Športové aktuality
4 min. čítania

Parížski maskoti Phryges vysielajú signály slobody i inklúzie

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
PARIS 2024

Maskotmi olympijských a paralympijských hier v Paríži 2024 budú dve postavičky symbolizujúce frýgickú čiapku, ktorá sa stala v období Veľkej francúzskej revolúcie znakom slobody a nezávislosti. Organizátori ich spoločne pomenovali Phryges a predstavili ich v pondelok v Paríži.

Figúrka Phryge je vytvorená v olympijskom a paralympijskom variante. Netradičná podoba maskota dostala prednosť pred postavičkami zvierat, ktoré sú často symbolmi najväčšieho športového sviatku planéty.

Pôvod čiapky je v starovekej Frýgii

Čiarka v tvare kužeľa má pôvod v starovekej Frýgii, ktorá je dnes súčasť Turecka. Jakobíni a ich politickí prívrženci nosili túto čiapku počas Veľkej francúzskej revolúcie. Neskôr sa symbol čiapky objavil aj na znakoch niektorých amerických štátov. V umení je čiapka metaforou slobody. Je to zároveň aj symbol republiky, ktorý sa objavuje na radniciach v celom Francúzsku.

Olympijské hry v Paríži sa uskutočnia od 26. júla do 11. augusta 2024.

Phryges majú dôležitú úlohu

Phryges dostali dôležitú úlohu – majú ukázať svetu, že aj šport môže veľa vecí zmeniť a zaslúži si zohrávať v spoločnosti významnú úlohu. Vysielajú signály slobody, inklúzie a schopnosti ľudí podporovať veľké a zmysluplné veci.

„Vyberali sme si skôr symbol ideálov ako zviera. Frýgická čiapka je silný symbol Francúzska. Pre nás Francúzov je to veľmi známy predmet, ktorý je symbolom slobody, predmet, ktorý bude reprezentovať maskotov po celom svete. Skutočnosť, že maskot paralympiády má viditeľné zdravotné postihnutie, tiež vysiela silný odkaz o našej podpore inklúzie,“ povedal prezident organizačného výboru a bývalý skvelý vodný slalomár Tony Estanguet.

Phryges sú červenej farby, trojuholníkový tvar dopĺňajú nohy s farebnými ponožkami a veľké modré oči. Nechýba francúzska trikolóra a na hrudi na bielom podklade zlaté logo Paríž 2024.

Maskoti zohrajú počas nasledujúcich necelých dvoch rokov kľúčovú úlohu pri propagácii olympijských hier.

Sprievodný príbeh pre Phryges

Phryges
Foto
PARIS 2024

Organizátori pripravili pre maskotov aj sprievodný príbeh. Pochádzajú z veľkého kmeňa, ktorý je súčasťou rodiny Phryge. Podľa príbehu existujú už tisícky rokov a boli pri viacerých kľúčových udalostiach francúzskej histórie.

„Teraz sa vrátili na toto veľké podujatie do Francúzska, aby viedli misiu revolúcie prostredníctvom športu. Cieľom je ukázať, že šport môže v spoločnosti zmeniť všetko. Cieľom je ukázať, že šport a jeho hodnoty dokážu veľké veci. Je o bratstve, solidarite a pomáha spoločnosti rásť,“ povedala marketingová riaditeľka organizačného výboru Julie Matikhineová.

Hoci olympijský Phryge a paralympijský Phryge môžu vyzerať podobne, ich povahy sa od seba veľmi líšia. Práve rovnováha medzi nimi z nich robí skutočnú silu, s ktorou treba počítať.

S mottom „Sami sme rýchlejší, ale spolu sme ďalej“ sa olympijský Phryge a paralympijský Phryge navzájom dopĺňajú a robia sa lepšími.

Olympijský Phryge je taktik s vypočítavým, matematickým mozgom. Jeho metodická myseľ a zvodný šarm inšpirujú ľudí, aby sa venovali športu. Paralympijský Phryge je spontánny a plný energie a nadšenia. Šíri hodnoty športu. Vďaka protéze sa stáva vzorom pre mnohých a maximálne zviditeľňuje ľudí so zdravotným postihnutím.

„Boli sme blízko k tomu, aby sme nemali maskota, ak by sme k nemu nenašli skutočný dôvod a skutočné posolstvo, ktoré by sme chceli šíriť ďalej. Maskoti musia stelesňovať francúzskeho ducha, čo nebolo jednoduché uchopiť. Sú ideálny a stelesňujú presvedčenie, ktorá má v sebe hodnoty našej krajiny a ktoré sme budovali veľa rokov,“ doplnila Julie Matikhineová.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque