Športové aktuality
6 min. čítania

Na pracovnom stretnutí členských subjektov SOV sa diskutovalo o transformácii SOV na strešnú organizáciu slovenského športu, aj o legislatívnych očakávaniach hnutia

Ľubomír Souček

BRATISLAVA 17. októbra (SOV) – Slovenský olympijský výbor (SOV) na stredu 17. októbra zorganizoval pracovné stretnutie so svojimi členmi, na ktorom sa okrem vysokých predstaviteľov športových zväzov a ďalších členských subjektov SOV pôsobiacich v oblasti športu zúčastnili aj splnomocnenec vlády pre mládež a šport, poverený generálny riaditeľ sekcie športu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, hlavná kontrolórka športu, zástupcovia úradu splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti, aj prezident Konfederácie športových zväzov SR. Prítomní boli dovedna 80 predstavitelia športovej obce. Z členských subjektov SOV chýbali len zástupcovia štyroch.

Obsahom pracovného stretnutia v bratislavskom hoteli NH Gate One bola diskusia o budúcej strešnej organizácii a o legislatívnych očakávaniach slovenského športového hnutia na obdobie rokov 2018 - 2020. Stretnutie sa realizovalo formou moderovanej diskusie.

Transformácia SOV na strešnú organizáciu slovenského športu

 

Výsostne aktuálna je téma transformácie SOV na strešnú organizáciu slovenského športu. Prezident SOV dostal od 52. valného zhromaždenia SOV 9. júna 2017 poverenie utvoriť pracovnú skupinu na prípravu procesu zastrešenia slovenského športu pod SOV, ktorý by sa v prípade jeho zavŕšenia transformoval aj na organizáciu reprezentujúcu slovenský šport voči štátu. Šport by tým získal silnejší a jednotný hlas. Na 54. valnom zhromaždení SOV 27. apríla 2018 prezident SOV prezentoval priebeh celého procesu, ktorý k dnešnému dňu získal podporu drvivej väčšiny športových zväzov. SOV už dnes združuje veľkú väčšinu z celkového počtu 69 zväzov na Slovensku.

S novými priateľmi za zahraničia na Panaténajskom štadióne v Aténach.
S novými priateľmi za zahraničia na Panaténajskom štadióne v Aténach.

Na pracovnom stretnutí prezident SOV Anton Siekel uviedol, že diskusia o transformácii SOV na strešnú organizáciu prebiehala dlhší čas a dostáva sa do finálnej fázy. Predstavitelia SOV o tejto téme v predošlých mesiacoch debatovali nielen so zástupcami slovenských športových zväzov, ale aj miest, obcí, Klubu 500, aj iných národných olympijských výborov (NOV) z krajín, v ktorých sa NOV stali strešnými organizáciami. Až v 34 z 50 krajín Európy je strešnou organizáciou v princípe národný olympijský výbor, hoci konkrétne modely podoby „strechy” sa neraz výrazne líšia.

Zámer vedenia SOV je prijať kľúčové rozhodnutie o transformácii organizácie na 55. valnom zhromaždení SOV, ktoré sa uskutoční 7. decembra 2018 v rezorte X-Bionic Sphere v Šamoríne. Z diskusie na stretnutí vyplynulo, že žiadny členský subjekt SOV túto myšlienku v princípe nespochybňuje.

Členovia SOV dostali niekoľko dní pred stredajším stretnutím návrh upravených stanov organizácie – na jeho pripomienkovanie majú čas do 31. októbra. Z aktuálnej diskusie o. i. vyplynulo, že treba doriešiť otázku názvu transformovanej organizácie. Tá by do svojich radov prijala aj tie športové zväzy neolympijských športov, ktoré sa podľa v súčasnosti platných Stanov SOV členmi SOV stať nemohli. Táto otázka zostáva otvorená, pretože sa objavili tak názory na zachovanie súčasného názvu organizácie, ako aj na jeho zmenu na Slovenský olympijský a športový výbor.

Na pracovnom stretnutí členských subjektov SOV sa diskutovalo o transformácii SOV na strešnú organizáciu slovenského športu, aj o legislatívnych očakávaniach hnutia

Transformácia SOV na strešnú organizáciu by si samozrejme vyžiadala zmenu Stanov SOV, čo má byť tiež v programe 55. valného zhromaždenia SOV. Prirodzene, bol by to len začiatok dlhodobého procesu, v rámci ktorého sa predpokladajú ďalšie postupné zmeny.

Vedenie SOV chce na 55. VZ SOV predložiť na schválenie aj nové logo a novú vizuálnu identitu organizácie. Účastníci stretnutia sa zoznámili s pripravovaným dizajnérskym návrhom, ktorý vyvolal priaznivé reakcie.

Na stretnutí bola prezentovaná aj myšlienka zriadenia Stáleho rozhodcovského súdu SOV pre šport, ktorý by mal riešiť všetky otázky športovej arbitráže, ktorá sa stretla tiež s pozitívnou odozvou. Zavedenie tohto inštitútu by mohlo zrýchliť aj zjednodušiť súčasný spôsob riešenia právnych sporov v oblasti športu – samozrejme, pri rešpektovaní právomocí príslušných orgánov jednotlivých zväzov.

Legislatívne očakávania slovenského športového hnutia na obdobie rokov 2018 – 2020

 
Na pracovnom stretnutí členských subjektov SOV sa diskutovalo o transformácii SOV na strešnú organizáciu slovenského športu, aj o legislatívnych očakávaniach hnutia

Druhou kľúčovou témou pracovného stretnutia boli legislatívne očakávania slovenského športového hnutia na obdobie rokov 2018 – 2020. Základom pre diskusiu bolo Programové vyhlásenie vlády SR na roky 2016 – 2020, v ktorom vláda SR deklarovala, že zriadi verejnoprávny Fond na podporu športu (podľa vzoru Fondu na podporu umenia) ako nástroj na centralizáciu zdrojov a kontrolu financovania športu na centrálnej úrovni (rezortné strediská, národné športové projekty vlády/ministerstva školstva, dotácie ministerstiev/vlády určené na športovú činnosť, príspevky na športový poukaz, stredné športové školy, odvody z lotérií a podobne).

V súvislosti s legislatívnymi očakávaniami vedenie SOV ako kľúčové témy do diskusie predložilo novelu Zákona o športe, potrebu zriadenia Fondu na podporu športu a spustenia systému športových poukazov, zriadenie pozície štátneho tajomníka pre šport a utvorenie samostatného ústredného orgánu štátnej správy pre šport. Je zhoda okolností, že len o deň skôr - 16. októbra - Národná rada SR schválila pozmeňujúci návrh k novele zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, vďaka čomu môže v rezorte školstva pribudnúť post tretieho štátneho tajomníka – práve pre oblasť športu. To je aj veľký úspech SOV, pretože prezident SOV sa v tejto veci na základe poverenia od pléna intenzívne angažoval už od júna 2017.

Predovšetkým okolo Zákona o športe najmä vo väzbe na financovanie športu zo štátnych dotácií, ako aj okolo Fondu na podporu športu bola na stretnutí rozsiahlejšia diskusia. V nej sa objavili zväčša pozitívne, ale aj rôznorodé a v niektorých prípadoch i protichodné názory. Myšlienka zriadenia Fondu na podporu športu aj športových poukazov však v pléne našla jasne väčšinovú podporu. Veď kultúrnej oblasti zriadenie Fondu na podporu umenia, ako aj zriadenie audiovizuálneho fondu, ku ktorým došlo pred niekoľkými rokmi, výrazne pomohlo. A športové spolky mali dobrú skúsenosť z fungovania niekdajšieho Štátneho fondu telesnej kultúry, ktorý bol pred rokmi zrušený politickým rozhodnutím vedno s množstvom ďalších štátnych fondov.

Viacerí zástupcovia športovej obce na stretnutí apelovali, aby medzi jednotlivými športovými spolkami v záujme všetkých, ktorí pôsobia v športe, zavládla dôvera, reálna spolupráca a aby sa čo najviac diskutovalo o spoločných problémoch.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque