Šport a olympizmus
2 min. čítania

Prešovský Jarný beh bol oslavou Medzinárodného dňa športu pre rozvoj a mier

Ján Jacoš

Olympijský klub Prešov a atletický klub TJ Slávia Prešovská univerzita pripravili 37. ročník Jarného behu v rámci Medzinárodného dňa športu pre rozvoj a mier.

Medzinárodný deň športu vyhlásilo na deň 6. apríla valné zhromaždenie OSN v roku 2013 a podporuje ho aj Medzinárodný olympijský výbor. V mnohých štátoch sa pripomína od roku 2014. Preteky boli súčasťou oblastnej bežeckej ligy 2024 Prešov/Sabinov a Prešovskej ligy Nordic Walking. Pod piatimi kruhmi bežcov a bežkyne povzbudzovali aj podpredsedníčka Olympijského klubu Prešov docentka Viera Bebčáková a člen klubu, bývalý výborný atlét a dlhoročný tréner Juraj Maľcovský. Organizátori pripomenuli, že podujatie sa uskutočňuje v roku Hier XXXIII. olympiády v Paríži, 130. výročia vzniku Medzinárodného olympijského výboru a to, že ôsme olympijské hry sa pred sto rokmi uskutočnili práve v Paríži. 

Najrýchlejšie päťkilometrovú trať zdolali Matej Platko (Sokol Ľubotice) časom 17:26 min a Simona Fritz (Veterán Prešov) za 20:07 min. Slovenský veteránsky rekordér Jozef Cvanciger (MARAS team) bol v absolútnom poradí mužov druhý a tak preukázal, že aj v tomto roku má dobrú formu. V cieli sa ušiel potlesk i najstarším aktérom Františkovi Stanekovi (MTC Vyšná Šebastová) a Vojtechovi Kassayovi (MARAS team). Športový nezmar Vojtech Kassay ocenil organizátorov, že pripravili podujatie, na ktorom sa predstavila omladina až po vitálnych seniorov a seniorky, nechýbala na ňom dobrá nálada a úsmevy. Zaujalo aj početné pole vyznávačov Nordic Walkingu. V žiackych kategóriách dominovali nádeje ŠŠK Junior Prešov.

paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV