Športové aktuality
2 min. čítania

Fantastická Gabriela Gajanová má striebro z majstrovstiev Európy

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Gabriela Gajanová oslavuje zisk striebornej medaily na ME v Ríme v behu na 800 m.
Foto
TASR/AP

Slovensko má po štrnástich rokoch zásluhou Gabriely Gajanovej opäť medailu z behu žien na 800 m na majstrovstvách Európy v atletike. Dvadsaťštyriročná rodáčka z Liptovského Mikuláša Gajanová finišovala vo finále na šampionáte v Ríme na skvelom 2. mieste. V roku 2010 vybojovala v Barcelone na tejto dištancii Lucia Klocová bronz.

Gajanová začala finále pomalšie, počas prvých 400 m sa pohybovala okolo 6. miesta. Nestrácala však kontakt s najlepšími. Štartové pole od štartu až do cieľa ťahala Keely Hodgkinsonová z Veľkej Británie. Rozhodovalo sa v záverečných 120 metroch. Gajanová sa vnútornou dráhou pretiahla na 2. miesto a vo finiši sa blížila k favorizovanej Britke. Napokon finišovala druhá za 1:58,79 min, čím opätovne splnila limit na olympijské hry do Paríža. Za svojim osobným maximom z vlaňajška zaostala o 1 stotinu sekundy.

Britka Hodgkinsonová obhájila zlatú medailu z Mníchova 2022 za 1:58,65. Bronz si vybojovala Francúzka Anais Bourgoinová za 1:59,30.

„Veľmi sa teším z medaily. Stále som aj v šoku, že ju mám. Splnilo sa mi moje želanie. Chcela som byť v pretekoch odvážna a bojovať do posledných metrov. Čakala som, že sa bude bežať rýchlejšie. V úvode som nechcela prepáliť tempo. Voči Keely mám rešpekt, je to skúsenoá pretekárka, ale v závere som videla, že ju mám na dosah. Bojovala som do posledných metrov aj s ňou,“ povedala pre RTVS Gabriela Gajanová.

Gabriela Gajanová finišuje druhá vo finále na 800 m na ME v Ríme.
Gabriela Gajanová oslavuje zisk striebornej medaily na ME v Ríme v behu na 800 m.
Foto
TASR/AP

Slovenská atletika doteraz má v ére samostatnosti z ME pod holým nebom aj s Gajanovej striebrom sedem medailí. V roku 2010 vyhral v Barcelone Libor Charfreitag súťaž kladivárov, Lucia Klocová bola na 800 m bronzová. Potom už brali Slováci na ME len striebra. O dva roky neskôr v Helsinkách i v roku 2014 v Zürichu ho vybojovala v hode kladivom Martina Hrašnová. V rokoch 2014 a 2018 zasa bral strieborný kov v chôdzi na 50 km Matej Tóth.

Podujatia a športovci
Šport
Tagy
p24
Doprajte si výnimočný zážitok, do predaja idú ďalšie lístky na OH 2024

Do olympijských hier v Paríži zostáva