Šport a olympizmus
4 min. čítania

Hviezdny útok Lukáč, Rusnák, Liba na Noci múzeí a galérií v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Hviezdny hokejový útok z olympijského Sarajeva 1984 či z MS v Prahe 1985 v zložení Vincent Lukáč, Dárius Rusnák a Igor Liba sa po rokoch opäť stretne. Fanúšikovia a návštevníci Slovenského olympijského a športového múzea môžu v sobotu 18. mája získať cenný autogram či fotografiu. Trio slávnych hokejistov príde do múzejnej expozície v bratislavskom Dome športu v rámci akcie Noc múzeí a galérií, v rámci ktorej bude aj verejné sledovanie duelu majstrovstiev sveta v hokeji Slovensko – Francúzsko.

Vincent Lukáč, Dárius Rusnák a Igor Liba si v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu (SOŠM) zaspomínajú v sobotu 18. mája od 15.30 h na sarajevské zimné olympijské hry 1984, na ktorých získali strieborné medaily, či na pražské majstrovstvá sveta 1985, na ktorých sa stali svetovými šampiónmi.

Dárius Rusnák bol na šampionáte 1985 kapitán československej reprezentácie a ako prvý z hráčov i ako prvý slovenský kapitán zlatého tímu vôbec zdvihol nad hlavu majstrovskú trofej.

Vincent Lukáč sa počas kariéry stal držiteľom Zlatej hokejky pre najlepšieho hokejistu Československa 1983, dvakrát bol aj svetovým šampiónom a s 393 gólmi je najlepším slovenským strelcom v histórii československej súťaže.

Igor Liba si ako jediný z tria zahral aj v NHL, dokonca po boku legendárneho Wayna Gretzkého. Týždeň po stretnutí na pôde SOŠM ho spolu s ďalšími legendami Jaromírom Jágrom, Kennym Jonssonom, Jaroslavom Pouzarom, Petterim Nummelinom či Ryanom Smythom uvedú do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie.

Zaujímavé stretnutie a rozprávanie hokejových legiend v sobotu 18. mája od 15.30 h bude spojené aj s autogramiádou. K dispozícii na zakúpenie bude aj kniha o legendárnom útoku, ktorá je už takmer vypredaná a bude to jedna z posledných možností ju získať.

MÚZEUM

Noc múzeí a galérií obohatí aj prenos zo zápasu Slovensko - Francúzsko

Slovenské olympijské a športové múzeum bude v sobotu otvorené od 12.00 h do polnoci. V rámci Noci múzeí a galérií je v stálej expozícii pripravená aj ďalšia zaujímavá akcia. Od 20.20 h bude možné sledovať v SOŠM priamy prenos zo zápasu majstrovstiev sveta v hokeji Slovensko – Francúzsko. Návštevníci sa tak v olympijských priestoroch aj prostredníctvom tohto prenosu naladia na nadchádzajúce Hry XXXIII. olympiády v Paríži. Pre návštevníkov budú duel priamo v múzeu spolukomentovať zaujímavé osobnosti slovenského hokeja.

Návštevníci SOŠM si okrem hokejových akcií môžu v sobotu pozrieť aj priestory stálej expozície so zaujímavými exponátmi z histórie slovenského športu. Súčasťou expozície je aj dočasná výstava o zimných olympijských hrách 1994 v Lillehammeri, ktoré boli premiérové pre samostatné Slovensko.

Platiaci návštevník bude aj v hre o vecné ceny, ktoré venovala Slovenská olympijská marketingová, a. s., a Slovenský olympijský a športový výbor. Samostatný vstup pre dospelého do SOŠM stojí 3,50 eura, pre dôchodcov a študentov 2 eurá. Počas soboty bude k dispozícii aj jednotná vstupenka na všetky akcie Noci múzeí a galérií.

Noc múzeí a galérií je celoeurópske podujatie realizované pod patronátom Rady Európy s cieľom v čo najväčšej miere prezentovať kultúrne dedičstvo, význam jeho záchrany a ochrany pri kultúrnej výmene, šírení informácií o kultúrnej rozmanitosti jednotlivých krajín i regiónov Európy, pri neformálnom vzdelávaní a kultivovanom oddychu.

Projekt
Partneri projektu
Nadacia SPP
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
kaufland
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque
ryba
tatratea
ecoinvest
ZVVS
marsen
rona
tauris
Uriner