Športové aktuality
Los Angeles
3 min. čítania

Vodnoslalomárske súťaže OH 2028 majú byť v Oklahoma City, dvetisíc kilometrov od Los Angeles

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Vizualizácia vodnoslalomárskeho areálu v Oklahoma City.
Foto
ICF

Organizačný výbor Hier XXXIV. olympiády v roku 2028 v Los Angeles v piatok oznámil, že za dejisko vodnoslalomárskych súťaží hier navrhuje Oklahoma City. Toto mesto v americkom štáte Oklahoma delí od kalifornského Los Angeles približne dvetisíc kilometrov. Návrh organizačného výboru OH v Los Angeles odobrila aj Medzinárodná kanoistická federácia (ICF). V krátkom čase sa jeho schválením bude zaoberať exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Organizátori OH 2028 už dávnejšie avizovali zámer využiť oklahomské existujúce moderné športovisko s názvom Canoe Slalom Center namiesto výstavby vodnoslalomárskeho areálu v blízkosti hlavného dejiska hier.

V Oklahoma City pred niekoľkými rokmi otvorili moderný vodácky areál, ktorého súčasťou sú zariadenie pre vodný slalom aj rýchlostnú kanoistiku. Na hladkej vode sa tam už v rokoch 2021 a 2022 konali preteky Svetového pohára. Vo vodnom slalome sa tam v roku 2026 uskutočnia majstrovstvá sveta, ktoré by teda mali poslúžiť aj ako predolympijská generálka.

Podľa organizátorov OH 2028 je uprednostnenie využitia existujúceho (aj keď veľmi vzdialeného) športoviska na olympijské súťaže v zhode s reformnou Olympijskou agendou 2020+5. Tá organizátorom hier odporúča v čo najväčšej miere využívať existujúce športoviská namiesto stavania nových. Negatívne skúsenosti z minulosti totiž ukazujú, že prevádzka mnohých drahých športovísk po skončení hier je veľmi komplikovaná a nerentabilná.

Vodný slalom predstavuje suverénne najúspešnejšie olympijské športové odvetvie na Slovensku. Jeho reprezentanti sa na OH v ére našej štátnej samostatnosti postarali až o osem z celkového počtu z celkového počtu desať slovenských zlatých medailí na H 1996 - 2020.

Vzhľadom na to, že vodnoslalomárskych areálov na svete nie je veľa, súťaže v tomto odvetví kanoistiky sa neraz odohrávajú mimo hostiteľského mesta OH. Nikdy však nie v takej veľkej vzdialenosti od hlavného dejiska, ako sa navrhuje teraz.

Doteraz najvzdialenejšie miesto konania súťaží od hostiteľského mesta OH mali vodní slalomári na OH 1996 v Atlante, takisto v USA. Kým Atlanta je hlavné mesto štátu Georgia, vodní slalomári súťažili v Ocoee v susednom štáte Tennessee, 208 km od centra hier. Mali tam aj samostatnú olympijskú dedinu. Naposledy v Tokiu pred tromi rokmi sa však vodnoslalomársky areál nachádzal na pôde hostiteľského mesta.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva