Šport a olympizmus
4 min. čítania

Finále OLOV: Najvšestrannejší žiaci sú momentálne v Stupave

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Víťazné družstvo žiakov zo Stupavy.
Foto
SOŠV/ROMAN MIČA

Športovo najvšestrannejší a najzdatnejší žiaci v školskom roku 2023/24 sú na Základnej škole kapitána Jána Nálepku v Stupave. Mladí Stupavčania sú prví dvojnásobní víťazi Olympijského odznaku všestrannosti- Celoslovenské finále OLOV sa konalo počas štvrtka a piatka v Šamoríne a v Bratislave.

Do celoslovenského finále OLOV postúpili víťazi ôsmich jarných krajských kôl. V každom tíme bolo po osem žiakov, vždy po jednom chlapcovi a dievčati zo 6. až 9. ročníka základných škôl.

Stupavčania triumfovali v OLOV už v školskom roku 2020/21. V ďalších dvoch ročníkoch boli vždy vo finále, avšak na najvyšší triumf nedosiahli. Tentoraz sa ukázala veľká všestrannosť ich žiakov. OLOV je v Základnej škole kapitána Jána Nálepku veľmi obľúbený a jeho podmienky plnia každoročne všetky triedy.

„Do finále sme vybrali najlepších žiakov z jednotlivých ročníkov podľa výsledkov základného kola OLOV. Všetko sú to žiaci z našich hádzanárskych tried. Ukazuje sa, že dnes sú na Slovensku Stupavčania a hádzanári najvšestrannejší športovci,“ zhodne konštatovali učitelia a vedenia zo ZŠ kapitána Jána Nálepku v Stupave po skončení celoslovenského finále OLOV.

Víťazná škola dostala finančnú prémiu na nákup športového vybavenia od spoločnosti ALLIANZ vo výške 1200 eur.

Na druhom mieste skončili žiaci zo Základnej školy Okoličianska v Liptovskom Mikuláši, ktorí si v Bratislave a Šamoríne pre svoju školu vybojovali prémiu 1000 eur. Obhajcovia vlaňajšieho prvenstva zo Základnej školy Jána Hollého v Topoľčanoch obsadili 3. priečku a ich škola získala prémiu 800 eur. Zvyšných 5 finálových škôl dostalo pre svoje potreby od ALLIANZ odmenu 400 eur.

VÝSLEDKY FINÁLE OLOV

Partnermi celoslovenského finále Olympijského odznaku všestrannosti boli TIPOS, Veolia, ALLIANZ. Pitný režim zabezpečila Bratislavská vodárenská spoločnosť.

Žiaci vo finále OLOV ukázali veľkú všestrannosť

Na celoslovenskom finále OLOV sa súťažilo v plávaní v štafete na 8x25 m voľný spôsob, v základných disciplínach OLOV (skok do diaľky z miesta znožmo, ľah – sed za 30 sekúnd, hod 2 kg medicinbalom, výdrž v zhybe nadhmatom a člnkový beh 10x5) a v orientačnom behu.

V teplom slnečnom počasí museli žiaci ukázať svoju silu, vytrvalosť, výbušnosť i rýchlosť. Účastníci potvrdili, že na celoslovenskom finále sa zišli skutočne všestranní žiaci, ktorým nerobí problém pohyb a obratnosť. Vo vyrovnanej súťaži o celkovom poradí rozhodol až záverečný orientačný beh na Kuchajde.

Najlepšie školy z finále OLOV 2023/24.
Najlepšie školy z finále OLOV 2023/24.
Foto
SOŠV/ROMAN MIČA

Rekordné počty v školskom roku 2023/24

V školskom roku 2023/24 sa do projektu OLOV zapojilo rekordných 41 838 žiakov (21 804 chlapcov a 20 034 dievčat) zo 465 škôl, čo robí z iniciatívy Slovenského olympijského a športového výboru podľa počtu zapojených detí najväčšiu školskú športovú súťaž na Slovensku. Podmienky pre zisk najcennejšieho zlatého odznaku splnilo 1259 chlapcov a dievčat. Školské kolá vo vybraných školách i krajské kolá svojou aktívnou účasťou podporili aj viacerí športovci, predovšetkým olympionici. Športovci motivovali žiakov k častejšiemu a pravidelnejšiemu cvičeniu a pohybu.

Najviac škôl i žiakov sa zapojilo v Žilinskom kraji. O odznak sa tam usilovalo 7789 detí z 91 škôl. Výrazný záujem o projekt OLOV bol aj v Prešovskom (7311 detí) či Košickom samosprávnom kraji (6849).  Z celoslovenského pohľadu bol najväčší záujem bol medzi chlapcami narodenými v roku 2010 (5674) a dievčatami narodenými v roku 2011 (5193).

Finalisti OLOV po záverečnom ceremoniáli
Finalisti OLOV po záverečnom ceremoniáli
Foto
SOŠV/ROMAN MIČA

O projekte Olympijského odznaku všestrannosti

Slovenský olympijský a športový výbor chce projektom Olympijský odznak všestrannosti za pomoci učiteľov telesnej výchovy podporiť všestranný pohybový rozvoj žiakov. Cieľom OLOV je zároveň aktivácia detí k pravidelnému športovaniu, motivácia rozvíjať všetky pohybové schopnosti z pohľadu zdravotnej prevencie, identifikácia talentovaných žiakov smerom k ich prípadnej ďalšej športovej výkonnostnej úrovni vo vybranom športe a tiež podpora súťaživosti.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
kaufland
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque
ryba
tatratea
ecoinvest
ZVVS
marsen
rona
tauris
Uriner