Šport a olympizmus
Brusel
3 min. čítania

Európske ocenenie fair play pre Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov

Katarína Ráczová, predsedníčka KFP SOŠV, národná ambasádorka Rady Európy pre šport, toleranciu a fair play
Momentka z odovzdávania Ceny EFPM Fair play pre mier zástupkyni UNHCR.
Foto
Katarína Ráczová

Pri príležitosti slávnosti na počesť 5. Svetového dňa fair play, ktorá sa konala v gotickej sále bruselskej radnice, si zástupcovia Úradu vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR) prevzali od Európskeho hnutia fair play (EFPM) ocenenie „Fair Play for Peace“ – teda

. Zástupkyni UNHCR Kelly T. Clementsovej ho odovzdali prezident EFPM Philippe Housiaux a spoluiniciátor zavedenia tejto ceny Ruggero Alcanterini.

Európske hnutie fair play týmto ocenilo prácu Úradu vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov, ktorý podporuje šport nielen ako formu zábavy, ale aj ako silný nástroj na podporu mieru, začlenenia utečencov do ich hostiteľských komunít a prispieva tým k šíreniu solidarity na celom svete.

„V športe, rovnako ako vo väčšine vecí v ich živote, čelia utečenci obrovským výzvam, aby sa dostali na štartovaciu čiaru, nehovoriac o zisku medailí,“ povedala pri prevzatí ocenenia Kelly T. Clementsová a dodala: „Preto v UNHCR chceme, aby utečenci mali prístup k rovnakým príležitostiam, rovnakým právam a k rovnakým zariadeniam, ako všetci ostatní. Počínanie v duchu fair play ich pripravuje na úspech. Sme poctení, že môžeme prijať toto ocenenie ako uznanie úlohy, ktorú môže šport zohrávať pri zlepšení života utečencov.“

Na podujatí bol aj prezentovaný aj projekt EFPM s názvom „Crossing Europe for Fair Play and Peace" – t. j. Naprieč Európou za fair play a mier. Tento projekt vznikol na príklade projektu Klubu fair play Slovenského olympijského a športového výboru (KFP SOŠV), ktorého predsedníčka Katarína Ráczová je členka výkonného výboru EFPM.

Zmyslom projektu je prostredníctvom série národných štafetových podujatí, ktoré budú prechádzať kontinentom, spájať športovcov, športových nadšencov, študentov, trénerov, učiteľov a zástancov fair play zo všetkých kútov Európy. Spoločne tak budú oslavovať spoločné hodnoty a podporia harmonickejšiu a spravodlivejšiu spoločnosť.

Jedným z hlavných bodov slávnosti bolo odovzdanie symbolického štafetového kolíka hodnôt fair play zástupcom organizačného výboru nasledujúceho Európskeho kongresu fair play v tureckom Mardine. V rámci kongresu v termíne od 21. do 24. októbra 2024 sa uskutoční aj slávnostné odovzdanie Európskych cien fair play. Témou kongresu bude „Výchova k fair play na prekonanie násilia, šikanovania a podvádzania v športe“.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque