Šport a olympizmus
6 min. čítania

Reprezentačné miesto pre Slovensko v skrytom klenote Paríža

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
Slovakia Travel

Slovenský olympijský dom Maison Slovaque v parku La Villette v Paríži bude počas olympijských hier pulzujúcim srdcom Slovenského olympijského tímu, v ktorom návštevníci nájdu priestor na zábavu, na sledovanie prenosov z olympijských súťaží, ale aj na ochutnanie kvalitnej gastronómie i slovenskú kultúru. Neďaleko Seiny v jednom z najkrajších parížskych parkov čaká návštevníkov z celého sveta výnimočná atmosféra.

Maison Slovaque vyrastie v parku La Villette, jednom zo skrytých klenotov Paríža. Miesto milujú predovšetkým obyvatelia mesta na pikniky a pred zrakmi turistov je často ukryté. Očakáva sa, že význam parku počas OH vzrastie a bude ikonické miesto pre návštevníkov.

Celý svet v Parku národov

Na severovýchode Paríža neďaleko od hlavných dejísk hier sa síce nebude bojovať o medaily, ale očakáva sa, že park navštívi na prelome júla a augusta viac ako 700-tisíc návštevníkov.

Vyrastie v ňom totiž Park národov s 13 národnými reprezentačnými domami. Jednotlivé štáty v nich odprezentujú svoju kultúru či gastronómiu. Priestory poslúžia aj ako zázemie pre členov výprav. Slovensko sa v Parku národov dostalo do exkluzívnej spoločnosti. Hlavná pozornosť sa sústredí na národný dom hostiteľskej krajiny. Okolo neho vyrastú reprezentatívne priestory napríklad pre Česko, Holandsko, Kanadu či Belgicko.

Park La Villette i Maison Slovaque sú tou správnou adresou pre všetkých návštevníkov olympijských hier, ktorí milujú šport a jeho hodnoty. Slovenský olympijský dom vyrastie v reštaurácii Ventrus a jej blízkom okolí. Na rozdiel od minulosti bude mať aj vonkajšie priestory. Časť z vytvoreného areálu bude slúžiť ako dynamický a príjemný priestor pre slovenskú olympijskú výpravu.

„Po pandemických rokoch bude mať aj Slovensko na olympijských hrách svoj národný dom. Som hrdý, že sa nám podarilo nájsť priestory v Parku národov. Verím, že Maison Slovaque sa stane miestom nezabudnuteľných zážitkov,“ povedal prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel.

Dom_foto.JPEG

Najlepšie miesto v Paríži pre návštevníkov bez lístkov

Na vytvorení reprezentatívneho priestoru pre Slovensko spolupracuje SOŠV so SLOVAKIA TRAVEL. Národná agentúra na podporu a propagáciu cestovného ruchu pripravila vizuálny koncept celého domu a postará sa aj o zaujímavý program v ňom. Prípravy Maison Slovaque podporilo na základe rozhodnutia Vlády SR aj ministerstvo cestovného ruchu a športu. Vďaka Maison Slovaque môžu návštevníci olympijských hier vnímať Slovensko ako krásnu a príťažlivú krajinu hodnú objavovania.

„Bude to najlepšie miesto v Paríži, kde sa budú dať sledovať výkony slovenských športovcov v prípade, že na ich súťaže nemajú diváci lístky. Umiestnením Slovenského olympijského domu do Parku národov zároveň ponúkame návštevníkom možnosť spoznať kultúru, zvyky i gastronómiu aj ďalších krajín,“ avizuje generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.

Maison Slovaque

Miesto stretnutí i obchodných rokovaní

Slovenské domy počas olympijských hier sú miestom, kde sa ľudia priateľsky stretajú a nadväzujú kontakty. Ich zriadenie má nielen kultúrno-športový a spoločenský rámec, ale aj ekonomicko-podnikateľský rozmer. V ich priestoroch sa zrodili desiatky obchodných zmlúv medzi slovenskými a zahraničnými spoločnosťami. SOŠV domy využíva aj na stretnutia s členmi Medzinárodného olympijského výboru, medzinárodných športových federácií i na bilaterálne rokovania s inými národnými olympijskými výbormi.

Nový koncept Maison Slovaque

Každý, kto otvorí „dvere“ Maison Slovaque, precíti autentické emócie. Získajú si ho chuť a vôňa národnej gastronómie, bude mať zimomriavky z tanca a spevu a podmania si ho slovenské tradičné remeslá. Pripravené budú aj cyklistické simulátory, rôzne workshopy, aktivity pre deti, premietania slovenských dokumentárnych filmov i koncerty.

Všetky architektonické prvky v Slovenskom olympijskom dome vzniknú špeciálne pre túto príležitosť. Vyrobené budú z dreva, ktoré symbolizuje tradíciu. Ich vyhotovenie predstavuje súčasnosť, modernosť a funkčnosť. Priestoru bude dominovať modrá farba – symbolická pre slovenskú štátnu reprezentáciu.

„Tentoraz prichádzame s novým konceptom. Maison Slovaque bude na rozdiel od mnohých minulých podobných projektov otvorený aj pre verejnosť. Prepojenie športovcov, fanúšikov a podporovateľov Slovenského olympijského tímu vytvorí v dome unikátnu atmosféru,“ uviedol generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.

Maison Slovaque bude otvorený denne od 26. júla do 11. augusta od 10.00 do 23.00 h. Vstup je voľný, avšak podmienkou bude online registrácia. Návštevníci môžu v priestoroch domu stretnúť členov Slovenského olympijského tímu i rôznych zaujímavých hostí. Dom bude aj miestom osláv úspechov slovenských športovcov.

V Slovenských domoch býva o zábavu postarané.
V Slovenských domoch býva o zábavu postarané.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

História slovenských reprezentačných domov

Tradícia zriaďovania Slovenských domov na olympijských hrách sa začala skromne v Atlante 1996. Spočiatku Slovenské domy slúžili predovšetkým na podporu kandidatúry Popradu – Tatier na ZOH 2006, ale stretli sa s takým pozitívnym ohlasom, že záujem zriaďovať ich na všetkých letných aj zimných olympijských hrách pretrval až doteraz.

Slovenský dom sa prvýkrát dostal výraznejšie do povedomia verejnosti na zimných olympijských hrách 1998 v Nagane, kde ho často navštevovali nielen slovenskí športovci, ale aj českí hokejisti. V jeho priestoroch oslavovali aj historické zlato z hokejového turnaja storočia.

Počas ZOH 2002 v Salt Lake City sa prvýkrát medzi návštevníkmi Slovenského domu objavil monacký princ, neskôr knieža Albert II. Odvtedy vždy veľmi rád zavíta na slovenskú pôdu. Do priestorov Slovenského domu pravidelne chodia významní členovia Medzinárodného olympijského výboru i politici. V roku 2016 otvárali v Riu de Janeiro Slovenský dom spoločne prezidenti Slovenska a Česka Andrej Kiska a Miloš Zeman, o dva roky neskôr v Kangnungu zasa Andrej Kiska s lotyšským prezidentom Raimondsom Vejonisom.

V roku 2012 v Londýne bol Slovenský dom na doteraz najprestížnejšej adrese. Sídlil v budove historického Institute of Directors, ktorý je v majetku britskej kráľovskej rodiny, na Pall Mall SW1.

V Slovenskom dome môžu návštevníci stretnúť veľa známych športovcov.
V Slovenskom dome môžu návštevníci stretnúť veľa známych športovcov.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Kým takmer všetky Slovenské domy boli v centrách hostiteľských olympijských miest, na ZOH 2014 sa návštevníci mohli stretnúť s kúskom Slovenska v rámci Slovak Pointu na železničnej stanici Adler v Soči.

Zatiaľ posledný Slovenský dom vyrástol ZOH 2018 v Pjongčangu. Nachádzal sa v priestoroch prenajatej reštaurácie na ulici Sorol v meste Kangnung. Na OH v Tokiu 2020, ktoré sa vinou pandémie choroby COVID-19 konali až v roku 2021, i na ZOH 2022 v Pekingu nemohlo Slovensko pre protipandemické opatrenia v organizátorských krajinách otvoriť svoj reprezentačný dom.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque