Šport a olympizmus
8 min. čítania

Budapešť, Varšava i Praha profitujú z veľkých športových podujatí, na Slovensku je ich ako šafránu

Peter PAŠUTH, Patrik HRBEK
Pražská O2 aréna je schopná privítať aj veľké atletické podujatia. V minulosti hostila predovšetkým hokejové zápasy vrátane duelov MS a NHL či jazdecké preteky.
Foto
TASR/AP

Slovensko sa na rozdiel od okolitých krajín neobjavuje často medzi hostiteľmi významných medzinárodných podujatí. V Maďarsku, Česku i Poľsku si uvedomujú význam vrcholných šampionátov z hľadiska ekonomických benefitov športového turizmu.

Existujú viaceré štúdie, ktoré poukazujú na to, že turista, ktorý navštívi krajiny z dôvodu účasti na športovom podujatí, má tendenciu minút dvadsaťkrát viac financií ako bežný návštevník.

Aj z tohto dôvodu mestské samosprávy majú veľkú tendenciu a s obľubou zaraďujú športové podujatia do svojich marketingových a rozvojových stratégií. Vrcholom týchto aktivít je kandidatúra na olympijské hry. V minulosti o nej uvažovala neďaleká Viedeň i Praha, už päťkrát sa o usporiadanie olympijských hier v rokoch 1916, 1920, 1936, 1944 a 1960 neúspešne pokúšala Budapešť. Šiesty pokus maďarskej metropoly, ktorá zvažovala kandidatúru na OH 2024, zasa zmarila pred štyrmi rokmi miestna opozícia, politické rozpory a najmä petícia politického hnutia Momentum s 266-tisíc podpismi. Vláda sa následne s primátorom Budapešti Istvánom Tarlósom dohodla na stiahnutí kandidatúry.

MAĎARI ZAMIETLI OH, VEĽKÉ PODUJATIA ĎALEJ ORGANIZUJÚ

Maďarsko podalo doteraz viac olympijských kandidatúr ako akákoľvek iná krajina, ktorá ešte neorganizovala hry. Premiér Viktor Orbán sa olympijského sna ešte úplne nevzdal. „Chcel by som sa dožiť dňa, keď bude Maďarsko hostiť olympijské hry,“ vyhlásil Orbán v najnovšom rozhovore pre Nemzeti Sport.

Budapešť pravidelné organizuje významné medzinárodné súťaže v plaveckých športoch.
Budapešť pravidelné organizuje významné medzinárodné súťaže v plaveckých športoch.
Foto
TASR/AP

V rozhovore potvrdil aj ďalšie zámery krajiny pri rozvoji športu. V najbližšom čase budú rekonštruovať známy okruh formuly 1 Hungaroring pri Budapešti, v krajine chcú postaviť aj národné centrá pre hokej, moderných päťboj a kajakársku akadémiu.

Do Budapešti prichádzajú športovci z celého sveta veľmi radi. V roku 2017 hostila maďarská metropola majstrovstvá sveta v plaveckých športoch, o rok neskôr v zápasení a v roku 2019 v stolnom tenise. Tento rok bude Puskásova aréna dejiskom zápasov majstrovstiev Európy vo futbale, o dva roky privíta Budapešť atlétov na majstrovstvách sveta. Medzitým sa v Budapešti uskutočnia majstrovstvá sveta v džude 2022 a do roku 2023 bude dejiskom finálového turnaja tenisového Fed Cupu. V januári 2022 bude Maďarsko spolu so Slovenskom aj v Budapešti hostiť majstrovstvá Európy hádzanárov. Plavci z celého sveta zavítajú k Dunaju opäť v roku 2024 na šampionát v krátkom bazéne, v roku 2027 sa v hlavnom meste Maďarska opäť uskutočnia majstrovstvá sveta v plaveckých športoch.

Zo všetkých týchto podujatí bude profitovať mesto, športová infraštruktúra i ekonomika celej krajiny.

PRAHA UVAŽUJE AJ O TOUR DE FRANCE A GIRO D‘ITALIA

Športový svet sa rád schádza aj v Prahe. Minulý rok hostila tamojšia O2 aréna majstrovstvá Európy v džude, v roku 2024 privíta spoločne s Ostravou majstrovstvá sveta v hokeji. V závere jesene je už pravidelne dejiskom finále série Global Champions, ktorá je veľmi sledovaná v jazdeckom športe. Pražský magistrát minulý rok rokoval s organizátormi Tour de France a Giro d’Italia o usporiadaní štartu jedného z veľkých cyklistických podujatí. Rokovania sú podľa posledných správ na veľmi dobrej ceste.

V Prahe pravidelne usporadúvajú tenisový turnaj okruhu WTA Tour. Hlavné mesto Česka každoročne profituje aj z veľkých bežeckých podujatí, na ktoré prichádzajú vo veľkých počtoch vytrvalci z celého sveta. V kanáli v Troji sa pravidelne konajú veľké medzinárodné akcie.

Ostrava bude jedným z dejísk tohtoročných majstrovstiev Európy vo volejbale mužov, zo severnej Moravy propagujú Česko v desiatkach európskych krajín aj prostredníctvom atletickej Zlatej tretry.

Nové Mesto na Morave sa môže pochváliť jedným z najlepších areálov pre biatlon vo svete.
Nové Mesto na Morave sa môže pochváliť jedným z najlepších areálov pre biatlon vo svete.
Foto
TASR/AP

Račice sa zasa stávajú jedným z najlepších areálov pre veslovanie, tento rok budú hostiť svetový šampionát do 23 rokov a na budúci rok aj majstrovstvá sveta dospelých. Každoročne sa do Nového Mesta na Morave schádzajú biatlonisti na preteky Svetového pohára, v roku 2024 bude areál na Vysočine hostiť aj majstrovstvá sveta.

Česko chce organizovať aj majstrovstvá Európy v bejzbale 2023 či niektoré z nadchádzajúcich majstrovstiev sveta vo florbale žien. Každoročne je v Česku viacero podujatí Svetového pohára v rôznych športoch. Netreba zabúdať ani na vlaňajší svetový šampionát hokejistov do 20 rokov v Ostrave a Třinci, ktorý je veľmi sledovaný najmä v Severnej Amerike.

SEDEM VEĽKÝCH ŠAMPIONÁTOV V POĽSKU V ROKU 2021 PLUS FINÁLE EL

Poľsko má veľké skúsenosti s organizovaním veľkých medzinárodných podujatí. Už v roku 2021 by mali Poliaci organizovať európske šampionáty v rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe (Gdansk), biatlone (Duszniki – Zdroj), halovej atletike (Toruň), atletike družstiev (Chorzow), zápasení (Varšava), stolnom tenise (Varšava) a volejbale mužov. V máji by mal Gdansk hostiť finále Európskej ligy vo futbale.

Na preteky v skokoch na lyžiach chodia desaťtisíce Poliakov.
Na preteky v skokoch na lyžiach chodia desaťtisíce Poliakov.
Foto
TASR/AP

Súčasťou športových kalendárov na rok 2021 sú aj preteky Svetového pohára v skokoch na lyžiach (Zakopane, Wisla), majstrovstvá sveta mládeže v boxe (Kielce), majstrovstvá Európy v rýchlostnej kanoistike juniorov a do 23 rokov (Poznaň), cyklistické preteky WorldTour Okolo Poľska či európsky šampionát do 23 rokov vo veslovaní (Kruszwica).

V roku 2022 by mala Lodž hostiť európske univerzitné hry. Poliaci spoločne s Holanďanmi budú v závere leta 2022 hostiť majstrovstvá sveta volejbalistiek. V roku 2023 sa hádzanári zídu v Gdansku, Gliwiciach, Katoviciach, Krakove a Lodži a troch švédskych mestách na majstrovstvách sveta. Krakov a región Malopoľska bude zasa hostiť najväčšie multišportové podujatie na starom kontinente – Európske hry.

SLOVENSKU BY POMOHLI VEĽKÉ PODUJATIA

Veľkých medzinárodných akcií na Slovensku je ako šafránu. Tento rok to budú len majstrovstvá sveta vo vodnom slalome v Čunove a Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní v Jasnej.

Na budúci rok bude Slovensko spoločne s Maďarskom hostiť hádzanársky výkvet Európy. Liptovský Mikuláš v roku 2022 bude dejiskom majstrovstiev Európy vo vodnom slalome. Banská Bystrica v júli 2022 privíta najlepších európskych športovcov v jedenástich športoch vo veku od 14 do 18 rokov na XVI. letnom Európskom olympijskom festivale mládeže. Bude to najväčšie multišportové podujatie na Slovensku v histórii. O zopár týždňov neskôr sa na futbalových štadiónoch uskutočnia majstrovstvá Európy do 19 rokov.

Národný atletický štadión na Štiavničkách bude po rekonštrukcii spĺňať aj prísne medzinárodné normy a Slovenský atletický zväz už zvažuje podľa informácií na jeho nedávnom valnom zhromaždení aj kandidatúru na usporiadanie niektorého z mládežníckych šampionátov.

O vrcholné svetové podujatia je na Slovensku vždy veľký záujem, v Čunove sa po desiatich rokoch môže zopakovať atmosféra zo zatiaľ posledných majstrovstiev sveta.
O vrcholné svetové podujatia je na Slovensku vždy veľký záujem, v Čunove sa po desiatich rokoch môže zopakovať atmosféra zo zatiaľ posledných majstrovstiev sveta.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Aj najnovšie príklady z hádzanej, vodného slalomu či z EYOF ukazujú, že v prípade ochoty všetkých zainteresovaných je možné aj na Slovensku pripravovať v tomto pandemickom období veľké medzinárodné podujatia.

Slovensku by jednoznačne pomohlo vypracovanie premyslenejšieho systému podpory organizácie významných medzinárodných športových podujatí. Prínosom by bola určite jasná národná koncepcia ohľadom organizovania vrcholových športových podujatí, ktorá by stanovila jasné pravidlá kandidatúry, finančného krytia, koordinácie podujatí, medzinárodnej prezentácie, využitia personálneho aparátu a pod.

Organizovanie takýchto podujatí propaguje šport, pohybové aktivity a predovšetkým  zdravý životný štýl medzi mladými ľuďmi. Športové vzory, ktoré sa na takýchto podujatia predstavia, napomáhajú väčšiemu zapojeniu detí a mládeže do športovania. Veľké medzinárodné podujatia zároveň so sebou prinášajú aj kvalitnejšiu športovú infraštruktúru a moderné zariadenia a pomôcky. Šampionáty zároveň lákajú aj nových partnerov, ktorí sa spájajú so športom a prinášajú doňho viac financií na rozvoj a popularizáciu. Organizácia významných športových podujatí má taktiež veľký význam pre využívanie ubytovacích zariadení rôzneho druhua má prínos pre rozvoj cestovného ruchu.

Z minulosti existujú viaceré príklady, ktoré výrazne zviditeľnili Slovensko a pomohli športu i ekonomike krajiny. Hokejové majstrovstvá sveta 2011 a 2019 prilákali do Bratislavy a Košíc desiatky tisíc fanúšikov zo zahraničia, dianie na štadióne sledovali novinári z niekoľkých desiatok krajín a zábery zo Slovenska videlo 800 miliónov divákov po celom svete. Náklady na platenú medializáciu a reklamný priestor na zahraničných televíznych staniciach sa pre Slovensko vďaka šampionátu minimalizovali. Už len samotný turnaj a obrázky z miest bol skvelou možnosťou propagácie. Majstrovstvá sveta v kanoistike na divokej vode prilákali do areálu v Čunove 22-tisíc divákov a ešte viac zviditeľnili vodný slalom. K zvýšeniu záujmu o florbal medzi verejnosťou prispeli aj bratislavské majstrovstvá sveta žien v roku 2017. O volejbale sa opäť začalo hovoriť vďaka majstrovstvám Európy žien 2019.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque