Športové aktuality
5 min. čítania

Svetová Trofej Jeana Borotru za fair play Edwinovi Mosesovi, v nominácii aj Dominik Hrbatý

Profile picture for user afinode
Juraj
Falát

   Lausanne 28. januára (SOV) – Na slávnosti v Lausanne udelili svetové ceny fair play za rok 2010. Slávnosť za prítomnosti prezidenta Medzinárodného olympijského výboru Jacqua Roggeho organizovala v spolupráci s Medzinárodným výborom fair play UNESCO (CIFP) Medzinárodná asociácia športovej tlače (AIPS). Stalo sa tak na galavečere s názvom Sila športu, ktoré bolo súčasťou sympózia AIPS Integrita v športe, venovanému predovšetkým problémom okolo nelegálneho stávkovania.

   Ceny fair play udelili v troch zvyčajných kategóriách. Za príkladné vystupovanie počas celej športovej kariéry bol s prihliadnutím na celoživotnú propagáciu športu bez dopingu Trofejou Jeana Borotru ocenený bývalý skvelý americký atlét Edwin Moses, dvojnásobný olympijský víťaz i majster sveta a bývalý svetový rekordér v behu na 400 m prekážok. Diplomami boli ocenení traja športovci - ruská tenistka Jelena Dementievová, bývalá francúzska plavkyňa Christine Caronová a španielsky paralympionik Richard Oribe Lumbreras. Do užšej nominácie na ocenenie za príkladné vystupovanie počas športovej kariéry sa dostal aj slovenský tenista Dominik Hrbatý, navrhnutý Klubom športových redaktorov SSN.

   V kategórii činov fair play boli Trofejou Pierra de Coubertin ocenení až traja športovci - iránsky futbalista Amin Zadeh (v zápase iránskej ligy odkopol loptu mimo ihriska v čistej gólovej šanci, keď videl, že brankár súpera leží zranený na zemi), litovský desaťbojár Darius Draudvila (na ME v Barcelone požičal svoju žrď Bielorusovi Kraučankovi, ktorý svoju pri pokuse zlomil – ten aj vďaka tomu napokon získal bronz) a čínsky zápasník Kao Feng (počas súboja na Ázijských hrách poskytol pomoc svojmu zranenému súperovi).

   Za propagáciu fair play najvyššie ocenenie – Trofej Williho Daumeho – získali dvaja laureáti: bývalý člen MOV v Nemecku a bývalý šéf Nemeckého olympijského výboru Walther Tröger a bývalá kenská bežkyňa Tegla Loroupeová, ktorá je športovou ambasádorkou OSN.

   Okrem toho prezident AIPS Gianni Merlo na slávnosti odozdal AIPS Power of Sport Awards – Cenu AIPS Sila športu. Medzi jej tromi držiteľmi je aj členka MOV a olympijská víťazka 1984 v atletike Nawal El Moutawakelová z Maroka.
   V rámci sympózia AIPS Integrita v športe sa delegácia MOV na čele s prezidentom Jacquom Roggem stretla s eurokomisárkou pre výchovu, kultúru, multilingualizmus a mládež Androullou Vassiliouvou. Na stretnutí si vymenili názory na nový dokument Európskej komisie s názvom “Rozvíjanie európskej dimenzie v športe”. Tento dokument obsahuje viacero návrhov alebo iniciatív, ktoré by sa v nadväznosti na Lisabonskú zmluvu mohli na poli športu realizovať v rámci Európskej únie.

 

 

Projekt
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque