Šport a olympizmus
Košice

Z medzinárodnej konferencie v Košiciach s názvom Vitalita a benefity telesnej aktivity a športu vo vyššom veku

Momentka z prednášky predsedníčky Klubu fair play SOŠV Kataríny Ráczovej na košickej konferencii "Vitalita a benefity telesnej aktivity a športu vo vyššom veku".

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v rezolúcii 45/106 dňa 14. decembra 1990 vyhlásilo 1. október za Medzinárodný deň starších osôb. Je venovaný úcte, láske a obdivu k seniorom.

Tento deň má svoj význam, pretože starnutie obyvateľstva je hlavný globálny trend, ktorý mení podobu spoločností na celom svete. Očakávaná dĺžka života pri narodení v súčasnosti presahuje 75 rokov v polovici krajín sveta, čo je o 25 rokov viac ako v roku 1950. Predpokladá sa, že do roku 2030 bude počet starších ľudí na celom svete vyšší ako počet mladých, pričom tento nárast bude najrýchlejší v rozvojových krajinách.

Tohtoročný už 34. ročník osláv Medzinárodného dňa starších ľudí sa zameral na tému „Dôstojné starnutie: Dôležitosť posilnenia systémov starostlivosti a podpory pre starších ľudí na celom svete“. V tomto duchu niektoré významné spoločnosti, ako napr. Spolok lekárov Košice, European Association of Professors Emerit, Lekárska fakulta UPJŠ Košice či Ústav telesnej výchovy a športu UPJŠ v Košiciach organizovali dňa 30. septembra v Košiciach medzinárodnú konferenciu, ktorá mala názov Vitalita a benefity telesnej aktivity a športu vo vyššom veku.

Spomedzi siedmich prednášajúcich konferencie zaujala prednáška zástupkyne rakúskej športovej organizácia ASKÖ Astrit Maiovej, ktorá účastníkom priblížila projekty, zamerané predovšetkým na ľudí zrelšieho veku. Niektoré z týchto projektov sú dokonca podporené rakúskou poisťovňou. Oboznámila prítomných aj s pravidlami novej verziou futbalu s názvom „Futbal v chôdzi“, ktorá je veľmi obľúbená medzi seniormi Rakúska, Írska a Nemecka.

Veľkú pozitívnu odozvu vzbudil aj film o histórii košického Medzinárodného maratónu mieru, ktorý v tomto roku oslavuje svoje 100. výročie.

V tejto časti konferencie vystúpila aj predsedníčka Klubu fair play Slovenského olympijského a športového výboru (KFP SOŠV) Katarína Ráczová. Vo svojom príspevku s netradičným názvom  „Život je ako vianočný závin, patka nikomu nechutí“, na príklade rôznych štúdii hovorila o význame športu pre seniorov. Práve šport môže výrazne môže prispieť k tomu, aby aj ako seniori žili plnohodnotný život.

Vyzdvihla skutočnosť, že športová vyspelosť  krajiny nie je definovateľná len počtom medailí z vrcholných športových podujatí, ale k športovej vizitke krajiny patrí aj to, ako je športovo aktívne jej obyvateľstvo, či športuje a ako často. Na príklade vlastných úsmevných príbehov zdôraznila aj dôležitosť sociálnych vzťahov, aby sme sa na konci nášho života nestali patkou. Usilujme sa, aby každý náš deň bol zmysluplný, tak  ako vo vianočnom závine musí byť chutná plnka všade rovnako rozložená a patky neostali suché.

Momentka z besedy a workshop Kataríny Ráczovej so študentmi o histórii a súčasnosti fair play.
Momentka z besedy a workshop Kataríny Ráczovej so študentmi o histórii a súčasnosti fair play.

Na Medzinárodný deň starších osôb nadväzovala 1. októbra beseda a workshop o histórii a súčasnosti fair play, ktoré sa konali na pôde Ústavu telesnej výchovy a športu (ÚTVŠ), Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. Beseda bola určená predovšetkým pre študentov ÚTVŠ a Strednej športovej školy. Po teoretickej časti sa študenti mohli prostredníctvom rôznych hier vyskúšať aj z významu pojmov, ako sú čestnosť, priateľstvo, solidarita či tímová spolupráca, ktoré výraz fair play v sebe skrýva.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque