Športové aktuality
4 min. čítania

Prvá akcia v rámci národného projektu KomPrax sa uskutočnila v Trnave

Katarína Ráczová

TRNAVA (rác) - V rámci národného projektu KomPrax – kompetencie pre prax, ktorého realizátorom je Slovenský inštitút mládeže – Iuventa, sa 7. novembra v Trnave uskutočnila prvá zo 70 jednodňových aktivít. V prvej časti počas panelovej diskusie sa hovorilo o formálnom i neformálnom vzdelávaní, kladoch i záporoch oboch typov vzdelávania a o možných prienikoch. V druhej časti študenti vo forme workshopov  sami okúsili, čo to vlastne neformálne vzdelávanie je a ako sa dá jeho prostredníctvom učiť. Na podujatí sa zúčastnilo asi 80 stredoškolákov a vysokoškolákov.

Klub fair play SOV na akcii zastupovala Katarína Ráczová, národná ambasadorka Rady Európy pre šport, toleranciu a fair play. Patrí k podporovateľom projektu spolu s viacerými osobnosťami kultúrneho, športového a spoločenského života, ako napríklad spisovateľ Daniel Hevier, kapitán strieborného futbalového tímu Československa na olympijských hrách v Tokiu 1964 Anton Urban, trojnásobný víťaz zimných paralympijských hier Jakub Krako, spisovateľka Zuzana Šulajová, spevák Miro Jaroš či univerzitný profesor Viktor Lechta. Projekt je venovaný mladým vedúcim, mládežníckym vedúcim a pracovníkom s mládežou. Chce zapojiť do vzdelávania približne 8000 mladých ľudí vo veku 15 - 17  rokov a 2400 ľudí, ktorí s mládežou pracujú či už ako dobrovoľníci, alebo v rámci pracovného pomeru.

„Cieľom projektu, ktorý potrvá do decembra 2013, je podporiť kvalitu práce s mládežou prostredníctvom neformálneho vzdelávania a taktiež poskytnúť možnosti, aby zrealizovali svoje nápady a pomohli riešiť problémy a potreby vo svojom okolí. Ako už samotný názov naznačuje, národný projekt dáva mladým ľuďom možnosť získať určité zručnosti a vedomosti. Ponúka im priestor na učenie sa zodpovednosti a tímovej práci, sebarealizáciu, a neposlednom rade rozvíja kreativitu, iniciatívu a solidaritu. Schopnosti, ktoré mladí ľudia nadobudnú, si overia v praxi pri realizácii malého lokálneho projektu. Ich vedomosti následne mlžu byť prínosom pre budúcich zamestnávateľov. Tí majú možnosť získať do svojho kolektívu ľudí, ktorí sú schopní identifikovať problém, navrhnúť riešenie a riešenie aj zrealizovať,“ hovorí o cieloch projektu generálny riaditeľ Iuventy Viliam Michalovič.

Projekt
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque