Športové aktuality
3 min. čítania

Bronzový medailista Matej Beňuš videl priestor na zlepšenie

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Slovenský kanoista Matej Beňuš zlepšil v pondelkovom finále svoju jazdu o vyše päť a pol sekundy oproti semifinále. Čas 97,03 s bez dotyku s bránkou mu vyniesol bronz, druhú olympijskú medailu v kariére. Jazdu však neoznačil ako životnú a videl aj priestor na zlepšenie.

Beňuš zaznamenal vo finále prvú bezchybnú jazdu na OH. Po pretekoch, v ktorých získal prvý cenný kov pre Slovensko na prebiehajúcich OH, však hovoril aj o nie úplne vydarenej pasáži brán šesť a sedem. Tá vyhovovala skôr ľavákom.

„Určite to nebola životná jazda, ťažko to hodnotiť, záleží aj od trate, teploty a tlaku na olympiáde. Až na kombináciu šesť a sedem to bolo dobré, som vysoký a ťažký pretekár, takže ma ten valec nechytí ako ľahšieho pretekára,“ povedal Beňuš.

Spomínanú kombináciu by možno zvládol aj na priamo a nie na „erku“, no nechcel riskovať. „Myslím si, že trať je vyvážená pre praváka aj ľaváka. Kombináciu šesť a sedem som mohol ísť na priamo, ale nezobral som na seba to riziko,“ priznal Beňuš.

Matej Beňuš
Matej Beňuš
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Bronzom nadviazal na slovenskú tradíciu vodných slalomárov, ktorí priniesli cenný kov z každých OH v ére samostatnosti. Celkovo je to šestnásta medaila a štvrtá bronzová (8-4-4). „V kútiku duše som dúfal, že by to mohlo cinknúť, ale skôr som počítal so 4. alebo 5. miestom. Vo finále sa pretekári zlepšujú, ale toto je olympiáda, tu je väčší tlak,“ opísal Beňuš.

Do slovenskej zbierky pridal z vodného slalomu už druhú medailu: „Rio bolo lepšie v tom, že som mal lepšiu medailu. Paríž je však fantastický, pretože Francúzsko je vodácka krajina a urobili tu kotol. Tu je všetko na vyššej úrovni.“

Okrem zlatého domáceho Nicolasa Gestina, ktorý vyhral s priepastným náskokom 5,48 sekundy, a Brita Adama Burgessa, boli chvíľu pred Beňušom ďalší dvaja súperi. Senegalčan Yves Bourhis aj držiteľ predošlého zlata z Tokia Benjamin Savšek však dostali 50-sekundové tresty.

Beňuš je síce kanoista, ale na OH ho čaká aj štart v novej disciplíne kajak kros. V nej nevidí svoje vyhliadky tak vysoko ako v C1. „Zlato by sa počítalo, ale je to trocha ´mission impossible´. Ja to veľmi netrénujem a nie je to moja silná disciplína. Teraz si dám dva dni voľno, lebo som veľmi unavený. Potom sa začnem pomaly preorientovávať na kajak a na plastovú loď,“ dodal Beňuš pre TASR.

Matej Beňuš
Matej Beňuš
Foto
SOŠV/jAKUB SÚKUP

Tridsaťšesťročného pretekára čaká časovka kajak krosu v piatok. Okrem dvoch olympijských medailí má na konte aj bronz z domácich MS 2011 a na čunovskom kanáli získal rok predtým aj striebro na ME. To zopakoval v roku 2021 a z kontinentálneho šampionátu má aj dva bronzy (2013, 2015). Vo Svetovom pohári zaznamenal päť individuálnych víťazstiev a trikrát bol celkový šampión (2010, 2015, 2019). Celkové poradie vedie priebežne aj v tomto ročníku SP.

Podujatia a športovci
Šport
Tagy
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque