Športové aktuality
Paríž
3 min. čítania

Dva roky pred olympijskými hrami v Paríži zverejnili ich program, MOV ocenil prípravy aj nový slogan OH a teší sa na „novú éru“ hier

Prezident MOV Thomas Bach (vpravo) pri stretnutí s prezidentom OV Paríž 2024 Tonym Estanguetom.
Foto
MOV

V utorok sú presne dva roky do slávnostného otvorenia Hier XXXIII. olympiády, ktoré sa v Paríži uskutočnia od 26. júla do 11. augusta 2024. Následné paralympijské hry sa budú konať od 28. augusta do 8. septembra.

Pri príležitosti odpočítavania posledných dvoch rokov do začiatku OH 2024 francúzsku metropolu navštívil prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach, ktorý zavítal do sídla organizačného výboru (OV) OH 2024, stretol sa s jeho prezidentom Tonym Estanguetom a absolvoval aj prijatie u francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Thomas Bach po prijatí u prezidenta Macrona vyhlásil: „Paríž o dva roky privíta svet novou érou olympijských hier – hrami rodovo vyváženými, s mladým a mestským športovým programom, novými skúsenosťami a s novou generáciou olympionikov a olympijských fanúšikov. Obohatení o jedinečnú kultúrnu a srdečnú pohostinnosť Francúzov sa všetci tešíme na významné hry. Prajem všetkým športovcom, ktorí sú na ceste do Paríža, veľa šťastia v kvalifikácii na OH.“

Prezident MOV vyjadril veľkú dôveru k organizátorom hier, ktorí si osvojili odporúčania olympijskej Agendy 2020. „Udržateľnosť, dedičstvo zanechané hrami a inklúzia sú jadrom ich stratégie,“ konštatoval.

Thomas Bach zároveň ocenil nový slogan OH Games Wide Open (vo voľnom preklade Hry doširoka otvorené). „Ambícia Paríža 2024 inovovať model hier v súlade s olympijskou Agendou 2020 otvorením možnosti sledovať hry pre čo najväčší počet ľudí je v tomto novom slogane jasná. Otvárací ceremoniál pozdĺž rieky Seina, súťaže, ktoré sa konajú na ikonických miestach po celom meste, a ďalekosiahle aktivity v Paríži 2024 spoja ľudí v rámci miest aj mimo nich, osobne aj online. Tento prístup a príbeh budú kľúčom k inšpirácii ďalšej generácie a umožnia oveľa väčšiemu počtu ľudí vo Francúzsku a na celom svete zažiť olympijského ducha a hodnoty. To pomôže zanechať trvalé dedičstvo aj po hrách v roku 2024,“ vyhlásil prezident MOV.

V priebehu nasledujúcich dvoch rokov sa uskutoční viac ako tritisíc olympijských kvalifikačných podujatí. Po prvý raz v histórii kvalifikácii budú mnohé z nich identifikovateľné podľa značky Paris 2024 Qualifier, ktorú predstavili minulý mesiac na majstrovstvách v street skateboardingu v Ríme. Motívom použitia tejto značky je podpora, oslava a vyzdvihnutie športovcov pri ich ceste na olympijské hry.

OV Paríž 2024 dva roky pred hrami zverejnil základný časový program olympijských súťaží, ktorý si môžete stiahnuť z tohto linku: https://press.paris2024.org/assets/paris-2024-olympic-sports-competition-schedule-pdf-f49c-7578a.html?lang=en V 32 športoch sa bude súťažiť spolu o 329 medailových kompletov.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque