Športové aktuality
3 min. čítania

Historicky najvyššie postavená Slovenka v tenisovom rebríčku jubiluje

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Janetta Husárová nad hlavami členov a členiek tímu po víťazstve nad Taliankou Francescou Schiavoneovou v semifinále Pohára federácie 2002.
Foto
TASR/RADOVAN STOKLASA

Žiaden iný slovenský tenista či tenistka neboli vo svetovom rebríčku vyššie ako Janette Husárová. Vo štvorhre sa dostala až na tretiu priečku renkingu. Trojnásobná olympionička oslavuje v utorok 4. júna okrúhle 50. narodeniny.

Janette Husárová patrila na prelome tisícročí medzi najlepšie deblistky na svete. Na okruhu WTA vyhrala s rôznymi partnerkami 25 turnajov, na ďalších 18 bola vo finále. V singli sa štyrikrát presadila na turnajoch ITF.

Janette Husárová
Janette Husárová
Foto
TASR/MICHAL SVITOK

Kým vo dvojhre bola najvyššie na 31. pozícii (k 13. januáru 2003), vo štvorhre vystúpila až na 3. stupienok (k 21. aprílu 2003). Jej najväčším úspechom boli triumfy v Pohári federácie 2002 so Slovenskom a víťazstvo vo štvorhre na WTA Championships, neoficiálnych majstrovstvách sveta, v roku 2002 v Los Angeles po boku Jeleny Dementievovej. Na grandslamoch si zahrala v roku 2002 s Dementievovou neúspešné finále na US Open. Na ďalších troch podujatiach veľkej štvorky bola najďalej vo štvrťfinále.

Výraznou mierou aj vo dvojhre sa podieľala na najväčšom úspechu slovenského ženského tenisu – triumfe v Pohári federácie. Kým v prvých dvoch kolách bodovala vo štvorhre, v semifinále s Talianskom a vo finále Španielskom zohrala kľúčové úlohy v singloch. V boji o trofej víťazstvom nad španielskou hviezdou a poprednou svetovou singlistkou Arantxou Sánchezovou-Vicariovou získala pre Slovensko rozhodujúci tretí bod.

Slovensko reprezentovala aj na troch olympijských hrách. V Sydney 2000 sa predstavila po boku Karin Habšudovej, v Aténach 2004 a v Pekingu 2008 hrala štvorhru s Danielou Hantuchovou.

„Spolu s prvenstvom v Pohári federácie to bol môj športový vrchol. Sú to výsledky, ktoré vyčnievajú nad všetkými predchádzajúcimi aj nasledujúcimi. Krásna bola však celá moja kariéra, pričom je zbytočné zamýšľať sa, že som ešte niekde niečo mohla vyhrať. Najviac si však na sebe cením, že som aj po šiestich operáciách kolien, po tri boli na oboch nohách, našla v sebe silu na návraty. Teda odhodlanie pokračovať v športovej kariére,“ povedala Janette Husárová v rozhovore pri príležitosti svojho okrúhleho jubilea pre denník Šport.

Husárovú, ktorá prvé kroky na profesionálnom okruhu robila v roku 1991 a definitívne ho opustila v roku 2016, uviedli 22. novembra 2018 do Siene slávy slovenského tenisu. Pôvodne pritom ukončila kariéru už v roku 2009, po necelých dvoch sezónach sa však vrátila na dvorce. Posledný zápas na okruhu WTA odohrala v 1. kole Australian Open 2016 po boku Anny Karolíny Schmiedlovej.

Dnes sa Janette Husárová venuje predovšetkým vlastnej tenisovej akadémii.

Podujatia a športovci
Šport
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva