Šport a olympizmus
7 min. čítania

Medzinárodný maratón mieru sa po 100 rokoch vrátil do Paríža

Foto
SOŠV

Inšpiratívny a autentický príbeh zakladateľa Medzinárodného maratónu mieru (MMM) Vojtecha Bukovského očaril svet. V dejisku olympijských hier 2024 v Paríži sa v Slovenskom olympijskom dome Maison Slovaque uskutočnila slávnostná prezentácia najstaršieho európskeho maratónu.

V Slovenskom olympijskom dome dnes organizátori MMM, zástupcovia Maratónskeho klubu, Slovenského olympijského a športového výboru a mesta Košice predstavili históriu vzniku najstaršieho európskeho maratónu.  Dych berúci inšpiratívny príbeh Vojtecha Bukovského vyrozprávali prostredníctvom premiéry dokumentárneho filmu, ktorý je venovaný práve 100. výročiu založenia košického maratónu. Medzi pozvanými hosťami nechýbali viceprimátor mesta Paríž Christophe Najdovski, prezident Európskej atletiky Dobromir Karamarinov, veľvyslanec Slovenskej republiky vo Francúzsku Ján Šoth či člen výkonnej rady Európskeho olympijského výboru a viceprezident Francúzskeho olympijského výboru Jean-Michel Brun. Na slávnosť prišli aj Kipchoge Keino z Kene, ktorý sa stal v Mexico City 1968 prvým Afričanom, korý získal olympijské zlato v bežeckých disciplínach na dráhe a tento titul o štyri roky neskôr v Mníchove aj obhájil, i jeho krajanka Tegla Loroupeová, ktorá v Košiciach v roku 1997 získala zlato na majstrovstvách sveta v polmaratóne a dnes je osobitná ambasádorka OSN pre utečencov.

„Cez víkend spoznáme mená nových olympijských víťazov v maratóne. Vzdáme im hold rovnako, ako to urobil tu v Paríži 13. júla 1924 Vojtech Bukovský, zakladateľ maratónu v Košiciach, keď na štadióne Colombes povstal pri dobehu fínskeho bežca Albina Stenroosa i všetkých jeho súperov. Uplynulo odvtedy 100 rokov. S nadšením sledujeme dnešné súboje pod Eiffelovou vežou a sme naplnení hrdosťou, že tu môžeme stáť a celému svetu prerozprávať príbeh o storočí maratónu v Košiciach. Je to príbeh naplnený odvahou, priateľstvom, vytrvalosťou i túžbou po pokoji a mieri. Vojtecha Bukovského očarila pred 100 rokmi parížska olympiáda i myšlienky baróna Pierra de Coubertina. Ten okrem iného povedal, že najdôležitejšou vecou v živote nie je víťaziť, ale súťažiť.A tieto jeho slová dnes plne vystihujú jednu zo základných filozofií moderného maratónu. Ostaňme jej verní,“uviedol organizátor MMM Branislav Koniar.

Medzinárodný maratón mieru v Paríži
Foto
SOŠV

Maratónskym behom na OH 1924 v Paríži sa inšpirovali Košičania

Metropola Francúzska a olympijské ideály majú veľmi osobitné postavenie v rodnom liste najstaršieho maratónu v Európe – Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Ten oslávi v októbri svoje 100. narodeniny. Impulzy vedúce k jeho vzniku sú veľmi silne spojené práve s Parížom, kde sa rovnako ako dnes súťažilo pod piatimi kruhmi i v roku 1924. Všetko vtedy pozorne sledoval aj 30-ročný Vojtech Bukovský. Pricestoval z Košíc, aby ako športový zanietenec, novinár i rozhodca zažil tento športový sviatok na vlastnej koži. Keď 13. júla tlieskal Albinovi Stenroosovi, fínskemu víťazovi olympijského maratónu, zrodil sa v jeho hlave sen, ktorý už o tri mesiace premenil na skutočnosť. Tieto momenty z roku 1924 sú dôvodom, prečo sa košický maratón vrátil aspoň symbolicky po 100 rokoch, v podobe dokumentárneho filmu a prezentácie, práve do hlavného mesta Francúzska.

„Medzinárodný maratón mieru si pripomína mimoriadny míľnik svojej histórie. Najstarší maratón v Európe, inšpirovaný olympijským duchom Paríža 1924, je živým príkladom sily olympijských ideálov, ktoré spájajú národy a oslavujú mier prostredníctvom športu. V priestoroch Slovenského olympijského domu Maison Slovaque v Paríži sme symbolicky prepojili dva dejinné okamihy. Príbeh jedného z najväčších a najvýznamnejších podujatí slovenského športu sa po 100 rokoch opäť vrátil späť do mesta, odkiaľ vzišla inšpirácia na jeho vznik. Symbolicky sa tak stalo opäť v čase olympijských hier. Tento vzácny odkaz nám pripomína, že olympijské hry sú viac než len súťažou. Sú impulzom, ktorý môže inšpirovať a zmeniť svet. V Slovenskom olympijskom a športovom výbore sme hrdí, že sen jedného človeka inšpirovaného olympijským maratónom dnes pokračuje a spája vytrvalcov z celého sveta v mene mieru a porozumenia,“ povedal generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru Jozef Liba.

Jozef Liba počas prezentácie MMM v Maison Slovaque v Paríži
Foto
SOŠV

Maratón sa stal tradíciou, nezabúdajme však na jeho posolstvo

Odvahu, s ktorou sa Vojtech Bukovský pustil do organizácie maratónu, nám i dnes môže závidieť celý svet. Napriek tomu, že sa toto športové dobrodružstvo nerodilo ľahko, dnes má maratón prestíž a dôležité postavenie na svetovej atletickej mape. V Košiciach sa z tradície stala udalosť s celospoločenským presahom, ktorá reprezentuje mesto a jeho obyvateľov unikátnym spôsobom. „Maratón je totiž pre nás vždy mimoriadnou udalosťou. A my Košičania sme šťastní, že sa bežci z celého sveta vracajú práve k nám. Nie je to však pre rekordy alebo finančné prémie. Prichádzajú za Košičanmi a neopakovateľnou atmosférou. Cítim tiež potrebu pripomenúť posolstvo olympiády, ktorým je ekecheiria – teda pokoj zbraniam. A rovnakým posolstvom košického maratónu je práve mier. Aj v dnešných časoch je to pre nás všetkých tá najsilnejšia hodnota,“ dodáva primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý). Práve mesto Košice je jedným z najvýznamnejších partnerov MMM, pričom sa na prípravách najväčšej športovej udalosti podieľa nielen finančne a organizačne, ale aj technicky a personálne. 

Medzinárodný maratón mieru v Paríži
Foto
SOŠV

Maratón spája ľudí a vytvára komunity – jubilejný ročník je tou najlepšou pozvánkou

Prezentácia MMM v Paríži je tou najlepšou pozvánkou na jubilejný ročník podujatia. Okrem športových výkonov elitných bežcov budú rezonovať aj výkony „smrteľníkov“ - amatérskych či víkendových bežcov, ktorí sa v tisícoch hlásia na košickú maratónsku trať. Práve táto komunita bola vždy dušou MMM. „Milióny bežcov zo všetkých kontinentov  nás neustále utvrdzujú, že šport i maratón dokážu spájať ľudí každého vyznania, každej farby pleti, každej národnosti. Sila tejto komunity je neprehliadnuteľná. A dáva silu aj nám v Košiciach. Bez nej by sme dozaista nemohli už 100 rokov prekonávať tie najrozmanitejšie prekážky. Zaželajme si, aby sa zajtra maratónska misia tu v Paríži vydarila naozaj každému. Medailistom i tým, ktorí dobehnú do cieľa neskôr. Lebo tak to bude určite aj 6. októbra 2024 v Košiciach. Príďte sa pozrieť, príďte to zažiť. Budete vítaní,“ uzatvára prezident Maratónskeho klubu Košice Ján Sudzina.

Súčasťou spomienkového stretnutia bolo aj odovzdanie zmenšených replík Sochy maratónca, ktorá je dominantou mesta a samotného maratónu už od roku 1962. Putujú na radnicu mesta Paríž a tiež do priestorov Medzinárodného olympijského výboru a Európskej atletiky.

Na slávnosti sa zúčastnili aj traja bežci Milan Šimoník, Lukáš Jáchym a Marián Vidra, ktorí prijali pozvanie od Maratónskeho klubu Košice. V Sobotu sa zúčastnia na maratóne pre všetkých, na ktorých sa vydá po skončení olympijského maratónu vyše 20-tisíc bežcov. Z rúk Branislava Koniara a Jána Sudzinu si prevzali symbolické štartové čísla, s ktorými absolvujú zajtrajší maratón v Paríži.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque