Šport a olympizmus
Olympia
4 min. čítania

Priestory Medzinárodnej olympijskej akadémie v Olympii otvorili po 2,5 roku svoje brány delegátom NOA a NOV

Jordana Palovičová
Účastníci stretnutia v Olympii.
Foto
MOA

V dňoch 16. až 21. júla 2022 sa priestory Medzinárodnej olympijskej akadémie (MOA) v starovekej Olympii stali dejiskom 15. medzinárodného zasadnutia pre delegátov národných olympijských akadémií (NOA) a národných olympijských výborov (NOV). Stretnutie sa konalo po dva a pol ročnej prestávke za účasti 75 krajín a 98 účastníkov. Slovenskú republiku na ňom zastupovala členka predsedníctva SOA Jordana Palovičová, ktorá má v SOA v kompetencii oblasť športu a kultúry.

Prezident MOA Isidoros Kouvelos vo svojom prejave počas otváracieho ceremoniálu uviedol: „Vitajte späť! Vitajte doma! Cítim sa poctený, že som tu dnes s vami! Ste jadrom poslania MOA. Váš oddaný olympijský duch pre prácu MOA, váš príspevok a aktivity k šíreniu olympijských hodnôt a olympijskej výchovy z vás robia hlavných predstaviteľov a skutočných vyslancov toho, čo olympizmus predstavuje.“

Účastníci mali počas týždeň trvajúcich rokovaní možnosť prediskutovať aktuálne trendy digitalizácie v novej postpandemickej dobe, ktorá nás prinútila obmedziť naše fyzické stretnutia a prispôsobiť sa novej realite. MOA tradične zabezpečila všeobecný vstup do problematiky úvodnými plenárnymi prednáškami, na ktoré pozvala renomovaných lektorov z celého sveta.

Zástupca Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a riaditeľ stratégie MOV Olympizmus 365 Ollie Dudfield predstavil problematiku s názvom „Olympizmus 365: Posilnenie úlohy športu ako dôležitého faktora pre dosiahnutie cieľov trvalo udržateľného rozvoja OSN“.

Bývalý výkonný riaditeľ MOV pre olympijské hry Gilbert Felli sa upriamil na tému „Olympijské hry: nový proces výberového konania“.

Prof. Raoni Perrucci Toledo Machado z Brazílie odprezentoval tému „Systémy virtuálnej reality: Interaktivita a ich vzdelávacia úloha“, zatiaľ čo pohľad na túto problematiku z inej perspektívy predstavila aj Irena Martinková z Českej republiky, ktorá pôsobí na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Karlovej v Prahe. Názov jej prednášky bol „Virtuálne stelesnenie – fenomenologický pohľad na e-športy“. Tému uzavrela docentka Katedry sociológie a politológie prof. Anne Tjønndalová z Nórska s prednáškou na tému „Výzvy a dilemy spojené so začlenením e-športov a iných digitálnych športov“.

Časť účastníkov stretnutia na najstaršom športovom štadióne sveta v archeologickom parku v antickej Olympii.
Časť účastníkov stretnutia na najstaršom športovom štadióne sveta v archeologickom parku v antickej Olympii.
Foto
MOA

Záver rokovaní bol venovaný problematike digitalizácie olympijského dedičstva, ktorú uviedla projektová manažérka na oddelení inovácií UERJ Bianca Gama Penová z Brazílie s prednáškou „Virtuálne digitálne olympijské múzeum: krok vpred v olympijských štúdiách“.

Plenárne prezentácie ukončil hlavný konzultant Aliancie športovej diplomacie Stuart Murray z Austrálie s témou „Počiatky športovej diplomacie, teória a prax“.

Prednesené príspevky poskytli podnety a inšpiráciu na ďalšie diskusie delegátov počas rokovania pracovných skupín. Národné olympijské akadémie boli vyzvané, aby sa podelili o to, akým spôsobom čelia týmto výzvam pri propagácii olympijských hodnôt, skúmali nové pracovné metódy a vymieňali si skúsenosti a názory. Dôraz sa kládol aj na vzájomné vzťahy medzi NOA a NOV. NOV, ktoré vo svojej krajine nemajú zriadenú olympijskú akadémiu, sa zamerali na identifikáciu možných bariér a nastavenie perspektív rozvoja olympijskej výchovy.

Otázky, ktoré na samom začiatku rokovaní položil samotný prezident MOA, sa týkali najmä týchto oblastí: „Ako vníma takmer polovica z 206 národných olympijských výborov význam NOA vo svojej krajine? Čo sa vlastne deje s ostatnými NOV? Akým spôsobom zahŕňajú do svojej úlohy a poslania filozofické princípy olympijského hnutia?“

V následných diskusiách dospeli účastníci k záveru, že zlomovým bodom pre rozkvet NOA a rozvoj olympijskej výchovy je úzke prepojenie činnosti medzi NOA a NOV a to najmä v duchu motta: „Ak chceš ísť rýchlo, choď sám, ale ak chceš ísť ďaleko, choď spolu.“

Rokovania v Olympii formálne ukončili 21. júla 2022 počas veľmi emotívneho záverečného ceremoniálu. V jeho rámci jednotlivé pracovné skupiny predstavili výsledky svojej práce a všetci účastníci si prevzali certifikáty. Stretnutie pokračuje 22. júla sprievodnými aktivitami v Aténach.

Fotografia z diskusie v jednej zo skupín.
Fotografia z diskusie v jednej zo skupín.
Foto
MOA
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva