Šport a olympizmus
3 min. čítania

Pohybové aktivity sú dôležité aj pre seniorov

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
ENVATO

Za viacerými zdravotnými problémami vo vyššom veku stojí aj nízka pohybová aktivita. Slovenský olympijský a športový výbor z dôvodu prevencie a zachovania kvality života seniorov rozvíja a podporuje viaceré projekty určené práve pre nich. Október, mesiac úcty k starším, je skvelou príležitosťou zvýrazniť dôležitosť pohybu v každom veku.

V roku 1990 vyhlásila Organizácia Spojených národov 1. október ako „Medzinárodný deň starších“. Jedným z dôvodov bola správa o demografickom vývoji, ktorá skonštatovala, že populácia starne. Snaha o zlepšenie kvality života seniorov nemá byť len témou diskusií, ale mala by vyústiť do konkrétnych činov.

Jedným z úspešných projektov SOŠV pre podporu aktivít pre seniorov je Vykročme za zdravím, ktorý každý týždeň spája stovky žien a mužov v Bratislave, Michalovciach, Košiciach, Banskej Bystrici, na Spiši, Liptove a Žitnom ostrove, v Martine, Nitre a v Šahách pri pravidelných cvičeniach, organizovaných regionálnymi olympijskými klubmi. Nordic walking, podporovaný aj SOŠV, zasa poskytuje skvelú formu pohybu pre seniorov, pretože je šetrný k kĺbom a zároveň stimuluje celé telo. S Jednotou dôchodcov Slovenska zasa spolupracuje pri olympiádach pre seniorov. Okrem toho SOŠV a Nadácia SOŠV spolupracujú pri organizovaní kúpeľných pobytov v Dudinciach pre bývalých športovcov. 

Je vedecky dokázané, že pravidelná fyzická aktivita môže priaznivo ovplyvniť proces starnutia a znížiť riziko výskytu chorôb ako sú kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, osteoporóza či depresia.

Zachovanie primeranej aktivity a telesnej zdatnosti so sebou nesie aj zlepšenie kvality života. Pohyb nielen zlepšuje náladu a dodáva energiu, ale má tiež pozitívny vplyv na mentálnu sviežosť, pamäť a celkovú vitalitu. Fyzická aktivita pomáha seniorom udržať si nezávislosť a schopnosť vykonávať každodenné činnosti, čím predlžuje ich aktívny život.

Každý krok k pohybu sa počíta! Nemusí to byť len beh, korčuľovanie či bicyklovanie. Aj prechádzky v prírode, tanec alebo práca v záhrade sú vynikajúcimi formami pohybu, ktoré môžu výrazne zlepšiť pohodu seniorov.

Cvičenia v rámci projektu Vykročme za zdravím majú nespočetne veľa výhod, ktoré pozitívne ovplyvňujú telesné i duševné zdravie. Predchádzajú rôznym zdravotným problémom, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, osteoporóza či depresia. Zlepšujú náladu, zvyšujú energiu a podporujú celkovú vitalitu.

Svetová zdravotnícka organizácia WHO na základe dlhodobého monitorovania a stavu trendov populácie odporúča pre seniorov, aby sa venovali denne aspoň 150 minút aeróbnej fyzickej aktivite strednej intenzity, alebo aspoň 75 minút vyššej intenzity. Fyzická aktivita na posilnenie hlavných svalových skupín by sa mala podľa WHO vykonávať aspoň dvakrát týždenne, fyzická aktivita na zlepšenie rovnováhy by sa mala vykonávať aspoň trikrát týždenne.

Ak jednotlivec nemôže zo zdravotných dôvodov splniť odporúčané množstvo fyzickej aktivity, WHO odporúča vykonávať čo najviac fyzickej aktivity v rámci svojich schopností a podmienok.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque