Športové aktuality
Bratislava
2 min. čítania

Dlhoročný televízny športový komentátor Dušan Gabáni si prevzal Cenu za publicistiku od SOŠV

Cenu za publicistiku odovzdal Dušanovi Gabánimu čestný člen SOŠV Vladimír Miller.
Foto
SOŠV

Známy dlhoročný televízny športový komentátor Dušan Gabáni sa z vážnych zdravotných dôvodov nemohol zúčastniť na májovom valnom zhromaždení Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), kde sa odovzdávali výročné ocenenia SOŠV. Mal si tam prevziať Cenu za publicistiku za rok 2023, ktorej udelenie za celoživotné pôsobenie na pôde televíznej športovej publicistiky mu na návrh mediálnej a edičnej komisie SOŠV schválil výkonný výbor SOŠV.

Dušan Gabáni s Cenou za publicistiku v spoločnosti Ľubomíra Součeka a Vladimíra Millera.
Dušan Gabáni s Cenou za publicistiku v spoločnosti Ľubomíra Součeka a Vladimíra Millera.
Foto
SOŠV

Cenu za publicistiku si Dušan Gabáni prišiel prevziať minulý týždeň na pôdu SOŠV. Odovzdali mu ju dvaja členovia komisie SOŠV pre čestné tituly, výročné ocenenia a vyznamenania – čestný člen SOŠV Vladimír Miller (mimochodom, za dávnych čias ich štúdia na Fakulte telesnej výchovy a športu UK v Bratislave chodil o ročník nižšie) a tajomník mediálnej a edičnej komisie SOŠV Ľubomír Souček.

Dušan Gabáni hrával futbal za dorast a juniorku Slovana Bratislava, ale profesne si vybral žurnalistické pôsobenie. Viac než štyri desaťročia sa venoval športovej tematike v rôznych televíziách - 23 rokov (1972-95) pôsobil v STV, potom 5 rokov vo VTV (1995-2000) a od 2001 až donedávna v TA3.

Ako televízny komentátor pôsobil na ôsmich edíciách OH, resp. ZOH (OH 1976 Montreal, OH 1980 Moskva, ZOH 1984 Sarajevo, ZOH 1988 Calgary, OH 1988 Soul, ZOH 1992 Albertville, OH 1992 Barcelona, ZOH 1994 Lillehammer). Okrem toho bol ako akreditovaný žurnalista štyrikrát na MS a viackrát na ME vo futbale, trikrát na MS a viackrát na ME v atletike, 15-krát na Intersportturné v skokoch na lyžiach, viackrát na MS v klasickom lyžovaní, ME vo volejbale, častejšie komentoval aj futbalovú Ligu majstrov, súťaže vo vzpieraní, hádzanej a v tenise.

V rôznych televízíách Dušan Gabáni komentoval približne 1500 prenosov a záznamov. Naposledy v TA3 niekoľko rokov pripravoval a moderoval reláciu s osobnosťami histórie slovenského športu s názvom Bez dresu. V roku 2012 ho v rámci ankety Osobnosť televíznej obrazovky uviedli do Siene slávy.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque