Športové aktuality
12 min. čítania

Správa o činnosti Klubu fair play Slovenského olympijského výboru v roku 2009

Katarína Ráczová

Poslaním Klubu fair play Slovenského olympijského výboru (KFP SOV), v súlade s jeho Štatútom, Stanovami SOV a s Olympijskou chartou, je rozvoj olympizmu v oblasti fair play. To znamená šíriť, propagovať a presadzovať myšlienky fair play. Na plnenie tohto poslania KFP SOV hľadá čo najúčinnejšie formy a prostriedky. Patria medzi ne aktivity, ktorými klub propaguje a podporuje myšlienky a činy fair play, ako aj ich nositeľov v športovom hnutí, ďalej oceňovanie laureátov cien fair play, podpora rozvoja športovej etiky, poukazovanie na nešportové správanie a porušovanie zásad fair play.

Propagácia a podpora fair play

Spolupráca so športovými zväzmi a so Slovenským paralympijským výborom

KFP SOV vo svojej činnosti presadzuje spoluprácu so športovými zväzmi a s olympijskými klubmi, príp. s ich zložkami, osobitne sa zaoberajúcimi uplatňovaním zásad fair play v športovom i mimošportovom živote. Túto spoluprácu klub rozšíril aj v rámci paralympijského hnutia. V nasledujúcom období má KFP SOV za úlohu všeobecne zastrešiť oceňovanie fair play.

V tejto oblasti sa KFP SOV v niektorých národných zväzov, ktoré sú členmi SOV, stretáva s priaznivou odozvou. Konkrétne ide napríklad o zväzy hádzanej, futbalu, stolného tenisu, šermu, atletiky či karate. V spolupráci s týmito zväzmi chce klub aj naďalej pokračovať. V radoch niektorých iných športových zväzov je však spätná odozva slabá.

 

Cena fair play na mládežníckych podujatiach

KFP SOV v spolupráci so športovými zväzmi organizoval súťaže fair play na významných mládežníckych športových podujatiach na území Slovenskej republiky. V tomto roku spolupracoval so SFZ na 19. ročníku medzinárodného futbalového turnaja hráčov do 18 rokov "Slovakia Cup“ 26. 4 – 1. 5. 2009, ktorý sa hral za účasti reprezentačných družstiev Belgicka, Dánska, Talianska, Česka, Chorvátska, Turecka, Ukrajiny a usporiadateľskej krajiny, Slovenska. Pred každým zápasom hlásateľ vyzval prítomných na ihrisku ale aj v hľadisku, aby svojím tolerantným a fair play správaním prispeli k nezabudnuteľnej a priateľskej atmosfére. Ideály čestnosti a tolerantnosti pripomínali aj pásky na rukávoch rozhodcov ako aj kapitánov jednotlivých družstiev. Organizátori vyhlásili v spolupráci s KFP SOV najférovejší tím, ktorým sa stalo družstvo Talianska. Toto ocenenie bolo pekným a výstižným dôkazom, že sa dá športovať, súťažiť úspešne a zároveň  čestne. Cenu fair play talianskym hráčom odovzdal Anton Urban, legenda slovenského futbalu, člen Klubu fair play SOV, bývalý kapitán československého strieborného olympijského futbalového tímu z roku 1964.

KFP SOV participoval aj na medzinárodnom turnaji „Olympijských nádejí“ KADET SLOVAKIA CUP 2009 v hádzanej chlapcov do 17 rokov, ktorý sa uskutočnil v Modre za účasti národných družstiev z Maďarska, Poľska, Rakúska a Slovenska. Celý turnaj sa odohrával v duchu výzvy fair play, ktorá bola prečítaná na začiatku turnaja. Podporovali ju aj deti - organizátori v tričkách s logom fair play. Na záver turnaja bolo vyhlásené „najslušnejšie“ družstvo podujatia, ktoré v zápasoch nazbieralo najmenej trestných napomínaní (žltých kariet) a trestných minút (vylúčení). Víťazom tejto súťaže sa stalo družstvo Slovenska, ktoré celkove skončilo druhé. V zápasoch sa snažilo predovšetkým športovými prostriedkami dosiahnuť čo najlepší výsledok. V zaplnenej hale Plaketu fair play KFP SOV odovzdal na záverečnom ceremoniáli zástupca SZH Peter Svoboda.Oceňovanie

Medzi najvýznamnejšie akcie KFP SOV patrí každoročné udeľovanie cien fair play tým, ktorí sa na Slovensku najviac pričinili o propagáciu základných etických pravidiel športu.

Od roku 2005 je najvyššim ocenenim SOV v oblasti fair play Cena Radovana Kaufmanna, na počesť zosnulého slovenského paralympijského víťaza. Nositeľov tohto ocenenia klub navrhuje na medzinárodné ceny fair play. V roku 2009 najvyššie ocenenie získal Bohumil Golian, laureátovi bola cena odovzdaná na VZ SOV.

 

Výtvarná súťaž

V spolupráci so Slovenskou olympijskou akademiou, SZTK - Múzeom telesnej kultúry v SR, Katarínou Ráczovou, veľvyslankyňou SR pre šport, toleranciu a fair play Rady Európy a s podporou Ministerstva školstva SR bol vypísaný prvý ročnik národného kola výtvarnej súťaže kresleného humoru názvom Šport (vždy) zvíťazí!?, ktorý vznikol podľa projektu výboru fair play Tureckého olympijského výboru.

Cieľom projektu, ktorý bol vypísaný pre žiakov do 15 rokov, pre  študentov od 15 do 18 rokov a autorov vo veku nad 18 rokov bol nielen oživiť záujem laickej verejnosti i profesionálnych výtvarníkov o výtvarné vyjadrenie športu prostredníctvom kresleného humoru, resp. karikatúry, ale aj cez úsmevný pohľad poukázať na kladné i záporné momenty, ktoré šport prináša a zvýrazniť jeho poslanie a funkciu vo výchovno-vzdelávacom procese. Do súťaže sa prihlásilo 671 účastníkov, ktorí zaslali spolu 726 prác. Víťazné diela a výber z ostatných diel sme sprístupnili verejnosti na výstave Múzea telesnej kultúry v SR v rámci EURÓPSKEHO FESTIVALU HUMORU A SATIRY  KREMNICKÉ GAGY 2009 a následne vo všetkých regionálnych olympijských kluboch SR. Najlepšie diela boli prezentované delegátmi KFP SOV aj na 15. kongrese Európskeho hnutia fair play (EFPM) v Baku.

Web stránka KFP

Na oficiálnej stránke SOV má svoje miesto aj KFP SOV. Záujemcovia sa kliknutím na logo KFP SOV (slniečka) v ľavej dolnej časti hlavnej stránky môžu informovať prostredníctvom zverejnených dokumentov o aktualitách a akciách KFP SOV ale takisto sa aj oboznámiť s príbehmi alebo činmi fair play v praxi. Časť s názvom „Napíšte nám“ je určená na komunikáciu s klubom a zasielanie Vašich námetov a pripomienok.

 

Zoznam členov KFP SOV

KFP SOV vedie evidenciu laureátov, ktorí  sú nositelia cien medzinárodného výboru fair play UNESCO, neskôr CIFP, Európskeho hnutia fair play – EFPM, Československého klubu fair play a KFP SOV.

Seminár  - „Športuj, hraj a povzbudzuj čestne“

KFP SOV v poslednom období so znepokojením sleduje nepriaznivý vývoj a tendencie v dianí na športoviskách, vo vystupovaní športovcov i divákov. Má snahu prispieť k identifikácii niektorých príčin vzniku týchto javov i k hľadaniu účinných prostriedkov na ich odstraňovanie. Zároveň chce pomôcť pri pozitívnom pôsobení na vnímanie a uplatňovanie ideí a zásad fair play v športovom živote, a to predovšetkým zo strany hlavných aktérov, športovcov a divákov. S týmto zámerom KFP SOV zorganizoval 17. 10. 2008 v Bratislave úspešný seminár Športuj, hraj a povzbudzuj čestne“, na ktorom účastníci seminára prijali závery, ktoré sú takisto zverejnené na webovej stránke SOV.

 

15. kongres EFPM – 14.-18.10.2009, Baku, Azerbajdžan

Na kongrese sa zúčastnili zástupcovia KFP SOV Janka Stašová a Katarína Ráczová.

Projekt
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque