Športové aktuality
3 min. čítania

O príkladnom čine slovenských krasokočuliarov Višňovej a Csölleya, ktorí dostali medzinárodné ocenenie fair play

Profile picture for user afinode
Juraj
Falát
alt

 

Cenou Medzinárodného výboru fair play UNESCO (CIFP) za príkladný čin na významnom mládežníckom športovom podujatí bol v sobotu 9. júla na slávnosti fair play v Liptovskom Mikuláši ocenený slovenský krasokočuliarsky pár Nikola Višňová – Lukáš Csölley. Ocenenie im odovzdal osobne predseda Medzinárodného výboru fair play UNESCO Jenö Kamuti z Maďarska, ktorému spoločnosť robila slovenská národná ambasadorka Rady Európy pre šport toleranciu a fair play Katarína Ráczová. Naši mladí krasokorčuliari na slávnosť pricestovali z talianskeho Milána, kde dlhodobo trénujú. Na snímke Ľubomíra Součka Nikola Višňová a Lukáš Csölley.

Nikola Višňová a Lukáš Csölley sa príkladne zachovali na tohtoročných juniorských majstrovstvách sveta v juhokórejskom Gangneungu. Ponúkli tam nezištne pomoc českým súperom Karolíne Procházkovej a Michalovi Češkovi, ktorým meškala batožina. Pomoc v podobe požičania krasokorčuliarskeho výstroja sa však napokon nedala realizovať, pretože oba páry vyžrebovali do rovnakej rozjazdy.

Lukáš Csölley pre

popísal, čo sa vlastne v Gangneungu stalo: „Pred krátkym programom sme našich českých súperov zazreli smutne sedieť na tribúne. Pýtali sme sa ich, čo sa stalo. Vraveli, že im nedošla batožina a nemajú v čom jazdiť. Keď sa náš tréner spýtal, kto by im mohol požičať korčule, ponúkli sme sa, že im pomôžeme my. Michal Češka síce má o trochu menšiu nohu ako ja, ale jazdiť by v mojich mohol. Keď už nie preteky, tak aspoň tréningy. Aj Karolíne Procházkovej by Nikoline korčule zrejme pasovali. Keby mali možnosť odskúšať si v našich korčuliach tréningy, pravdepodobne by v nich zvládli aj súťaž. Chýbali im, samozrejme, aj kostýmy, ktoré mali tiež v meškajúcej batožine, ale korčule boli rozhodujúce. Lenže všetko padlo, keď nás vyžrebovali do spoločnej rozjazdy. Pomôcť sa im napokon nedalo a na súťaž nemohli nastúpiť. Batožina im prišla deň po krátkom programe.“

Aj keď z toho napokon nič nebolo, Česi si veľmi cenili rytiersku ponuku ich slovenských súperov a priateľov. Návrh na ocenenie Nikoly Višňovej a Lukáša Csölleya zaslali rodičia českého páru.

Projekt
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque