Šport a olympizmus
4 min. čítania

Bratislava má nové a moderné Olympijské námestie

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Symbolické športové srdce Bratislavy, zóna Pasienkov a Tehelného poľa, má novú dominantu a oddychovú zónu, ktorá bude slúžiť obyvateľom i návštevníkom mesta. Slávnostným prestrihnutím pásky otvorili v priestore pred Domom športu nové Olympijské námestie, ktoré bude slúžiť pre oddych i pre exteriérové aktivity Slovenského olympijského a športového výboru i Slovenského olympijského a športového múzea.

Snahou Slovenského olympijského a športového výboru po nasťahovaní sa do budovy Domu športu v júni 2021 bolo pozdvihnúť okolie jeho sídla ďalším urbanistickým prvkom, ktorý by ešte silnejšie podporil prítomnosť športového života v tejto časti mesta. Z tohto dôvodu sa SOŠV rozhodol zrevitalizovať priestor pred Domom športu.

Revitalizácia sa začala vlani v auguste a bola rozdelená do dvoch fáz. V prvej etape do konca roka 2023 sa urobili krajinno-architektonické úpravy, elektroinštalačné práce, zaviedli sa závlahové systémy i zdravotechnika a pribudli viaceré prvky pripomínajúce olympizmus a šport. V rámci druhej fázy počas jarných mesiacov roka 2024 sa zrekonštruovala fontána a jej technológie.

„Rekonštrukcia zohľadnila pôvodnú dispozíciu priestoru. Pribudol však najznámejší symbol olympijského hnutia – olympijské kruhy. Zachovaná zostala aj unikátna socha od Pavla Tótha, ktorá je súčasťou fontány. Fontánu obklopujú tri múriky, ktoré sú venované olympijským medailistom a olympijským športom. V rámci prác sa osadili lavičky a zaviedlo sa večerné osvetlenie,“ povedal generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru Jozef Liba.

Investorom revitalizácie bol Slovenský olympijský a športový výbor v spolupráci s Domom športu a mestskou časťou Bratislava – Nové Mesto. Práce boli realizované aj s využitím príspevku od bývalého Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Ministerstva športu a cestovného ruchu SR. Podporu revitalizácii i zámeru premenovať časť Junáckej ulice na Olympijské námestie podporili poslanci mestského zastupiteľstva v Bratislave, primátor  mesta Matúš Vallo, poslanci miestneho zastupiteľstva Bratislava – Nové Mesto i starosta Matúš Čupka.

„Chcem sa v mene našej mestskej časti poďakovať SOŠV za realizáciu krásneho projektu. Získali sme vďaka nemu pútavé verejne prístupné miesto so zeleňou. Ďakujem SOŠV aj za prípravu Olympijského festivalu na Kuchajde počas olympijských hier v Paríži. Rád by som zdôraznil, že chceme Kuchajdu viac priblížiť verejnosti a zlepšiť možnosti športovania v tejto oblasti. Pripravujeme tam s SOŠV skejtpark a novú lezeckú stenu,“ uviedol Matúš Čupka.

Rekonštrukciu zrealizovala stavebná spoločnosť UNILASTAV, ktorej konateľom je Michal Adamčík. Stavebný dozor mal Pavol Senecký. Architektom námestia bol Ing. arch. Branislav Bolco z Cubedesign.

Olympijské námestie otvorili slávnostným prestrihnutím pásky trojnásobná olympijská víťazka v biatlone Anastasia Kuzminová, prezident SOŠV Anton Siekel, minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi, štátny tajomník pre šport Ján Krišanda, župan bratislavského kraja Juraj Droba a starosta Matúš Čupka.

Dom športu vznikol na prelome 70. a 80. rokov 20. storočia. V čase začiatku jeho výstavby už stála v lokalite mestská plaváreň a vedľa nej boli postavené základy fontány. V 80. rokov pribudla do priestoru fontány aj plastika od Pavla Tótha. Dom športu skolaudovali 31. mája 1983 a odvtedy slúžil ako sídlo pre slovenské športové zväzy. Keďže prestal časom vyhovovať štandardom i potrebám, v rokoch 2018 až 2021 ho na popud Ladislava Asványiho zrekonštruovali do dnešnej modernej podoby.

Fontána mala na dnešnom Olympijskom námestí základy už pred výstavbou Domu športu.
Fontána mala na dnešnom Olympijskom námestí základy už pred výstavbou Domu športu.
Foto
ARCHÍV SOŠM
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
kaufland
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque
ryba
tatratea
ecoinvest
ZVVS
marsen
rona
tauris
Uriner