Športové aktuality
Viedeň
3 min. čítania

Umelá inteligencia postupne preniká aj do športu

Ilustračná fotografia z valného zhromaždenia ENGSO vo Viedni.
Foto
SOŠV

Vo viedenskom Dome športu sa konalo v dňoch 14. a 15. júna 2024 valné zhromaždenie Európskej organizácie pre šport na základnej úrovni (ENGSO), na ktorom sa zúčastnila aj delegácia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV). Tvorili ju riaditeľka medzinárodného oddelenia SOŠV Petra Gantnerová a čestný člen SOŠV Zdenko Kríž, dlhoročný zástupca Slovenska v tejto mimovládnej športovej organizácii.

Stretnutie delegátov z 33 krajín sa začalo seminárom Európskej únie (EÚ), zameraným na diskusiu o prioritách a vývoji v športovej politike EÚ a o programe Erasmus+. Vďaka tomuto programu sa podarilo realizovať viacero zaujímavých a užitočných programov pre rekreačný a masový šport.

Nasledovala prezentácia iniciatívy IRIS, ktorá sa zameriava na podporu integrity v športe. Prednášajúci predstavili svoje práce v oblasti boja proti dopingu, predchádzania násilia, zlepšenia genderovej rovnosti a prevencie manipulácie zápasov. Následne sa konal workshop na tému budovania efektívnej obhajovacej koalície športu - s využitím medzinárodných aspektov z viacerých členských krajín.

Zaujímavé pohľady a skúsenosti priniesla na druhý deň stretnutia diskusia na tému „Šport v trende - dokážeme zapojiť hlasy mládeže?“, ktorú prostredníctvom interaktívnych diskusií a neformálnych vzdelávacích aktivít viedol tím ENGSO Youth.

S veľkým záujmom a ohlasom sa stretla prednáška o využití umelej inteligencie (AI) v športe, ktorú prezentoval Mounir Zok zo spoločnosti N3XT Sports. Táto spoločnosť sa zameriava na to, ako umelá inteligencia revolucionalizuje rôzne aspekty športového priemyslu, vrátane výkonu športovcov, tréningu a zapojenia sa fanúšikov do športového života. Prednášajúci načrtol aj možnosti veľkého prieniku AI do ďalších oblasti športu, čo môže výrazne zmeniť tvár športového života v blízkej budúcnosti.

V ďalšej časti sa konalo samotné valné zhromaždenie ENGSO, ktoré zhodnotilo uplynulé obdobie a schválilo aj zmenu stanov, tak, aby táto organizácia mohla flexibilnejšie vykonávať svoju činnosť.

Dnes je ENGSO jedným zo stálych konzultanov EU pre oblasť masového športu a jeho rozpočet podporuje aj Združenie európských lotériových spoločností. VZ ENGSO prijalo jednomyseľlne štyroch nových členov a jednu pridruženú organizáciu. Novými členmi sú národné olympijské výbory Belgicka, Bosny a Hercegoviny, Severného Macedónska i Čiernej Hory. Pridruženým členom sa stal Športový výbor Ukrajiny.

Po tom nasledovalo valné zhromaždenie mládeže ENGSO. V závere sa delegáti zhodli na tom, že tradičná Platforma európskeho športu, ktorú ENGSO organizuje nielen pre svojich členov, bude tento rok v dnoch 21. – 23. 11. v kosovskej Prištine.

Stretnutie na platforme ENGO vo Viedni poskytlo zástupcom SOŠV cenné poznatky a príležitosti na výmenu skúseností a osvedčených postupov so zahraničnými partnermi.

p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
kaufland
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia