Športové aktuality
3 min. čítania

Vikória Forster vo svojom prvom veľkom finále ôsma

Radosť Viktórie Forsterovej po postupe do finále na 100 m prek. na ME v Ríme.
Foto
TASR/AP

Slovenská atlétka Viktória Forsterová obsadila 8. miesto vo finále pretekov na 100 m prek. na ME v Ríme, keď zabehla čas 13,25 s. Zvíťazila Francúzka Cyréna Sambová-Mayelová v novom rekorde šampionátu a svetovom výkone roka 12,31 s.

Forsterová v semifinále zlepšila výkon sezóny na 12,83 a medzi najlepšiu osmičku prekĺzla o jedinú stotinu sekundy z posledného ôsmeho miesta. Vo finále už svoj výkon nedokázala zopakovať. Mala dobrý štart a v polovici trate sa pohybovala na 6. pozícii, no na šiestej prekážke zakopla o prekážku, čo ju spomalilo.

„Vo finále sa treba snažiť ísť čo najrýchlejšie. Ja som sa snažila, bohužiaľ nechala som tam tu odrazovú nohu a zobrala som prekážku so sebou. Iba tesne som tu ďalšiu nezobrala tvárou a zvládla som to dobehnúť. Bolo to moje prvé finále na významnom fóre, som šťastná. Verím, že to nie je moje posledné finále,“ tešila sa Forsterová pre RTVS.

Sambová-Mayelová prekonala rekord podujatia po 38 rokoch. Ten predchádzajúci držala Bulharka Jordanka Donkovová ešte zo Stuttgartu 1986 a mal hodnotu 12,38. Na stupňoch víťazov ju doplnili strieborná Švajčiarka Ditaji Kambundjiová (12,40) a bronzová Poľka Pia Skrzyszowská (12,42).

Chodci v Ríme začali pomalšie a stupňovali tempo

Švédsky chodec Perseus Karlström získal zlato na trati 20 km v čase 1:19:13 h. Obaja Slováci sa umiestnili v druhej desiatke, Dominik Černý na 13. mieste výkonom 1:22:56, Miroslav Úradník dokráčal 19. za 1:24:04.

Slováci nastúpili na preteky s rovnakým prístupom, ako Slovenky v tej istej disciplíne o deň skôr. Začali opatrne a tempo stupňovali. Černý si sily rozložil výborne, v závere dokonca priamo na šachovnici predstihol Španiela Diega Garcíu Carreru. Zaznamenal tak o jednu priečku lepšie umiestnenie ako pred dvoma rokmi v Mníchove.

„Vyhlásil som, že ak si zlepším umiestnenie z Mníchova, tak budem spokojný. Mal som však ambíciu ísť do top 8, čo sa nepodarilo, takže je to taká triezva spokojnosť. Zhruba na ôsmom km som začal cítiť pätu, hlavne v zákrutách to bolo nepríjemné, takže som tak úplne nepretekal. Dupol som do toho až na posledných 300 m. Cítil som sa dobre, škoda toho problému,“ povzdychol si Černý pre atletika.sk.

Úradník sa taktiež pohyboval väčšinu pretekov na hranici druhej a tretej desiatky, aby sa napokon dostal na 19. priečku a zapísal si taktiež kvalitné body do rebríčka Svetovej atletiky. „Nespokojnosť. Snažil som sa prvých 10 km dodržiavať taktiku, no v druhej polovici som výrazne spomalil. Toto je výkon, na ktorý som mal,“ pripustil Úradník.

Ján Volko v semifinále na 100 m

Šprintér Ján Volko sa neprebojoval do finále na 100 m. Obhajca štvrtej priečky obsadil v druhom semifinále 6. miesto výkonom 10,38. Nezopakoval tak čas z rozbehu 10,35.

Volkovi v konečnom hodnotení patrila 17. priečka, postup do finálovej osmičky bol napokon na úrovni 10,21. „Som spokojný, že som sa dostal do semifinále. To, čo som tam predviedol, je odrazom celej sezóny. Niektoré veci nás jednoducho stopli a nedokázal som sa pripraviť lepšie. Dal som do toho všetko a vyšlo to na takýto výkon,“zhodnotil svoje vystúpenie pre atletika.sk Volko.

Šport

Do olympijských hier v Paríži zostáva