Šport a olympizmus
2 min. čítania

V Ríme zapálili Oheň mieru pre Európske hry 2023

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Oheň mieru pre Európske hry v Krakove zapálili v Ríme.
Foto
EOV

V starovekom chráme Ara Pacis v Ríme zapálili Oheň mieru pre Európske hry 2023, ktoré bude na prelome júna a júla hostiť Krakov a región Malopoľsko. Na ceremónii nechýbali ani poľský prezident Andrzej Duda a prezident Európskych olympijských výborov Spyros Capralos.

Poľskí olympijskí víťazi Robert Korzeniowski a Anita Wlodarczyková dostali honor byť prvými členmi ohňovej štafety, ktorá vyvrcholí 21. júna počas slávnostného otvorenia Európskych hier. Bude to najväčšie multišportové podujatie, ktoré hostí Poľsko.

Spyros Capralos odovzdal Andrzejovi Dudovi pozlátený olivovník ako symbol mieru, ktorý reprezentuje základné hodnoty Európskych hier. Oheň z Ríme aj s olivovníkom previezli do Varšavy prezidentským špeciálom.

„V Poľsku sa stretneme na podujatí, ktoré sa koná pod heslom „Sme jednotní.“ Je vhodné, že symbolická cesta plameňa sa začína práve tu, v chráme Ara Pacis, tomto trvalom symbole a oslave mieru. V tomto duchu sa bude niesť naša práca v nasledujúcich týždňoch a počas celého nášho pobytu v Poľsku. Počas dvoch týždňov bude Poľsko v centre európskeho športu. Mnohé zo súťaží budú jedným dielom cesty k olympijským hrám v Paríži v roku 2024. Oči celej Európy budú upriamené na Poľsko a nepochybujem, že hlboko ocenia to, čo uvidia, vďaka tvrdej práci všetkých, ktorí sa na týchto hrách podieľajú,“ povedal v príhovore Spyros Capralos.

Podujatia a športovci
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva