Športové aktuality
3 min. čítania

Vo veku 74 rokov zomrel bývalý dlhoročný riaditeľ Gymnázia Pierra de Coubertin v Piešťanoch Ivan Luknár

Ivan Luknár pred niekoľkými rokmi na oslavách 80. výročia gymnázia, na čele ktorého stál viac než dve desaťročia.
Foto
ARCHÍV

PIEŠTANY 23. novembra (SOV) - Vo veku 74 rokov zomrel vo štvrtok 22. novembra bývalý dlhoročný  riaditeľ Gymnázia Pierra de Coubertin v Piešťanoch a veľký nadšenec športu i olympizmu Ivan Luknár. Na čele gymnázia stál až do marca 2014 bezmála 22 rokov. Mal veľký podiel na tom, že škola, ktorej absolventkou je napríklad šesťnásobná najúspešnejšia športovkyňa Slovenska Martina Moravcová a ďalších päť olympionikov, dostala už dávno meno Pierra de Coubertin. Gymnázium sa vďaka tomu stalo súčasťou medzinárodnej siete škôl nesúcich Coubertinovo meno a zúčastňovalo sa na množstve medzinárodných podujatí združenia týchto škôl – viaceré aj samo organizovalo.

V roku 2006 škola hostila významný medzinárodný seminár „Pegagogický odkaz Pierra de Coubertin“, v rámci ktorého bola v jej budove aj odhalená busta zakladateľa moderného olympizmu. Pri tejto príležitosti boli v areáli školy zasadené dva duby - z Much Wenlocku a z Chateau de Mirville, čo sú miesta, úzko spojené s Coubertinom. Na sadení sa podieľali napríklad čestný predseda SOV Vladimír Černušák, praprasynovec Pierra de Coubertin Yvan de Navacelle de Coubertin, veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku Jacques Faure, viceprezident Medzinárodného výboru Pierra de Coubertin (CIPC) Jean Durry, vtedajší podpredsedovia SOV Mária Mračnová a Vladimír Miller, olympijskí víťazi Ján Zachara, Anton Tkáč i Miloslav Mečíř, či vtedajší študent gymnázia, mladý daviscupový tenisový reprezentant Lukáš Lacko.

Piešťanský rodák Ivan Luknár, inak učiteľ telesnej a brannej výchovy, sa počas dlhoročného riaditeľovania významne pričinil o zveľadenie a modernizáciu školy. Jej súčasťou bola aj výstavba multifunkčnej školskej športovej haly s fitnescentrom a so saunou, slúžiacej nielen pre žiakov školy, ale aj pre mnohé piešťanské športové kluby a verejnosť.

Gymnázium Pierra de Coubertin v Piešťanoch dlhodobo patrí medzi najaktívnejšie a najúspešnejšie školy, zapájajúce sa do aktivít zastrešovaných Slovenským olympijským výborom – či už ide o niekdajšie Olympijské festivaly Slovenska, alebo o vedomostné súťaže o olympizme. Ivan Luknár na tom mal veľkú zásluhu. Dobre ho poznali všetci, ktorí v Slovenskom olympijskom výbore pôsobili v oblasti šírenia olympizmu.

Posledná rozlúčka s Ivanom Luknárom sa uskutoční v pondelok 26. novembra o 14:30 h na cintoríne na Bratislavskej ceste v Piešťanoch. Česť jeho pamiatke!

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque