Športové aktuality
Bratislava
10 min. čítania

V stredu sa začne odpočítavať rok do OH v Paríži, Slovensko má zatiaľ tri miestenky

Ľubomír Souček, TASR
Spoločná fotografia štyroch slovenských športovcov, bojujúcich o účasť na OH v Paríži, spolu s designovaným vedúcim našej výpravy - zľava Denis Myšák, Eliška Mintiálová, Roman Buček s maskotom OH, ktorým je frýgická čiapka, Tatiana Kukuľková a Ľubomír Pištej.
Foto
TASR/Jaroslav Novák

V stredu odštartuje odpočítavanie jedného roka do Hier XXXIII. olympiády v Paríži. Slovenský olympijský a športový výbor k tejto príležitosti na utorok pripravil tlačovú besedu, na ktorej sa zúčastnili prvá radkyňa ambasády Francúzskej republiky na Slovensku Marion Dehaisová, športový riaditeľ SOŠV a designovaný vedúci slovenskej výpravy na OH 2024 Roman Buček a štyria naši športovci, bojujúci o účasť v Paríži – rýchlostný kanoista Denis Myšák, vodná slalomárka Eliška Mintálová a stolní tenisti Ľubomír PištejTatiana Kukuľková.

Slovensko má zatiaľ len tri isté miestenky do Paríža, no kvalifikačné boje v takmer všetkých športoch stále prebiehajú. Roman Buček verí, že reprezentantov bude viac ako pred dvoma rokmi v Tokiu. V metropole Japonska malo Slovensko 41 športovcov - 27 mužov a 14 žien a bol to v ére samostatnosti historicky najmenší počet slovenských účastníkov OH.

Isté miesta majú zatiaľ len strelci - obhajkyňa olympijského zlata z Tokia 2020 Zuzana Rehák Štefečeková v trape, Vanesa Hocková v skeete a Patrik Jány vo vzduchovej puške na 10 m, pričom bude môcť nastúpiť aj v ľubovoľnej malokalibrovke.

"Kvalifikačný proces sa v podstate iba rozbieha a my by sme boli sklamaní, ak by sme mali menej športovcov, ako bolo v Tokiu. Verím, že počet 41 prekročíme," povedal Buček.

Pre vodákov budú kľúčové majstrovstvá sveta, pre stolných tenistov rebríček

Denis Myšák.
Denis Myšák.
Foto
TASR/Jaroslav Novák

Zo štvorice športovcov, prítomných na tlačovej besede, traja už pod piatimi kruhmi štartovali. Denis Myšák dokonca má v zbierke dve medaily zo súťaží štvorkajakov – striebro z Ria de Janeiro 2016 a bronz z Tokia 2020 (v dôsledku koronakrízy sa hry uskutočnili až v roku 2021, ale s nezmeneným označením). Na nedávnych domácich kvalifikačných pretekoch potvrdil, že má najvyššiu individuálnu výkonnosť, keď dominoval na 500 aj na 1000 m.

Po neuspokojivých výsledkoch nášho štvorkajaka na 500 m (z troch medzinárodných súťaží len raz postúpil do finále) došlo nedávno k zmenám v obsadení lode. Denis Myšák sa po niekoľkoročnej prestávke znovu vrátil na prednú pozíciu „háčika“ K4 a vymenil si tak pozíciu so Samuelom Balážom, ktorý sa posadil zaňho.

„Mali sme len pár spoločných jázd, aj nejaké merané úseky a mali sme lepšie časy. Taký čas sme tento rok ešte nemali, takže je to pre nás nádej, že sme spravili dobrý krok. Každého to nakoplo a každý na tom chce pracovať. Myslím, že ideme dobrou cestou a všetci sa tešíme na preteky. Mali sme asi o sekundu lepší čas ako doteraz, takže si myslím, že to môže byť veľmi dobré. V našich pretekoch sú rozdiely stotiny i tisíciny, takže sekunda je naozaj veľký skok a verím, že nám to pomôže,“ uviedol Denis Myšák.

Kľúčovou súťažou roka bude svetový šampionát v nemeckom Duisburgu v dátume 23. – 27. augusta, na ktorom sa bude bojovať o olympijské miestenky. Dovtedy naše kvarteto čaká už len tréning bez súťaženia – dva týždne doma a dva týždne v Maďarsku.

Eliška Mintálová.
Eliška Mintálová.
Foto
TASR/Jaroslav Novák

Aj pre vodných slalomárov bude mať v boji o parížsku účasť najväčší význam svetový šampionát, ktorý sa uskutoční 19. – 24. september v Lee Valley pri Londýne. Eliška Mintálová, deviata zo súťaže kajakárok na OH v Tokiu, tam zabojuje o miestenku pre Slovensko nielen v K1, ale aj v kajak krose. A nielen ona, ale aj ďalšie slovenské pretekárky.

„Ešte dovtedy nás čakajú majstrovstvá Slovenska aj preteky Svetového pohára v španielskom Seu d´Urgell. Po svetovom šampionáte začiatkom októbra budeme súťažiť na olympijskej trati vo Vaires sur Marne pri Paríži,“ povedala Eliška Mintálová. Olympijský areál mala možnosť spoznať už vlani na jeseň počas tréningového pobytu a trať sa jej príliš nepáčila. „Bola veľmi ľahká a pomalá, stále na nej bolo treba pádlovať. Po kritike nízkej náročnosti tam vraj urobili úpravy, v dôsledku ktorých by voda mala tiecť rýchlejšie. Som na to zvedavá,“ dodala.

Ľubomír Pištej.
Ľubomír Pištej.
Foto
TASR/Jaroslav Novák

Kvalifikačný proces v stolnom tenise sa výrazne líši od toho u vodákov. Miestenky si možno priamo vybojovať vo veľmi malom počte len na niektorých vrcholných súťažiach. Pre väčšinu účastníkov bude kľúčové postavenie v redukovanom svetovom rebríčku. Preto mnohí stoilní tenbisti obchádzajú turnaje na rôznych kontinentoch, aby „naháňali“ body. Ľubomíra Pišteja aj Tatianu Kukuľkovú napríklad onedlho čakajú dva turnaje v Lužnej Amerike – v Riu de Janeiro aj v Lime.

„Na nedávnych Európskych hrách by nám v mixe s Barborou Balážovou zaručilo víťazstvo v turnaji, ale to sa nám nepodarilo. V rebríčku sme však dosť vysoko, takže verím, že by sme sa mali na OH kvalifikovať,“ povedal trojnásobný medailista v miešanej štvorhre Ľubomír Pištej. Za márne však nepovažuje ani úsilie o zisk miestenky vo dvojhre a dokonca aj v súťaži družstiev mužov.

Tatiana Kukuľková.
Tatiana Kukuľková.
Foto
TASR/Jaroslav Novák

Tatiana Kukuľková dosiahla v tomto roku postupom do osemfinále dvojhry na majstrovstvách sveta životný úspech a tiež má ambíciu prebojovať sa na olympijské hry – na rozdiel od jej predrečníkov Mysáka, Mintálovej a Pišteja ešte na nich neštartovala. „Ale je šanca, že by sme do Tokia postúpili aj ako ženské družstvo,“ myslí si.

O parížskych prípravách

Prvá radkyňa ambasády Francúzskej republiky na Slovensku Marion Dehaisová v krátkom príhovore označila olympijské aj následné paralympijské hry v Paríži za zdroj hrdosti pre Francúzov, za príležitosť ukázať vyspelosť, krásu a diverzitu krajiny, aj jej potenciál a schopnosť transformovať veľké športové podujatia na ekologicky únosnejšie, ale aj za obrovskú výzvu využiť bohaté organizátorské skúseností, prezentovať svoju kultúru, gastronómiu i atraktivitu pre cestovný ruch.

Organizátori hier tvrdia, že plánujú, aby sa hry stali prvým športovým podujatím na svete, ktoré bude "pozitívne z hľadiska klímy". Zároveň chcú využívať aj obnoviteľné zdroje a využiť čo najviac už existujúcich športovísk a infraštruktúry. Environmentálna kompenzácia zahŕňa financovanie výsadby stromov na pohlcovanie oxidu uhličitého a projekty na ochranu a obnovu lesov a oceánov.

Prvá radkyňa francúzskej ambasády na Slovensku Marion Dehaisová.
Prvá radkyňa francúzskej ambasády na Slovensku Marion Dehaisová.
Foto
TASR/Jaroslav Novák

„Olympijské a paralympijské hry pre celý svet predstavujú multikultúrny festival. Verím, že sa na nich zúčastní čo najviac slovenských športovcov, že získajú veľa úspechov a že Francúzsko počas hier navštívi veľa Slovákov,“ zaželala si Marion Dehaisová.

Športový riaditeľ SOŠV Roman Buček sa v Paríži nedávno zúčastnil na seminári šéfov misií národných olympijských výborov. Na ňom organizátori informovali o priebehu príprav, výstavbe infraštruktúry i ďalších oblastiach.

"Organizačný výbor nám predstavil všetky oblasti, ktoré súvisia so zabezpečením a prípravou olympijských hier. Musím povedať, že všetky prebiehajú podľa plánov. Aj my sme presvedčení, že majú všetko pod kontrolou a prípravy prebiehajú tak, ako si predsavzali. Na seminári, ktorý sa spravidla koná rok pred hrami, sa zúčastnili zástupcovia asi 200 olympijských výborov. Otázky, ktoré padli v pléne, boli okamžite zodpovedané - aj tie, ktoré boli náročné," uviedol Buček.

Organizátori čelia rok pred štartom hier viacerým výzvam. Veľkou témou je bezpečnosť najmä v súvislosti s otváracím ceremoniálom. V Paríži sa totiž nebude konať na štadióne, ako býva zvykom, ale v centre mesta, pričom výpravy a športovci sa budú plaviť na lodiach po Seine. Podľa organizátorov bude ceremoniál veľkolepý, sledovať na brehoch by ho malo až 500-tisíc ľudí, z toho veľká väčšina zadarmo. Protokolárna časť na Trocadére neďaleko Eiffelovej veže bude už pre platiacich.

Roman Buček.
Roman Buček.
Foto
TASR/Jaroslav Novák

"Toto bude aj pre nás neznáma, keďže otvárací ceremoniál býva spravidla na obrovských štadiónoch, a teda v uzavretých priestoroch, kde prebieha pred konaním veľmi dôsledná bezpečnostná kontrola. Tentokrát bude na obrovskej ploche v centre Paríža. Výpravy sa budú plaviť asi na 160 plavidlách na šesť km dlhom úseku a na brehoch bude asi 500-tisíc divákov. Povedali by som, že pre organizátorov je obrovská výzva, ako to z bezpečnostného hľadiska zabezpečiť. Informovali nás, že počet bezpečnostných jednotiek sa zvýši až na 35-tisíc, takže veríme, že to majú pod kontrolou," povedal Buček. V pohotovosti by mali byť aj protidronové systémy či špeciálne opatrenia v rámci kybernetickej bezpečnosti.


Olympijské hry v Paríži už po tretí raz

Metropola Francúzska privíta športový sviatok od 26. júla do 11. augusta 2024 a stane sa len druhým mestom v histórii, ktoré zorganizuje letnú verziu podujatia tretíkrát (1900, 1924). Doteraz mal túto výsadu iba Londýn (1908, 1948, 2012). Tretím mestom bude v roku 2028 Los Angeles.

Hlavná časť hier sa uskutoční v metropole Francúzska, kde budú niektoré športoviská rozmiestnené pri ikonických pamiatkach ako napríklad plážový volejbal pod Eiffelovkou či moderný päťboj a jazdci na koni vo Versailles. Hry budú hostiť aj ďalšie francúzske mestá, strelci budú súťažiť v Národnom streleckom centre Chateauroux, jachtári v Marseille, futbalisti na viacerých francúzskych štadiónoch, hádzanári aj v Lille. A najvzdialenejšou destináciou budú Tahiti, kde sa stretnú surferi.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) upravil počet účastníkov OH na 10.500, vďaka čomu sa zníži aj počet členov sprievodu. Medaily sa budú rozdávať v 32 športoch v 329 disciplínach, čo je o desať menej ako v Tokiu. „Stane sa to po prvý raz, že počet medailových disciplín bude nižší, ako na predchádzajúcej edícii hier,“ poznamenal Buček. V programe je aj 22 miešaných súťaží a v 28 športoch je rovné zastúpenie mužov a žien.

Rok do OH v Paríži
Foto
SOŠV

Otázna je stále účasť športovcov z Ruska a Bieloruska pre vojnový konflikt na Ukrajine. Medzinárodný olympijský výbor potvrdil, že pozvánky na OH odošle 203 národným výborom 26. júla. Na zozname krajín chýba Rusko aj Bielorusko. Okrem Ruska a Bieloruska nedostane od MOV pozvánku do Paríža ani výbor Guatemaly, ktorý suspendovali.

"Súčasné odporúčania MOV pre medzinárodné federácie a organizátorov športových podujatí o účasti ruských a bieloruských športovcov na medzinárodných súťažiach, sa netýkajú účasti športovcov a ich pomocného personálu s ruským alebo bieloruským pasom na OH v Paríži alebo ZOH v Cortine d'Ampezzo a Miláne v roku 2026. MOV prijme toto rozhodnutie vo vhodnom čase, podľa svojho plného uváženia a bez toho, aby bol viazaný výsledkami predchádzajúcich olympijských kvalifikačných súťaží," uviedol MOV.

Rozpočet organizačného výboru sa vlani zvýšil o 10 percent na 4,4 miliardy eur. Ďalších 4,4 miliardy eur išlo pre Solideo, orgán poverený výstavbou a rekonštrukciou športových zariadení, celkový rozpočet by tak mal dosiahnuť 8,8 miliardy eur.

Podujatia a športovci

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque