Šport a olympizmus
2 min. čítania

Karta fair play je jednoduchý nástroj ako viesť mladých športovcov k férovosti

Katarína Ráczová

V dňoch 19. a 20. októbra 2024 zorganizoval Slovenský šermiarsky zväz (SŠZ) v spolupráci so Šermiarskym klubom Slávia STU Bratislava ďalšie podujatie seriálu Slovenského pohára vo fleurete dievčat a chlapcov vo vekových kategóriách U11 a U15. 

Podujatie nieslo meno Memoriál Ivana Hrušovského a bolo venované trénerovi a rozhodcovi, ktorý svoj život zasvätil šermu, vychoval skvelých reprezentantov a bol jedným z prvých šermiarskych rozhodcov na Slovensku, ktorý získal štatút medzinárodného rozhodcu s oprávnením rozhodovať na Svetových pohároch a svetových majstrovských súťažiach.

Na dvojdňovom podujatí štartovalo približne 50 mladých šermiarov nielen zo Slovenska, ale aj zo susedného Maďarska a Česka.

Klub fair play SOŠV už dlhodobo úspešne spolupracuje so Slovenským šermiarskym zväzom na šírení myšlienok fair play. Práca s mládežou v športových kluboch ponúka nielen príležitosť trénovať deti a mladých ľudí v ich športových schopnostiach, ale aj podporovať ich sociálne cítenie a čestné správanie sa na športovisku i mimo neho. Jedným z najviditeľnejších prejavov tejto spolupráce je aj udeľovanie Karty fair play na šermiarskych podujatiach. Karta fair play je jednoduchý koncept v oblasti organizovaného športu, ktorého účinnosť je hodnotená veľmi pozitívne.

Na záver dvojdňových zápolení si Kartu fair play prevzal maďarský reprezentant Daniel Szabó, ktorý ponúkol svoju vlastnú (nie náhradnú) masku súperovi, keďže tá jeho bola nevyhovujúca. Kartou fair play bola ocenená aj Blanka Világhy, mladá šamorínska odchovankyňa, ktorá si v semifinálovom zápase priznala zásah, o ktorom si rozhodca nebol istý a váhal ho uznať.

Projekt
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque