Šport a olympizmus
5 min. čítania

Pred letným EYOF v Banskej Bystrici: Ako spomínajú na EYOD/EYOF známi slovenskí športovci?

Martin Horváth
Džudista Jozef Krnáč je doteraz jediný zo slovenských účastníkov letných EYOD/EYOF, ktorému sa neskôr podarilo vybojovať si olympijskú medailu. Je to však spôsobené aj tým, že z našich "parádnych" športov vodný slalom ani športová streľba v programe podujatia ešte nikdy neboli a rýchlostná kanoistika len výnimočne. Z účastníkov zimných EYOF sa podarilo medailovo uspieť na ZOH Petre Vlhovej a niektorým členom bronzového tímu hokejistov na ZOH v Pekingu.
Foto
Ján Súkup

Banská Bystrica bude od 24. do 30. júla hostiť XVI. letný Európsky olympijský festival mládeže (EYOF). Pod Urpínom nás čaká najrozsiahlejšie multišportové podujatie v histórii na našom území. Je to preto ideálna príležitosť pripomenúť si vznik a význam podujatia tohto typu, jednotlivé edície letného EYOD/EYOF a predovšetkým slovenskú účasť na nich.

Oslovili sme štyroch špičkových slovenských športovcov (jedného bývalého – dnes trénera, a troch súčasných), ktorí v minulosti štartovali na letnom EYOD/EYOF, aby si zaspomínali na svoju účasť na tomto podujatí a na to, čo im najviac utkvelo v pamäti.

JOZEF KRNÁČ

(v džude strieborný medailista na OH 2004 v Aténachúčastník EYOF 1993 vo Valkenswaarde, neskôr tréner na viacerých EYOF)

Jozef Krnáč so striebornou medailou z OH 2024 v Aténach.
Jozef Krnáč so striebornou medailou z OH 2024 v Aténach.
Foto
Ján Súkup

„Účasť na EYOF v úlohu športovca a trénera je diametrálne odlišná. Ako aktívny džudista som sa predstavil na druhej edícii v holandskom Valkenswaarde. Vtedy to bolo úplne iné ako v súčasnosti. Pamätám si, že naša súťaž sa uskutočnila počas dvoch dní. Nevyšlo mi to tam úplne podľa predstáv, pretože som obsadil piatu priečku. Zo športového hľadiska som nedosiahol až na medailu, ale naučil som sa súťažiť počas dvoch dní. Dovtedy to bolo pre mňa neznáme, avšak zužitkoval som to v mojej kariére.

Takýto formát sme následne mali na vrcholných podujatiach. Čo sa týka sociálnej stránky, vnímal som to ako skvelú vec, keď som mohol stretnúť aj iných športovcov ako len džudistov. Dokonca som si tam našiel letnú lásku. (úsmev) Bolo to veľmi zaujímavé.

Z pohľadu trénera mi to popravde príliš nevyhovuje, pretože veľa trénerov i rodičov to tlačí do extrémov. Pre viacerých pretekárov sa účasť tam vníma ako vrchol kariéry. Potom to pre mňa ako trénera stráca význam, pretože účasť na EYOF by mala byť o zbieraní skúseností a príprave do budúcna. V každom prípade je to fantastické podujatie. Treba však dať na to pozor, aby sa deti netlačili do extrémnych situácií.“

ANDREA PODMANÍKOVÁ

(v plávaní účastníčka OH 2020 v Tokiu – účastníčka EYOF 2011 v Trabzone)

Andrea Podmaníková.
Andrea Podmaníková.
Foto
TASR/Pavel Neubauer

„Aj napriek tomu, že už prešlo dosť veľa rokov od mojej účasti na EYOF v Trabzone, tak na toto podujatie mám len pozitívne spomienky. Spomínam na tie chvíle výlučne s úsmevom. EYOF bola moja prvá skúsenosť s takými ,veľkými´ medzinárodnými pretekmi. Zároveň som aj prvýkrát cestovala lietadlom. Doteraz si pamätám, že som sedela medzi vedúcou výpravy Máriou Mračnovou a riaditeľom mediálneho oddelenia SOŠV Ľubomírom Součekom.

Čo sa týka priebehu podujatia, tak istým spôsobom musíte vyjsť z komfortnej zóny. Spoznávate a pracujete s tímom ľudí, ktorých ste dovtedy príliš nepoznali. Na druhej strane budete práve z tejto skúsenosti profitovať v budúcnosti. Za mňa môžem povedať, že na EYOF je krásna práve rôznorodosť rôznych krajín a športov. Súťažíte bez príliš veľkého tlaku, pretože ide o mládežnícke podujatie.“

TOMÁŠ VESZELKA

(súčasná slovenská trojskokanská jednotka – v atletike účastník EYOF 2011 v Trabzone)

Tomáš Veszelka na letnom EYOF 2011 v Trabzone skončil šiesty v skoku do diaľky aj v trojskoku.
Tomáš Veszelka na letnom EYOF 2011 v Trabzone skončil šiesty v skoku do diaľky aj v trojskoku.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

„Účasť na EYOF ma vniesla do vyššej kategórie atletiky. Skončil som tam dvakrát na šiestom mieste – v skoku do diaľky aj v trojskoku. Určite to beriem pozitívne. Vnímam to ako odrazový mostík do ďalšej kariéry. Štart na tomto podujatí ma do nej „nakopol´. Najprv som absolvoval mládežnícke majstrovstvá sveta a po nich EYOF.

Atmosféra je pre začínajúceho športovca úžasná. Na štadióne sa ukáže, kto na to má. Samozrejme, naberiete aj skúsenosti a môžete sa v prípade neúspechu z toho poučiť. Ide o to, ako to športovec spracuje. Nie každý si dôveruje a môže si zablokovať celé telo. Je to však o nastavení mysle. Netreba sa báť a podať čo najlepší výkon. Treba tam nechať všetko. Reprezentujete svoju krajinu. Musíte využiť emócie či endorfíny, ktoré vám prinesie atmosféra na štadióne. Treba to nechať plynúť a nebáť sa.“

VIKTÓRIA KUŽMOVÁ

(popredná slovenská tenistka – držiteľka dvoch zlatých medailí z EYOF 2013 v Utrechte)

Viktória Kužmová.
Viktória Kužmová.
Foto
TASR/Martin Baumann

„Najradšej si spomínam na to, ako som niesla slovenskú vlajku na záverečnom ceremoniáli. Pamätám si, že tam bola úplne iná atmosféra ako na bežných tenisových turnajoch. Mohli sme vidieť aj iné športy. Stretávali sme sa dievčatami a chlapcami, ktorí sa venovali rozličným športovým odvetviam. Bolo tam pre mňa veľa noviniek. Zažila som otvárací ceremoniál, vyhlasovanie výsledkov po zisku zlatých medailí, i záverečný ceremoniál ako vlajkonosička.

Veľmi ma potešilo, že sa mi podarilo vyhrať na podujatí takéhoto rangu. Hralo sa mi tam veľmi dobre, hoci tam bol špecifický povrch – koberec s pieskom. Dosť sa to šmýkalo, čo nesadlo viacerým hráčkam. S Terkou Mihalíkovou sa nám podarilo zahrať skvele aj vo štvorhre. Vyšlo nám to. Účasť na EYOF mi priniesla zvýšenie sebavedomia, pretože som tam zvíťazila nad viacerými kvalitnými hráčkami. Zároveň mi to dodalo odhodlanie do ďalších turnajov a bojov.“

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque