Šport a olympizmus
Bratislava
8 min. čítania

V SOŠM sa uskutočnilo historické rokovanie predstaviteľov športových spolkov a politických strán „Spolu pre šport“

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Momentka zo stretnutia zástupcov športovej obce (na pravej strane) so zástupcami politických strán (vľavo).
Foto
Peter Pašuth, SOŠV

Na pôde Slovenského olympijského a športového múzea (SOŠM) sa v pondelok uskutočnilo historické rokovanie predstaviteľov športových spolkov a politických strán. Stretnutie s mottom „Spolu pre šport“ zvolal Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) na základe iniciatívy Slovenského futbalového zväzu (SFZ). Zámerom bolo prezentovať priority kľúčových športových organizácií v SR a prediskutovať so zástupcami politických strán ich plány v oblasti športu v súvislosti s blížiacou sa predvolebnou kampaňou.

Na stretnutí sa zúčastnili zástupcovia deviatich z celkového počtu 11 pozývaných politických strán, ktoré podľa prieskumov môžu mať väčšiu či menšiu šancu dostať sa do Národnej rady SR po parlamentných voľbách 30. septembra. Podľa abecedy boli prítomní zástupcovia týchto strán: Demokrati, Hlas – sociálna demokracia, OĽANO a priatelia, Progresívne Slovensko, Republika, Saska, Slovenská národná strana, Sme rodina a Smer – Slovenská sociálna demokracia. Na stretnutí sa zúčastnilo viacero súčasných či bývalých poslancov NR SR, aj niektorí bývalí ministri. Zástupcovia dvoch ďalších politických strán sa ospravedlnili.

Športové organizácie zastupovali prezident SOŠV Anton Siekel, viceprezidenti SOŠV Danka Barteková (zároveň členka Medzinárodného olympijského výboru), Peter Korčok (prezident Slovenského atletického zväzu) a Miroslav Šatan (prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja), členovia výkonného výboru SOŠV Jozef Gönci (viceprezident Slovenského streleckého zväzu), Daniel Líška (prezident Slovenského zväzu karate), Marek Rojko (prezident Slovenskej volejbalovej federácie) a Monika Šišková (prezidentka Slovenskej gymnastickej federácie), generálny sekretár SOŠV Jozef Liba, ďalej prezident Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš a prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

Prezident SOŠV Anton Siekel v úvodnom slove označil toto stretnutie za historické. „To, že tu sedíte, je dôkazom, že šport vás zaujíma,“ adresoval predstaviteľom politických strán a dodal, že zástupcovia významných športových subjektov, združujúcich stovky tisíc občanov Slovenska, im chcú prezentovať svoje stanoviská a prípadne aj ich aplikáciu v praxi.

„Dnešným stretnutím chceme začať dialóg – vyjadriť naše názory a vypočuť si vaše. Boli by sme radi, keby sa téma športu viac ako doteraz dostala do vašich programov a hlavne do programového vyhlásenia vlády po septembrových voľbách bez ohľadu na to, ktoré strany utvoria vládnu koalíciu,“ povedal prezident SOŠV.

„Dnešným stretnutím chceme začať dialóg – vyjadriť naše názory a vypočuť si vaše. Boli by sme radi, keby sa téma športu viac ako doteraz dostala do vašich programov a hlavne do programového vyhlásenia vlády po septembrových voľbách bez ohľadu na to, ktoré strany utvoria vládnu koalíciu."   Anton Siekel

Anton Siekel pripomenul, že účastníci májového 64. valného zhromaždenia SOŠV jednomyseľne schválili text Deklarácie slovenského športu 2023, ktorý spoločne pripravili SOŠV a Slovenský futbalový zväz. Stručne im prezentoval kľúčové body deklarácie, ktorú v plnom znení účastníci dostali k dispozícii.

Zástupcom jednotlivých politických strán SOŠV zároveň poskytol aj výtlačky Stratégie slovenského športu 2030. „Stratégiu sme pripravili už pred dvoma rokmi v spolupráci s renomovanou spoločnosťou PWC. Jej súčasťou je aj implementačný plán. Žiaľ, za tie dva roky sme sa príliš dopredu nepohli,“ podotkol prezident SOŠV.

V uvedenej stratégii sa podrobne analyzuje stav športu na Slovensku aj v porovnaní so zahraničím a naznačujú sa východiská do budúcnosti.  „Nahraďme naše subjektívne pocity faktmi a dátami,“ apeloval Anton Siekel na politikov a upozornil: „Zozbierali sme množstvo dát a vyplýva z nich, že so stavom slovenského športu ako celku nemôžeme byť spokojní.“

Záverečná časť vystúpenia hostiteľa stretnutia sa týkala skutočnosti, že v rámci štátnej starostlivosti je šport spoločne s vedou a výskumom začlenený do mimoriadne širokého rezortu, ktorému dominuje školstvo. Šport je posledný nielen v názve ministerstva, ale neraz aj fakticky.

„Vážnou témou diskusií je zriadenie ministerstva športu. Otvorme debatu o nej a boli by sme radi, keby ste o tejto téme diskutovali aj vo vašich politických grémiách. A pokúsme sa spoločne nájsť nejaké relevantné riešenie,“ zakončil prezident SOŠV.

Počas takmer dvojhodinového stretnutia potom diskutovali zástupcovia všetkých prítomných politických strán, ako aj všetci sa vrchstolom sediaci športoví predstavitelia. Do debaty sa tak zapojili dve desiatky účastníkov.

KĽÚČOVÉ POSOLSTVÁ Z DISKUSIE

Zástupcovia športovej obce prezentovali pred politikmi jednotu, aká tu doteraz nebola. Je to veľmi dôležité, pretože počet členov športových spolkov predstavuje niekoľko stotisíc ľudí, pričom značnú časť z tejto masy tvoria dospelí, teda voliči. „Športovému hnutiu sa veľmi dlho vyčítalo, že sa nevie zjednotiť. Dnešné stretnutie dokazuje, že toto obdobie sme prekonali,“ povedal v diskusii Anton Siekel.

„Športovému hnutiu sa veľmi dlho vyčítalo, že sa nevie zjednotiť. Dnešné stretnutie dokazuje, že toto obdobie sme prekonali."   Anton Siekel

Šéf slovenského futbalu Ján Kováčik naňho nadviazal: „Deklarácia slovenského športu 2023 vznikla preto, lebo sme už potrebovali zakričať, že sme tu a že šport sa musí dostať z okraja spoločnosti. Vo funkcii som trinásť rokov a za ten čas sa vo funkcii ministra školstva vystriedalo deväť ľudí. Zároveň môžem povedať, že za tých trinásť rokov športové hnutie nebolo jednotnejšie, než je dnes.“

Šéf Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš upozornil: „Tridsať rokov sa zaoberám bariérovosťou. Žiaľ, musím povedať, že slovenský šport je blokovaný bariérami, ktoré vytvára aj legislatíva. Za posledné tri roky nám pribudlo veľa byrokracie, ktorá je pritom absolútne neefektívna. Zvyšuje sa nám počet zdravotne postihnutých ľudí nie v dôsledku úrazov, ale chorôb. Takže nežijeme lepšie a zdravšie. Politici musia nájsť nástroje, ako situáciu zlepšiť. Športové subjekty nemôžu byť bábkami v rukách politikov, ale musia sa stať nástrojom na zlepšenie stavu.“

Šéf slovenského karate Daniel Líška, ktorý v exekutíve SOŠV formálne zastupuje neolympijské športy, vyzdvihol, že futbal a ďalšie veľké športy konečne pochopili, že športová oblasť musí vystupovať jednotne.

Viceprezidentka SOŠV Danka Barteková ako členka MOV na Slovensku uviedla, že zo strany MOV existuje silný tlak na autonómiu športových subjektov. „Na druhej strane je zrejmé, že s politikmi sa navzájom potrebujeme. Musíme v prospech športu bojovať spoločne,“ podotkla.

Obsah Deklarácie slovenského športu 2023, pod ktorú sa po jej schválení na valnom zhromaždení SOŠV podpísalo už množstvo osobností zo sveta športu, našla u prítomných politikov zúčastnených na stretnutí pozitívny ohlas.

Predstavitelia viacerých politických strán konštatovali, že v ich pripravovaných volebných programoch bude šport predstavovať jednu z priorít.

Viacerí deklarovali pripravenosť rokovať o možnosti zriadenia či už samostatného ministerstva športu, alebo športu v spojení s cestovným ruchom. Vo všeobecnosti sú si vedomí veľkého investičného dlhu v oblasti športovej infraštruktúry. Väčšina z nich podporuje nedávno schválené zvýšenie počtu hodín telesnej výchovy na základných školách z dvoch na tri.

Niektorí zástupcovia politických strán deklarovali, že šport prináša spoločnosti rozmanité benefity a investície do tejto oblasti sa štátu mnohostranne vyplácajú.

Ďalší zase povedali, že do parlamentu by sa mali predkladať také návrhy športovej legislatívy, ktoré sú odsúhlasené veľkou časťou športového hnutia – čo sa nedeje.

„Pri príprave nového Zákona o športe, o ktorom sa v parlamente teraz rokuje, boli športové spolky obídené. Formálne sme boli prizvaní až na záver celého procesu. Myslím, že motivácia prípravy tohto zákona nebola pomôcť športu, ale kontrolovať ho,“ vyjadril názor šéf slovenského hokeja Miroslav Šatan.

„Šport je v spoločnosti veľmi vážna vec a boli by sme radi, keby ste ho brali vážne. Pred vami sedia zástupcovia stoviek tisícov organizovaných športovcov, z ktorých mnohí sú aj voliči,“ upozornil šéf slovenského volejbalu Marek Rojko.

Viacerí zástupcovia športovej obce v rámci diskusie apelovali na prítomných politikov, aby v nadchádzajúcom parlamentnom hlasovaní ich strany nepodporili schválenie nového Zákona o športe. Ten si podľa ich názoru vyžaduje výrazné prepracovanie.

Anton Siekel v záverečnom slovo vysoko ocenil diskusiu z oboch strán a zakončil, že v zahraničí si oveľa lepšie vedeli poradiť s mnohými problémami, ktorým čelíme na Slovensku. „Učme sa od tých, ktorým to funguje,“ uzavrel historické stretnutie.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva