Športové aktuality
5 min. čítania

Výzva Klubu fair play SOV na predkladanie návrhov na ocenenia za rok 2011

 

BRATISLAVA (SOV) - Klub fair play Slovenského olympijského výboru (KFP SOV) vyhlasuje pre športové subjekty, médiá a verejnosť výzvu na predkladanie návrhov na ocenenia fair play za rok 2011. Tie sa tradične udeľujú v troch kategóriách – za príkladný čin v duchu fair play, za celoživotné pôsobenie v duchu fair play a za aktívne šírenie a propagáciu myšlienok fair play. Ocenenia majú tri stupne, pričom najvyššie – Cena Jána Popluhára – je zároveň výročnou cenou SOV. Uzávierka podávania návrhov je 31. decembra 2011.

KFP SOV je iniciátor udeľovania cien fair play v športe a spolupracuje s ďalšími subjektmi, ktoré sa v tejto oblasti v SR angažujú. Klub aj navrhuje kandidátov na ocenenie medzinárodnými a európskymi cenami fair play.

Návrhy na udelenie ocenení fair play môže podávať každá fyzická a právnická osoba. Prejdú schvaľovacím procesom na zasadnutí výkonného výboru KFP SOV a potom budú predložené na schválenie výkonnému výboru SOV. Ocenenia môžu byť udelené fyzickej aj právnickej osobe. Ocenenia nemusia byť udelené vo všetkých kategóriách a vo všetkých stupňoch. Vo výnimočných prípadoch môže KFP SOV udeliť ocenenie in memoriam. Ocenenia fair play sa odovzdávajú každoročne na valnom zhromaždení SOV, alebo pri inej vhodnej príležitosti alebo udalosti, podľa rozhodnutia výkonného výboru SOV, resp.výboru KFP SOV. Ocenenia odovzdávajú predstavitelia SOV a Klubu fair play SOV.

Klub fair play SOV navrhuje a udeľuje ocenenia v týchto stupňoch: a) Cena Jána Popluhára – hlavná cena fair play, b) Čestné uznanie Klubu fair play SOV, c) Diplom Klubu fair play SOV. Uvedené stupne ocenenia možno udeliť v ktorejkoľvek z nižšie popísaných kategórií.

Za celoživotné pôsobenie v duchu fair play môže byť ocenená osobnosť, ktorá spĺňa niektoré z nasledovných kritérií: pôsobila, či pôsobí v športe minimálne desať rokov a za tento čas sa neprehrešila voči základnej etike; v športe, ale aj v bežnom živote sa riadi základnými pravidlami čestnosti a slušnosti; svojimi činmi sa zaslúžila o šírenie základných princípov fair play tak na športoviskách, ako aj mimo nich; veľkú pozornosť venuje mládeži, vštepuje jej pravidlá fair play a bola jej vždy vzorom; dosiahla nielen vysoké športové ocenenia, ale vo svojom živote a v športovej kariére sa riadi myšlienkami fair play; ideály čestnosti, „férovosti“ nikdy nezradila v snahe získať domáce či medzinárodné ocenenia a neprepožičala sa nekalej propagande v spoločenskom živote.

Za aktívne šírenie a propagáciu myšlienok fair play môže byť ocenená osobnosť, ktorá aktívne prispela k šíreniu myšlienok fair play, verejne poukazovala a pranierovala zneužívanie či nekonanie podľa týchto zásad. Zaslúžila sa o propagáciu čestných skutkov a sama sa v živote nimi riadi.

Za príkladný čin v duchu fair play môže byť ocenený športovec, tréner, športový funkcionár, rozhodca, či športový fanúšik, ktorý sa zachoval na športovisku v duchu fair play niektorým z nasledovných spôsobov: pomohol v núdzi svojmu kolegovi, súperovi, športovcovi; nezískal víťazstvo bez boja, napriek tomu, že pravidlá súťaže mu to umožňovali (zranenie súpera, meškanie, zničenie náradia a pod.); zachránil niekomu počas športového podujatia život; v kritickej situácii počas športového zápolenia sa zachoval charakterne; priznal zlé rozhodnutie rozhodcu i za cenu vlastného oslabenia, či v neprospech svojho tímu; vykonal čin, ktorý si zaslúži publicitu a je príkladom pre celú športovú obec.

V rámci fair play v oblasti športu sa v Slovenskej republike udeľujú nasledovné ocenenia: Cena Jána Popluhára – cena fair play Slovenského olympijského výboru, ktorá sa udeľuje v súčinnosti so Slovenským paralympijským výborom, Cena fair play MUDr. Ivana Chodáka, ktorú udeľuje Slovenský futbalový zväz, Školská cena fair play, vychádzajúca zo spoločného programu Slovenskej asociácie športu na školách a Slovenského olympijského výboru, vyhlasuje sa v rámci letnej Kalokagatie, Ocenenia Klubu fair play SOV. Okrem uvedených stálych foriem oceňovania fair play v športe sa vyhlasujú jednorazové akcie počas majstrovských súťaží alebo turnajov športových zväzov v rámci, alebo v rámci medzinárodných mládežníckych podujatí, organizovaných na území SR (v súčinnosti športových zväzov a KFP SOV).

 

Návrhy na ocenenia KFP SOV formou vyplnenia priloženého dotazníka aj s patričným zdôvodnením treba do 31. 12. 2011 zaslať na nižšie uvedený kontakt. KFP SOV zároveň žiada zaslať krátky športový a kariérny životopis navrhovanej osoby.

Kontaktná osoba na SOV:

Mgr. art. Ivana Motolíková

Kukučínova 26

838 08 Bratislava

tel. : 02/492 56 119

mobil: 0907/980 945

fax: 02/492 56 102

e-mail: [email protected]

Termín zaslania návrhov: do 31. decembra 2011.

 

 

Formulár na ocenenie KFP SOV

Meno:

 

Priezvisko:

 

Dátum a miesto narodenia:

 

Adresa:

 

Telefonický kontakt:

 

Mailový kontakt:

 

Šport:

 

Športové pôsobenie:

 

Trénerské pôsobenie:

 

Funkcionárske pôsobenie:

 

Názov subjektu, ktorý podáva návrh (jednotlivec, organizácia, zväz):

 

Návrh na ocenenie v kategórii:

 

Zásluhy, ktoré sú predmetom ocenenia:

 

 

 

Dátum podania                                                        Podpis autora podania

Projekt
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque