Športové aktuality
5 min. čítania

Naše parížske tromfy: džudista Marius Fízeľ

Ivor LEHOŤAN
Marius Fízeľ
Foto
EJU

Džudista Marius Fízeľ sa práve v olympijskom roku zaradil medzi širšiu svetovú špičku v ťažkej váhe. Na OH v Paríži pôjde ako čerstvý bronzový medailista z ME a siedmy z MS.

Marius lieči hlavybôľ slovenského džuda, ktorému sa nepodarilo dostať na OH 2016 ani 2020 svojho pretekára. V kvalifikácii o Tokio 2020 mal smolu Peter Žilka. Všetko to videl zblízka aj jeho klubový kolega z Dukly i sparingpartner Marius Fízeľ. Od začiatku novej kvalifikácie, ktorá bola až dvojročná, bol kandidát na postup v kategórii nad 100 kg, čo je ťažká váha s mnohými esami, ako sú Francúz Riner, Čech Krpálek a ďalší.

Fízeľ sa od začiatku pohyboval na rozhraní postupovej sedemnástky (priamy postup) a kontinentálnej (európskej) kvóty. Postupne sa však prebojoval medzi priamo postupujúcich. Dá sa povedať, že od jesene 2023 sa ukotvil medzi elitou v ťažkej váhe. Bol druhý na European Open v Prahe, potom piaty na ME v Montpellieri, veľa bodov si pripísal ako víťaz Oceania Open v Perthe. Na jar 2024 pokračoval v zbieraní umiestení na turnajoch Grand Slamu. Na európskom šampionáte v Záhrebe získal bronz a bodku za postupom na OH dal 7. miestom na MS v Abú Zabí.

MARIUS FÍZEĽ

Nar. 13. 1. 1999 v Košiciach. Džudu sa začal venovať ako 9-ročný v ŠKP Banská Bystrica, ako 14-ročný prestúpil do ŠK Dukla. Tréner Ján Gregor. Výška 196 cm, hmotnosť 118 kg. Najväčšie úspechy: v kategórii nad 100 kg bronzový na ME (2024), 5. na ME (2023), 7. na MS (2024), víťaz Oceania Open (2023).

ŠTVRŤFINÁLE AKO NORMA

Postup do štvrťfinále sa stal Fízeľovou minimálnou normou od jesene 2023 na všetkých veľkých turnajoch. Na MS v Abú Zabí prehral vo štvrťfinále s neskorším majstrom sveta Kórejčanom Kimom Min-džonom. V opravách s Kubáncom Grandom. Po nešťastnom momente. „Bol to súboj, z ktorého som sa mohol dostať do duelu o bronz. Jeho záver som mal pod kontrolou a vedel som, že triumf je veľmi blízko. Diskvalifikácia za pád na hlavu pred dokončením techniky uči-mata ma nesmierne hnevá,“ vravel 25-ročný borec.Postupom na OH však naplnil svoj detský sen. „Som nesmierne vďačný, že pocestujem do Paríža. Idem tam s cieľom zabojovať o dobrý výsledok,“ dodal.

DOZREL DO ŤAŽKEJ VÁHY

Rodák z Košíc, ktorý býva od svojich troch rokov v Banskej Bystrici, nebol vždy chalan do ťažkej váhy. Až v roku 2020, keď sa začala pandémia ochorenia COVID-19 a aj džudistický svet bol „zamknutý“, prišiel Fízeľov tréner Ján Gregor s myšlienkou, aby prešiel z poloťažkej váhy (do 100 kg), do ťažkej (nad 100 kg). „Keďže vieme, že Marius nevydrží nejesť viac ako hodinu, už som si nevedel predstaviť, aby zhadzoval do poloťažkej. Súhlasil a zaradil sa do ťažkej váhy. Krátko nato bol piaty na ME do 23 rokov,“ pripomenul tréner Gregor významný míľnik.

„Najlepšie sa cítim, keď mám 118 kíl. Vtedy som silný a rýchly. Keď som prechádzal do kategórie nad 100 kg, mal som aj 125 kíl, ale to som si sám sebe pripadal už ťažký a pomalý,“ vravel nám Fízeľ. Postupne sa musel naučiť hádzať súperov, ktorí vážia aj 160 kíl – ako Rumun Simionescu, ktorého položil na ippon na jarných ME v Záhrebe.

Kedy ho súperi začali brať vážne? – pýtali sme sa trénera Gregora. „Zlomilo sa to na majstrovstvách Európy v Montpellieri, na konci roka 2023. Nielenže skončil piaty, ale videl som, že Mariusa začali viac študovať. Na ťažkú váhu je vysoký, akoby štíhlejší ako ostatní. Niektorí chlapi ťažší od neho sa dovtedy naňho pozerali ako keby nadradene. Už to však vidím aj na kempoch, že ho berú inak. Najmä sa všetkým páči, že ide v každom tréningu naplno.“

INŠPIRÁCIA OD GRÉKA

Ako sa dostal Fízeľ k džudu? Odmalička športoval. Na džudistické tatami prišiel najprv do klubu ŠKP Banská Bystrica, kde bol jeho tréner Karel Ulčník. Od štrnástich rokov je v ŠK Dukla. „Skúšal som plávať i behať, ale ako deväťročný som sa rozhodol pre džudo. To, že budem profesionálny športovec, mi prišlo na um od chvíle, keď kamarát zdieľal video, ako sa Grék Iliadis stal majstrom sveta v Paríži. Povedal som si, že by som chcel byť ako on,“ rozprával nám raz Marius Fízeľ.

Bolo to v roku 2011, keď grécky hrdina získal titul majstra sveta. Fízeľ mal vtedy dvanásť. Začal byť úspešný už ako dorastenec, zbieral medaily na európskych turnajoch. Už má aj bronz zo seniorských ME (2024). Práve to, že takýto progres zaznamenáva v olympijskej sezóne, dáva priestor na ambíciu, aby sa aj v Paríži prebojoval aspoň do štvrťfinále.

Podujatia a športovci
Šport

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque