Športové aktuality
7 min. čítania

Čo sa bude diať v Kangwone, kde sledovať ZOH mládeže - zaujímavosti

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Už tento piatok sa v kórejskej provincii Kangwon na športoviskách, na ktorých sa bojovalo o olympijské medaily na ZOH 2018 v Pjongčangu, začnú IV. zimné olympijské hry mládeže. Budú to prvé mládežnícke zimné hry na ázijskom kontinente. Na nasledujúcich riadkoch sa dočítate informácie o podujatí, ako ho sledovať, o maskotovi Moong-čovi, nájdete odkaz na dedičstvo z Pjongčangu 2018 a spoznáte športovcov, ktorých môžete na ZOH mládeže 2024 sledovať.

1. Termín ZOH mládeže Kangwon 2024

Otvárací ceremoniál je naplánovaný na 19. januára 2024 a záverečný ceremoniál na 1. februára 2024. Súťažný program potrvá trinásť dní.

2. Športy a disciplíny

Na ZOH 2024 v Kangwone sa bude súťažiť v 15 disciplínach v siedmich športoch. O medaily sa bude bojovať v biatlone, bobovom športe (boby, skeleton), curlingu, ľadovom hokeji, sánkovaní, korčuľovaní (krasokorčuľovanie, šorttrek a rýchlokorčuľovanie) a v lyžovaní (zjazdové lyžovanie, beh na lyžiach, akrobatické lyžovanie, severská kombinácia, skoky na lyžiach a snoubording).

3. Slovenská výprava

Slovensko bude v Kangwone reprezentovať 49 športovcov, z toho 31 chlapcov a 18 dievčat. Z kolektívov sa predstaví hokejový tím chlapcov. Slovensko bude mať zastúpenie v ľadovom hokeji, biatlone, skeletone, sánkovaní, krasokorčuľovaní, šortreku, zjazdovom lyžovaní, behu na lyžiach, akrobatickom lyžovaní, severskej kombinácii, skokoch na lyžiach a v snoubordingu. Výpravu vedie Boris Demeter zo športového oddelenia SOŠV.

Viacerí členovia slovenského tímu sa predstavili na Európskom olympijskom festivale mládeže 2023 v talianskom regióne Friuli Venezia Giulia. Na ZOH mládeže z výpravy ešte neštartoval nikto.

4. Zaujímavé mená slovenskej výpravy

Bežec na lyžiach Jelisej Kuzmin absolvuje svoje prvé veľké podujatie na mieste, kde jeho mama Anastasia vybojovala pre Slovensko pred šiestimi rokmi tri olympijské medaily, vrátane zlatej. Michal Adamov, ktorý získal vlani v regióne Friuli Venezia Giulia jednu z dvoch slovenských strieborných medailí na zimnom EYOF, sa v Kangwone predstaví nielen v biatlone, ale aj v behu na lyžiach. Dve športové disciplíny čakajú aj na Hektora Kapustíka a Jakuba Karkalíka, ktorí sa predstavia v skokoch na lyžiach a v severskej kombinácii. Peter Jedinák bude prvý slovenský skeletonista, ktorý absolvuje štart na vrcholnom podujatí. Skokanka na lyžiach Tamara Mesíková štartovala vlani nielen na zimnom EYOF, ale rovnako ako Hektor Kapustík aj na Európskych hrách. Medzi trénermi talentovaného krasokorčuliara Adama Hagaru je aj sestra Alexandra, ktorá štartovala na ZOH mládeže 2016 v Lillehammeri. Sánkar Bruno Mick je zasa potomkom olympionika Ľubomíra Micka.

5. Ako sledovať dianie v Kangwone 2024

Zimné olympijské hry mládeže bude možné sledovať vďaka digitálnemu vysielaniu Olympic Channel a v oficiálnej olympijskej aplikácii pre mobilné zariadenia, pričom k dispozícii budú aj opakované záznamy z celých stretnutí a najdôležitejšie momenty jednotlivých súťaží. Nie všetky súťaže sa budú vysielať naživo. Podrobné spravodajstvo z Kangwonu bude prinášať web Slovenského olympijského a športového výboru olympic.sk a sociálne siete Slovenského olympijského tímu.

6. Program ZOH mládeže Kangwon 2024

Nenechajte si ujsť žiadnu zaujímavú súťaž či vystúpenia slovenských športovcov. Program celého podujatia nájdete na webe Medzinárodného olympijského výboru. Program slovenských športovcov si môžete pozrieť a stiahnuť na špeciálnej stránke webu Olympic.sk venovanej práve ZOH mládeže 2024.

7. Otvárací ceremoniál Kangwon 2024

Otvárací ceremoniál sa uskutoční súčasne na ovále v Kangnungu a v športovej hale v Pjongčangu. O zábavu sa postarajú hviezdy K-popu a ďalší umelci. Súčasťou slávnostného ceremoniálu bude aj nástup športovcov a vyvrcholenie ohňovej štafety, ktorá vyvrcholí zapálením olympijskej čaši mládeže.

8. Nové discplíny

Prvýkrát v histórii sa na ZOH mládeže neuskutočnia súťaže miešaných družstiev zložených zo športovcov z rôznych krajín. Nahradili ich formátovo rovnaké alebo podobné disciplíny, v ktorých budú súťažiť v miešané tímy jednotlivých krajín. Premiéru v Kangwone budú mať preteky na 1500 m v šortreku, novinkou sú aj miešané štafety v behu na lyžiach a súťaž miešaných družstiev v severskej kombinácii. V akrobatickom lyžovaní sa počet súťaží zvýši z ôsmich na dvanásť.

9. Miesta konania

Podujatia pod holým nebom v Kangwone 2024 sa budú konať v športovom parku Alpensia v Pjongčangu, zatiaľ čo halové podujatia na ľade sa uskutočnia v neďalekom meste Kangnung - obe sa nachádzajú v provincii Kangwon. Skoky na lyžiach a severská kombinácia sa budú konať v skokanskom centre Alpensia. Biatlon, beh na lyžiach a toboganové športy - sane, boby a skeleton - sa tiež uskutočnia v športovom parku Alpensia.

V neďalekom pobrežnom olympijskom parku Kangnung budú štyri kryté športoviská vrátane hokejového centra, curlingového centra, oválu pre rýchlokorčuľovanie a ľadovej arény pre rýchlokorčuľovanie na krátkej dráhe a krasokorčuľovanie.

Disciplína Big Air a súťaže v zjazdovom lyžovaní sa uskutočnia v strediskách Welli Hilli a Jeongseon High 1.

10. Historické zápisy

Kangwon 2024 budú prvé ZOH mládeže, ktoré sa budú konať v Ázii. Na podujatí sa zúčastní rekordný počet účastníkov, súťažiť by malo 1900 športovcov. V Lausanne 2020 ich bolo 1788. Rovnako ako pred štyrmi rokmi aj v Kangwone bude zastúpenie chlapcov a dievčat rovnaké.

11. Maskot Moong-čo

Meno maskota Moong-ča je odvodené od kórejského slova „Moong-čida“, čo znamená spájať rôzne myšlienky a sily. Maskot vznikol zo snehovej gule, ktorou sa guľovali maskoti Pjongčangu 2018 Soohorang a Bandabi. Predstavuje mládež, ktorá sa prostredníctvom ZOH mládeže zjednocuje a spoločne rastie.

12. Ambasádori ZOH mládeže

O pozíciu ambasádora ZOH mládeže bol medzi kórejskými športovými a kultúrnymi ikonami veľký záujem. Śíriť olympijské hodnoty a inšpirovať mladých športovcov sa podujali olympijské víťazky v skeletone, rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe a v krasokorčuľovaní Jun Sung-bin, Čoi Min-jeong a Kim Ju-na, herec Lee Dong-wook a k-popový spevák SHINee Minho. Viacnásobná olympijská víťazka Eileen Ku, ktorá žije v USA a reprezentuje Čínu, je ďalšou z ambasádoriek podujatia. „Kangwon dokonale zodpovedá posolstvu, ktoré chcem šíriť medzi mladými ľuďmi na celom svete. Šport je pre všetkých, bez ohľadu na pohlavie, vek, schopnosti, geografickú polohu a náboženstvo,“ povedal Eileen Ku.

13. Budúce svetové hviezdy

V Kangwone 2024 budú nepochybne súťažiť aj niektoré budúce olympijské hviezdy a tu sú len niektoré mená, ktoré si už dnes zaslúžia pozornosť:

Krasokorčuľovanie: Naoki Rossi (Švajčiarsko), Šin Ji-a (Kórejská republika), Šimada Maová (Japonsko)

Zjazdové lyžovanie: Miha Oserbanová (Slovinsko), Annika Huntová (USA), Lara Colturiová (Albánsko)

Akrobatické lyžovanie: Flora Tabanelliová (Taliansko)

Snoubording: Lucia Georgalliová (Nový Zéland), Lee Čae-un (Kórejská republika), Čoi Ga-on (Kórejská republika)

14. Medaily

Brazílsky umelec Dante Akira Uwai zvíťazil v súťaži o dizajn medaily pre Kangwon 2024, do ktorej prišlo viac ako 3 000 návrhov. Jeho výtvor „Iskrivá budúcnosť“ obsahuje geometrické žiariace tvary, ktoré symbolizujú, ako sa rôznorodá skupina ľudí spojí, aby zažiarila.

15. Motto pre Kangwon 2024

Oficiálnym sloganom a víziou podujatia je „Rásť spoločne, žiariť navždy“, ktorý bol podľa Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a organizátorov podujatia vybraný na základe spätnej väzby od „rôznorodej skupiny ľudí rôzneho pohlavia, veku a krajín pobytu“.

16. Hviezdy predošlých ZOH mládeže

Zlatú medailu na zimných olympijských hrách mládeže a následne na zimných olympijských hrách získali akrobatická lyžiarka Eileen Ku, americká snoubordistka Chloe Kimová, slovenská alpská lyžiarka Petra Vlhová a nórska freestylová lyžiarka Birk Ruudová.

17. Dobrovoľníci

Organizátorom ZOH mládeže bude pomáhať vyše 2000 dobrovoľníkov vo veku od 15 rokov.

18. Olympijské dedičstvo

Kangwon 2024 využíva existujúcu infraštruktúru zo zimných olympijských hier 2018, ktoré oficiálne hostil Pjongčang. Tentoraz hry pomenovali podľa celej provincie, v ktorej sa nachádzajú Kangneung a Pjongčang. Pre ZOH mládeže nebolo potrebné vybudovať žiadnu novú športovú infraštruktúru.

Podujatia a športovci
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva