Športové aktuality
4 min. čítania

Na slávnosti Českého klubu fair play odovzdala Katarína Ráczová Európsku plaketu fair play Jiřímu Prudilovi

Katarína Ráczová
alt

PRAHA (rác) - Klub fair play Českého olympijského výboru (KFP ČOV) 29. marca 2012 ocenil v Smetanovej sále Autoklubu ČR športovcov, ktorí ani v zápale boja nezabudli na olympijské zásady a hodnoty. Zástupcovia Českého olympijského výboru a KFP ČOV na čele s predsedom ČOV Milanom Jiráskom a s predsedníčkou KFP ČOV Květou Peckovou ocenili niekoľko mimoriadne nezištných a obetavých činov, ktoré si jednoznačne zaslúžili verejné uznanie.

Hlavnú cenu za čin fair play v roku 2011 prevzal jachtár Jaroslav Korytář. Počas regaty v Splite so svojou osádkou zachránil za dramatických okolností osem súperov z lode, ktorá sa v búrke prevrátila. Hlavnú cenu KFP ČOV za celoživotné postoje získal legendárny hokejista Jaroslav Holík, bronzový olympijský medailista a majster sveta z roku 1972, neskôr úspešný tréner. V hľadisku mu tlieskali aj olympijskí víťazi Věra Čáslavská, Dana Zátopková, Vera Růžičková a Jiří Daler.

Na pozvanie ČKFP sa na slávnosti zúčastnila aj slovenská národná ambasádorka pre šport, toleranciu a fair play Rady Európy Katarína Ráczová. Slovenská členka exekutívy Európskeho hnutia fair play (EFPM) Katarína Ráczová odovzdala Európsku plaketu fair play za príkladný čin Jiřímu Prudilovi. Plaketu udeľuje EFPM pod patronátom Európskych olympijských výborov. Na fotografii Katarína Ráczová s Jiřím Prudilom.

Jiří Prudil bol ocenený za čin na pretekoch českých horských cyklistov v oblasti Blanska. Jeho súper Leoš Balák mal 4 km pred cieľom, keď na druhom mieste mal náskok asi 10 minút pred tretím Prudilom, defekt. Zvyšok pretekov tak musel absolvoval pešky s bicyklom na ramene. Jiří Prudil súpera so zakrvácaným ramenom asi 20 m pred cieľom síce dostihol, ale nechal Baláka dobehnúť do cieľa na druhom mieste, aj keď riskoval, že jeho samého predstihnú vo finiši ešte ďalší cyklisti a tým ho pripravia o body do celkového hodnotenia série.

Projekt
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque