Šport a olympizmus
7 min. čítania

Apel na budúcich europoslancov: Venujte pozornosť i športu

Fotografia zo zasadnutia Európskeho parlamentu.
Foto
TASR/AP

Problematike športu ako jedného z odvetví hospodárstva, ako nástroja na zlepšenie fyzického a mentálneho zdravia obyvateľstva i jeho vplyvov na spoločnosť by mal budúci Európsky parlament venovať väčšiu pozornosť ako doterajší. Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) s týmto apelom oslovuje všetkých kandidátov v nasledujúcich voľbách do Európskeho parlamentu.

Počas končiaceho sa mandátu Európskeho parlamentu (EP) šport nezohrával príliš významnú úlohu v činnosti europoslancov. Potreby športu reálne zaujímali len malú časť z nich.

Najvýznamnejšou iniciatívou Európskeho parlamentu v oblasti športu za posledné roky bolo prijatie správy s názvom „Politika EÚ v oblasti športu: hodnotenie a ďalší možný postup“. Túto správu, ktorú vypracoval poslanec EP Tomasz Frankowski, prijal Európsky parlament prevažnou väčšinou hlasov (597 za, 36 proti, 55 sa zdržalo hlasovania) dňa 23. novembra 2021. Uvedená správa obsahuje niekoľko podporných prvkov, ktoré sú stále relevantné a z nich vychádza aj výzva na nových europoslancov.

SOŠV chce výzvou, ktorá sa nachádza pod týmto textom, upriamiť pozornosť budúcich europoslancov na štyri konkrétne oblasti, ktorým by sa mohli v rámci európskeho športového priestoru venovať. Predsedovia viacerých politických strán a hnutí dostali v predošlých dňoch obdobný list od prezidenta SOŠV Antona Siekela s výzvou venovať pozornosť športu aj v kontexte Európskej únie.

 

VÝZVA KANDIDÁTOM VO VOĽBÁCH DO EURÓPSKEHO PARLAMENTU

Slovenský olympijský a športový výbor ako strešná organizácia slovenského športu, ktorá prostredníctvom svojich členských subjektov reprezentuje niekoľkostotisícovú členskú základňu športovcov, trénerov, funkcionárov, rozhodcov a ďalších ľudí pôsobiacich v oblasti športu, vyzýva všetkých kandidátov na poslancov Európskeho parlamentu, aby po zvolení venovali športu pozornosť, ktorú si z hľadiska jeho vplyvov na spoločnosť zaslúži, a aby vyvíjali aktivity v prospech jeho rozvoja v Európe i na Slovensku.

Rozumieme, že možnosti Európskeho parlamentu konať v prospech oblasti športu sú určitým spôsobom obmedzené, ale určite by sa dali využívať v podstatne väčšej miere, než doteraz. Európska športová kultúra ide ruka v ruke v súlade s hodnotami Európskej únie, ktorými sú solidarita, udržateľnosť, inkluzívnosť pre všetkých, otvorená súťaž, športové zásluhy a spravodlivosť. Aj prostredníctvom tejto výzvy upriamujeme pozornosť budúcich europoslancov na štyri konkrétne oblasti, ktorými by sa mali z pohľadu športového hnutia na celom kontinente zaoberať a venovať im pozornosť.

Európsky model športu

Základným pilierom organizácie športu v Európe je Európsky model športu (EMS). Je organizovaný na autonómnom, demokratickom a územnom základe s pyramídovou štruktúrou. Zahŕňa všetky úrovne športu, od najnižšej po elitnú, klubové aj národné tímové súťaže a mechanizmy na zabezpečenie finančnej solidarity a otvorených súťaží. Aj vďaka EMS sa zo športu stalo veľké a rýchlo rastúce odvetvie hospodárstva. Nový Európsky parlament by mal naďalej podporovať EMS a rozvíjať ho.

V tomto smere by bolo veľmi cenné podieľať sa na vzniku a činnosti neformálnej „aliancie priateľov športu“ v EP. Úrad Európskych olympijských výborov pri EÚ (EOC EU Office) v Bruseli v tejto záležitosti môže byť cenným zdrojom poznatkov aj určitým koordinátorom spoločného úsilia v prospech športu.

Európske financovanie športu

Pilotné projekty a prípravné akcie (PPPA) sú pre športové organizácie dobrou príležitosťou na prístup k finančným prostriedkom EÚ. Malo by sa zabezpečiť obnovenie tejto možnosti financovania.

Okrem PPPA by športovému sektoru veľmi prospelo, keby sa vyhlasovali osobitné výzvy na riešenie nepredvídaných okolností (napr. energetickej krízy, sanitárnej krízy, konfliktov), čím by sa zabezpečilo, že šport si môže udržať svoju spoločenskú úlohu.

Európsky parlament by mal naliehať na Európsku komisiu, aby zabezpečila, že na organizovaný šport sa vyčlení vyšší percentuálny podiel projektov v rámci programu Erasmus+ Šport, čím sa zabezpečí ich prístup k financovaniu.

V súčasnosti organizovaný šport získava späť približne 30 % z výziev súvisiacich so športom, pričom väčšina dostupných zdrojov sa ponecháva zainteresovaným stranám, ktoré nepôsobia priamo v športe (t. j. mimovládnym organizáciám, univerzitám alebo poradenským firmám).

Preto by sa mali stanoviť povinné požiadavky na športové organizácie, ktoré sú hlavným žiadateľom, ďalej na minimálny počet/percentuálny podiel športových organizácií v konzorciu, ako aj maximálny percentuálny podiel rozpočtu pridelený na „mäkké výstupy“ (napr. správy, prehľady literatúry atď.).

Európsky parlament by sa mohol obrátiť na Európsku komisiu so žiadosťou o zavedenie obmedzení počtu projektových žiadostí na jednu organizáciu, ako sa to už robí v programe Erasmus+ pre mládež. V súčasnosti existujú mimovládne organizácie, ktoré podávajú viac ako 15 žiadostí, čím umelo zvyšujú konkurenciu s mnohými podobnými návrhmi s obmedzeným vplyvom.

Mali by existovať prísne obmedzenia, pokiaľ ide o počet projektov, do ktorých sa v rámci programu Erasmus+ môže každý rok zapojiť jedna organizácia ako partner a/alebo koordinátor. Okrem toho by sa mal zaviesť mechanizmus pozastavenia pre tie organizácie/konzorciá, ktoré predložia takmer úplne rovnaké žiadosti v tom istom roku.

Začlenenie športu do všetkých oblastí politiky

Vzhľadom na svoj horizontálny charakter legislatívne opatrenia často nepriamo ovplyvňujú šport, aj keď to nie je primárny cieľ. Európsky parlament by mal zvážiť tento aspekt, najmä pri plánovaní budúceho vykonávania iniciatív.

Európsky parlament by mal podporovať sociálne, vzdelávacie, kultúrne a zdravotné funkcie športu presadzovaním politík na obnovu športových zariadení a na lepší prístup k nim, ako aj podporovať iniciatívy a podujatia, ktoré využívajú šport na podporu kultúrneho porozumenia a fyzickej aktivity, zdravého životného štýlu a aktívneho starnutia.

Viacročný finančný rámec (MFF) na roky 2028 – 2034

Počas nadchádzajúcich rokovaní o viacročnom finančnom rámci na roky 2028 – 2034 by sa mal zvýšiť podiel pridelený na šport v novom programe Erasmus+ z 1,9 % na 2,5 %, aby sa uspokojil rastúci dopyt po projektoch a ich kvalita.

Obmedzený počet grantov by mal byť k dispozícii pre sprostredkovateľov zameraných na podporu európskych organizácií (napr. Európskych olympijských výborov či európskych športových federácií), ktoré podporujú sieť zainteresovaných strán v oblasti športu pri získavaní príslušných vedomostí, zručností a kompetencií, aby sa mohli úspešne prihlásiť v rámci programu Erasmus+.

Budúci program Erasmus+ by mal poskytovať väčšiu finančnú flexibilitu projektom s výnimočným vplyvom, pokiaľ ide o oblasti politiky, počet partnerov a jeho európsky rozmer. Je zároveň kľúčové zjednodušiť postup pre granty s rozpočtom do výšky 60 000 eur (napr. malé partnerstvá pre spoluprácu), ako aj monitorovať percentuálny podiel rozpočtu prideleného partnerom v rámci konzorcia (napr. percentuálny podiel rozpočtu pre zainteresované strany v oblasti športu v porovnaní so zainteresovanými stranami v oblasti mimo športu) a vyčleniť percentuálny podiel rozpočtu na organizovaný šport.

Hoci šport využíva osobitný finančný balík prostredníctvom programu Erasmus+ Šport, existuje mnoho ďalších tokov financovania EÚ – centralizovaných aj decentralizovaných, ktoré by šport mohol využiť, ak by sa náležite zohľadnil. Napríklad posilnenie možností financovania športu v európskych štrukturálnych a investičných fondoch (EŠIF) je v súlade s úlohou športu pri podpore sociálneho začlenenia a rovnosti (t. j. prostredníctvom ESF+) a s potrebou modernizácie a renovácie športových zariadení prostredníctvom EFRR).

Program Občania, rovnosť, práva a hodnoty (CERV) a program EU4HEALTH (okrem iného) sú ďalšie programy financovania EÚ, ktoré by mohli pomôcť športu riešiť spoločenské výzvy, ako je integrácia a nedostatok fyzickej aktivity. V súčasnosti sú možnosti športu v rámci uvedených programov EÚ stále obmedzené. Európsky parlament by bol kľúčovým spojencom pri presadzovaní zvýšenej podpory športu v týchto programoch.

Slovenský olympijský a športový výbor zdôrazňuje veľký mnohostranný pozitívny význam športu pre spoločnosť i krajinu a opätovne vyzýva všetkých kandidátov na poslancov Európskeho parlamentu, aby po zvolení venovali tejto oblasti náležitú pozornosť aj osobnú podporu.