Šport a olympizmus
Bratislava
2 min. čítania

Črtá sa prehĺbenie slovensko-japonskej olympijskej spolupráce

Foto
Zuzana Vodáčková, SOŠV

Slovensko má v Japonsku už veľa rokov veľmi úspešného športového vyslanca. Bývalý dvojnásobný majster Európy i dvojnásobný vicemajster sveta v súťaži hliadok 3xC2 vo vodnom slalome Milan Kubáň v Krajine vychádzajúceho slnka už dlho pôsobí ako tréner tamojšej reprezentácie. Na OH 2016 v Riu de Janeiro priviedol singlkanoistu Takuju Hanedu (ktorý predtým roky pobýval a študoval na Slovensku) k bronzovej medaile, ktorá bola vôbec prvá kanoistická pre pretekára z Ázie.

Anton Siekel, Milan Kubáň
Foto
Zuzana Vodáčková, SOŠV

Milan Kubáň v piatok v sprievode riaditeľa Športového centra polície a tiež bývalého špičkového vodného slalomára Juraja Minčíka navštívil Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV), kde sa stretol s jeho prezidentom Antonom Siekelom. Témou bolo prehĺbenie slovensko-japonskej olympijskej spolupráce, ktorá je od roku 2017 aj zmluvne podchytená.

„Medzi SOŠV a NOV Japonska je podpísaná zmluva o spolupráci. Počas nedávneho valného zhromaždenia Asociácie národných olympijských výborov v Soule Anton Siekel a prezident NOV Japonska Jasuhiro Jamašita debatovali o jej prehĺbení. Na základe tejto debaty ma pán Jamašita prostredníctvom šéfa japonskej kanoistiky požiadal, aby som pri mojej najbližšej návšteve Slovenska o tejto veci diskutoval s prezidentom SOŠV,“ povedal po rokovaní Milan Kubáň.

Slovensko-japonská spolupráca dlhodobo funguje vo vodnom slalome. „Ja už 13 rokov organizujem vzdelávacie kurzy pre Slovenskú kanoistiku,“ prezradil Milan Kubáň a pokračoval: „Táto činnosť aj tréningové výmenné pobyty sa dajú realizovať aj na zväzovej úrovni, ale to je málo. Chceli by sme vzájomnú spoluprácu dostať celkove na vyššiu úroveň, aby zahŕňala aj vedeckú oblasť a mala dlhodobý efekt.“

Okrem vodného slalomu Japonci aktuálne ponúkajú slovenskému športu pomoc predovšetkým v džude, ktoré je „srdcovkou“ oboch šéfov národných olympijských výborov. Jasuhiro Jamašita je olympijský víťaz a štvornásobný majster sveta v džude, takisto bývalý džudista Anton Siekel zase čestný prezident Slovenského zväzu judo. „Spoločne sme s pánom Siekelom debatovali o možnostiach, ako konkrétne by vzájomná spolupráca v džude mohla vyzerať,“ povedal Milan Kubáň.

Japonsko patrí medzi svetové športové veľmoci.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque