Trnavského samosprávneho kraja a súčasne aj čestnou členkou Asociácie športu na školách.

VLADIMÍR ORSZÁGH (ľadový hokej)

Bývalý popredný hokejový reprezentant Slovenska je športovec s nezlomnou vôľou, ktorý sa snaží pozitívne myslieť, aj keď je už fyzicky na dne. Naučil sa neustále pomáhať kolektívu a odovzdávať mu maximum. Zmysel pre fair play ho sprevádzal od detstva a uplatňoval ho aj počas pôsobenia v zámorských hokejových kluboch NHL a vo viacerých európskych tímoch. Jeho najväčším úspechom bola zlatá medaila z hokejových majstrovstiev sveta v roku 2002. Žiaľ, opakované zranenie kolena predčasne ukončilo jeho kariéru.

 

KATEGÓRIA AKTÍVNE ŠÍRENIE A PROPAGÁCIA MYŠLIENOK FAIR PLAY

ČESTNÉ UZNANIE KFP SOV

LADISLAV LONGAUER (cyklistika)

Pretekárska, trénerská ako aj metodická osobnosť, ktorá kladie dôraz na    

dodržiavanie čistoty športu a tréningových metód. Propaguje šport a jeho hodnoty pri tréningu ako aj bežnom živote. V súčasnosti odovzdáva svoje vedomosti a skúsenosti najmladšej generácii.

DIPLOM KFP SOV

BRANISLAV KASANICKÝ (pedagóg)

Celý život spojil so športom, pričom v atletike sa venoval najmä vytrvalostným športom. Na začiatku 60. rokov patril medzi najlepších na Slovensku v cezpoľnom behu a na 3000 metrov prekážok. Hrával aj futbal, hokej, venoval sa stolnému tenisu a bežeckému lyžovaniu a štartoval aj na veteránskych šampionátoch s viacerými medailovými úspechmi. Po aktívnej kariére sa dal na trénerskú a funkcionársku dráhu. Ako pedagogický pracovník sa podieľal na výchove mnohých športovcov a publikoval v odbornej literatúre o problematike formovania osobnosti mladých ľudí prostredníctvom športu a telesnej kultúry.

Projekt
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque