Športové aktuality
4 min. čítania

SOŠV chce hľadať s rezortom športu lepšie východiská na ďalšie OH

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Vlajkonosiči slovenskej výpravy - vodní slalomári Jakub Grigar a Zuzana Paňková sa vezú na lodi po rieke Seina počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024. Foto: TASR/AP

Paríž 10. augusta (TASR) - Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) plánuje v spolupráci s Ministerstvom cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR a jednotlivými športovými zväzmi nájsť východiská smerom k OH 2028 a 2032. Historicky najmenšia slovenská výprava s 28 športovcami získala na prebiehajúcej olympiáde v Paríži len jednu medailu. To je najhoršia bilancia pre Slovensko v ére samostatnosti.

V sobotu definitívne stratil poslednú šancu na druhú slovenskú medailu zápasník Tajmuraz Salkazanov, ktorý nestačil v repasáži na Bielorusa Mahamedkhabiba Kadzimahamedaua. Jediným slovenským medailistom tak zostal vodný slalomár Matej Beňuš, ktorý vybojoval bronz v C1. Slovensko získalo na všetkých olympijských hrách od atlantských hier 1996 dovedna 33 medailí a do prebiehajúcej olympiády mala najmenšiu výpravu na predošlej v Tokiu, ktorú ovplyvnila pandémia koronavírusu (41). "Krátko po tom, ako sa vrátime na Slovensko, budeme musieť s ministerstvom cestovného ruchu a športu pripraviť stretnutie s jednotlivými zväzmi a ešte na jeseň hľadať východiská, ako sa pripraviť nielen na olympijské hry a na olympijský cyklus smerom k Los Angeles, ale už aj smerom na Brisbane. Krátkodobé riešenia nie sú úplne tie, ktoré by nám pomohli. My potrebujeme hľadať riešenie v dlhodobom horizonte. Nehovoriac o tom, v akom stave sú na Slovensku zimné športy," povedal generálny sekretár SOŠV Jozef Liba na sobotnej záverečnej tlačovej konferencii slovenskej výpravy.

Slováci by si mohli podľa neho vziať za príklad Veľkú Britániu či Francúzsko v športovej príprave na OH, ktorých boli hostitelia. Londýnske hry v roku 2012 boli pre Britov tretie najúspešnejšie v histórii s 65 medailami (29-18-18) a na ďalších hrách v Riu dosiahli dokonca svoj druhý najlepší výsledok vôbec s 67 cennými kovmi (27-23-17). Niečo podobné zažívajú momentálne Francúzi, ktorí bojujú o medaily až do nedele a ich úspech zmiernil aj nepokojnosť miestnych s obmedzeniami olympiády pre samotný Paríž. Domáci majú momentálne 57 medailí (15-20-22), čo je výrazne lepšie ako ich predošlé maximum z OH 2008 so 43 cennými kovmi. "Akonáhle Francúzi vedeli, že budú organizovať hry, vytvorili veľký motivačný priestor pre športové zväzy. Do športu dali samozrejme veľa peňazí, ale potom sa snažili motivovať svojich športovcov, aby v rámci prezentácie svojej krajiny doma vo Francúzsku boli tak pripravení, aby dosiahli čo najlepšie výsledky. Myslím si, že dnes, keď sa pozeráme na výkony francúzskeho národného olympijského tímu, sme určite presvedčení o tom, že sa im to podarilo a ten trend bude trvať dlho. Podobný scenár bol aj pri olympijských hrách v Londýne a v takomto rozsahu musíme naštartovať aj my to, aby sa šport stal motivačným faktorom, aby športovalo ďaleko viac detí a mládeže a aby to bola prirodzená voľba. Pretože šport je už pomaly niečo, čo na Slovensku vnímame len veľmi, veľmi okrajovo," povedal Liba.

Napriek medailovej bilancii zaujali svojimi výkonmi viacerí slovenskí športovci, ktorí skončili tesne "pod pódiom". Senzačné štvrté miesto obsadila v tenisovej dvojhre žien Anna Karolína Schmiedlová a na rovnakej pozícii bola aj vodná slalomárka Zuzana Paňková (K1) či strelkyňa Vanesa Hocková (skeet). Finálovú účasť si vybojovala aj ďalšia slovenská skeetarka Danka Barteková, ktorá obsadila šieste miesto a o senzáciu sa postaral aj skejtbordista Richard Tury. Ten postúpil v kategórii street ako jediný z Európy do finále a obsadil piate miesto. Všetci spomenutí, okrem bronzovej olympioničky Bartekovej (2012), si odbili pod piatimi kruhmi premiéru. "Ja osobne si myslím, že naše výsledky boli vzhľadom na možnosti dobré. Často sa stalo, že chýbalo veľmi málo k tomu, aby boli pretavené štvrté miesta na tú medailu. Športovci urobili, čo mohli. Viktória Forsterová mala sezónne maximum v behu na 100 metrov a Gabriela Gajanová prekonala dlhoročný slovenský rekord v behu na 800 m. Je mi trocha ľúto výsledkov v streľbe, kde sme mali najvyššie ambície," zhodnotil vedúci výpravy Roman Buček. Zároveň potvrdil slová Libu o potrebe zmeny prístupu v príprave športovcov: "Myslím si, že aj ochota rodičov dávať deti na šport je veľká, ale často sa stáva, že nechcú, aby sa z nich formovali vrcholoví športovci. To odchýlenie sa od masového športu k tomu vrcholovému športu si vyžaduje špecifický prístup."

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

Podujatia a športovci

Súvisiace