Šport a olympizmus
4 min. čítania

Dvaja olympijskí medailisti iniciovali pred 100 rokmi vznik AIPS

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Účastníci ustanovujúceho kongresu AIPS v júli 1924 v Paríži.
Foto
AIPS Media

Medzinárodná asociácia športovej tlače AIPS oslávila 2. júla storočnicu. Historické stretnutie, na ktorom organizáciu založili, sa konalo 2. júla 1924 v Paríži, v boxerskom ringu športového klubu Sporting Club de France. AIPS dnes prepája tisícky športových novinárov po celom svete. Slovensko v AIPS zastupuje Klub športových redaktorov.

Po skončení prvej svetovej vojny, počas olympijských hier v Antverpách 1920, sa zrodila myšlienka založiť medzinárodný orgán zastupujúci športových novinárov. Francúzsky publicista a generálny tajomník organizačného výboru olympijských hier 1924 Francois Reichel (známejší ako Frantz Reichel) túto myšlienku predstavil už počas hier v Antverpách, ale vtedy ešte nezískala dostatočnú podporu. Spolu s Belgičanom Victorom Boinom sa však nevzdávali a podnikli kroky, aby združenie napokon vzniklo.

Prvý prezident AIPS Frantz Reichel.
Prvý prezident AIPS Frantz Reichel.
Foto
AIPS Media

O štyri roky neskôr, začiatkom júla 1924, sa v Paríži pred zápoleniami olympijských hier stretli zástupcovia 29 krajín. V tom čase existovalo osem národných združení športových novinárov, pôsobili v Rakúsku, Belgicku, Francúzsku, Nemecku, Maďarsku, Taliansku, Poľsku a vo Švédsku. Rokovanie viedol Henry Paté, bývalý hráč ragby, poslanec francúzskeho parlamentu a predseda skupiny pre šport v Národnom zhromaždení. Za predsednícky stôl v boxerskom ringu si 2. júla 1924 zasadli Švéd Torsten Tegner, Francúzi Frantz Reichel a Henry Pozzi, Belgičan Victor Boin a Čech Ondřej Sekora a riadili prvú časť ustanovujúceho kongresu AIPS.

Ďalšie zasadnutie sa konalo na ďalší deň 3. júla 1924. Boli na ňom už len zástupcovia 18 krajín. Po diskusii a hlasovaní o stanovách sa uskutočnili voľby. Prvým prezidentom AIPS sa stal Frantz Reichel, významná postava francúzskej športovej žurnalistiky a držiteľ zlatej olympijskej medaily v ragby. Prvý výkonný výbor AIPS pozostával zo štyroch podpredsedov, ktorými sa stali Victor Boin (Belgicko), André Glarner (Veľká Británia), Tosaku Kinošita (Japonsko) a Erik Pallin (Švédsko). Za generálneho tajomníka zvolili Francúza Georgesa Bruniho, za jeho zástupcu Henryka Szatkowského z Poľska. Pokladníkom sa stal Th. Lesturgeon z Holandska.

Reichelove prvé funkčné obdobie bolo úspešné a viedlo k jeho znovuzvoleniu na kongrese počas OH 1928 v Paríži. Jeho druhé funkčné obdobie sa skončilo predčasne, keď náhle zomrel vo svojej kancelárii v denníku Le Figaro. Jeho nástupcom sa stal Victor Boin, trojnásobný olympionik, ktorý viedol AIPS až do roku 1956. Belgičan Victor Boin reprezentoval svoju krajinu na OH 1908 a 1912 vo vodnom póle a v roku 1920 v Antverpách, kde ako prvý v histórii skladal na otváracom ceremoniáli sľub športovcov, zasa v šerme. Získal dve strieborné a jednu bronzovú olympijskú medailu. V roku 1913 založil prvý klub ľadového hokeja v Belgicku.

Victor Boin počas sľubu športovcov na OH 1920.
Victor Boin počas sľubu športovcov na OH 1920.
Foto
AIPS MEDIA

V roku 1939 po vypuknutí druhej svetovej vojny bola činnosť AIPS pozastavená, ale v roku 1945, po skončení vojny, sa Boin stal predsedom dočasného predsedníctva. Na londýnskom kongrese v roku 1948 bol zvolený na tretie funkčné obdobie. Victor Boin, významná osobnosť športovej žurnalistiky, zomrel v roku 1974, deň po skončení kongresu AIPS pri príležitosti 50. výročia jeho založenia.

V priebehu rokov sa na čele AIPS vystriedalo osem prezidentov. Po Reichelovi a Boinovi nastúpili postupne Henri Schihin, Felix Levitan, Frank Taylor, Enrico Crespi, Togay Bayatli a Gianni Merlo, ktorý je vo funkcii od roku 2005 do súčasnosti.

AIPS dnes sídli v Lausanne, hlavnom meste olympijského hnutia, a má viac ako 9 500 členov v 160 krajinách. Na Slovensku AIPS zastupuje Klub športových redaktorov.

Na počesť založenia AIPS sa 2. júl každoročne oslavuje ako Svetový deň športových novinárov. Hlavným cieľom AIPS je posilniť spoluprácu medzi jej členskými združeniami pri obrane hodnôt športu a profesionálnych záujmov členov.

AIPS nielenže prekonala rôzne výzvy počas storočia svojej existencie, ale aj významne prispela k rozvoju športovej žurnalistiky na celom svete. Oslava storočnice pripomína jej bohatú históriu a dedičstvo, ktoré bude pokračovať aj v budúcnosti.

Špeciálny projekt AIPS k storočnici

Pri príležitosti storočnice AIPS pripravila za podpory Medzinárodného olympijského výboru projekt 100 olympijských príbehov od 100 mladých reportérov zo 100 krajín za 100 sekúnd. Nechýba medzi nimi ani Slovensko.

Olympijský príbeh zo Slovenska

Na tejto bezprecedentnej iniciatíve sa zúčastnilo približne 130 nadšených mladých reportérov, ktorí vyzdvihli ikonických športovcov a momenty, ktoré formovali olympijskú históriu ich krajín. Vďaka zaujímavým faktom a číslam je táto svetová mapa olympijských príbehov kultúrnym a vzdelávacím nástrojom pre všetkých, ponúka jedinečné pohľady a rozmanité skúsenosti a zároveň zdôrazňuje olympijského ducha.

100 olympijských príbehov

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque