Športové aktuality
2 min. čítania

Hokejisti opäť zvládli kvalifikáciu a predstavia sa v Miláne 2026

Slovenskí hokejisti po výhre nad Kazachstanom 3:1 oslavujú postup na ZOH 2026.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Slovenskí hokejoví reprezentanti sa po štyroch rokoch opäť predstavia na ZOH. Rovnako ako pred tromi rokmi si na finálovom turnaji olympijskej kvalifikácie vybojovali účasť bez straty bodu. V Bratislave zdolali postupne Rakúsko 2:1, Maďarsko 7:3 a postup spečatili po triumfe nad Kazachstanom 3:1. Slováci s deviatimi bodmi vyhrali skupinu a postúpili na ZOH 2026 do Milána. 

Tento úspech zrejme motivuje aj trénera Craiga Ramsayho, ktorý má zmluvu do konca budúcej sezóny, no ako povedal, na veľkolepom turnaji v roku 2026 v Miláne chce byť pri tom.

Kanadský tréner priviedol Slovákov k bronzu na ZOH v Pekingu pred dvoma rokmi. V Číne neštartovali hráči z NHL, no pod piatimi kruhmi v Taliansku budú aj hráči z profiligy. „Uvidíme, ako to bude. Verím, že fyzicky zvládneme ďalších pár rokov, aby sme mali dobrý tím a mali šancu hrať o medailu. Som naozaj hrdý na to, ako dokážeme pozdvihnúť našu hru, keď musíme. A ja by som bol rád, keby som bol toho súčasťou,“ uviedol Ramsay.

Slovenská hokejová reprezentácia po triumfe na turnaji olympijskej kvalifikácie v Bratislave.
Slovenská hokejová reprezentácia po triumfe na turnaji olympijskej kvalifikácie v Bratislave.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Pre slovenských hokejistov to bude siedma účasť na ZOH v hlavnom turnaji, predtým na hrách štartovali v roku 1994 v Lillehammeri, v Turíne 2006, vo Vancouveri 2010, v roku 2014 v Soči, v roku 2018 v Pjongčangu a pred dvoma rokmi v Pekingu. Pod piatimi kruhmi sa predstavili aj v rokoch 1998 v Nagane a 2002 v Salt Lake City, ale do hlavnej časti turnaja nepostúpili. „Už teraz sa na to veľmi teším. Som rád, že sme to zvládli, boli to naozaj ťažké zápasy,“ povedal útočník Martin Pospíšil.

Na ZOH 2026 sa už teraz teší aj Tomáš Tatar. Na kvalifikačnom turnaji viedol slovenský tím v pozícii kapitána. „Najťažší zápas pre mňa bol ten proti Rakúsku, lebo som do neho skočil bez prípravy. Kazachstan bol nepríjemný, ale dali sme prvý gól a to bolo veľmi dôležité. Nechceli sme ich púšťať do brejkov, chalani robili perfektnú robotu pred bránkou. Samo Hlavaj nás podržal a som šťastný, že sme turnaj odmakali a postúpili na olympiádu. Bude to výnimočný turnaj, budú tam  najlepší z najlepších a bude to mať vynikajúcu úroveň.“

Podujatia a športovci

Súvisiace

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque