Športové aktuality
5 min. čítania

Krasokorčuliar Adam Hagara už získal prvé olympijské úlovky

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Adam Hagara počas úvodného tréningu na ZOH mládeže v Ľadovej aréne v Kangnungu.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Krasokorčuliar Adam Hagara má v dejisku zimných olympijských hier mládeže v juhokórejskom Kangnungu za sebou prvý tréning na ľade. Napriek tomu, že pred odchodom sa o ňom zo slovenskej výpravy hovorilo najviac, tlak nepociťuje a chce predovšetkým zajazdiť kvalitné a čisté jazdy. Na ZOH mládeže v provincii Kangwon sa zišla ešte kvalitnejšia konkurencia ako na finále juniorskej Grand Prix v Pekingu, v ktorom skončil tretí.

Adam Hagara pricestoval do olympijskej dediny mládeže v Kangnungu po jedenásťhodinovom lete z Európy a následnom viac ako trojhodinovom presune autobusom z letiska Inčcheon pri Soule do Kangnungu v utorok večer. V stredu ešte nemohol trénovať na ľade, keďže v Ľadovej aréne vrcholili súťaže šortrekárov.

Adam Hagara sa zapojil do aktivít Athlete365

Popri aklimatizácii a suchom tréningu 17-ročný rodák z Trnavy stihol navštíviť aj stan projektu Athlete365, v ktorom sa zapojil do aktivít a získal zaujímavé vecné ceny i cenné odznaky. Na jeho akreditácii už počas prvého dňa svietili desiatky odznakov.

„Snažím sa užiť si túto olympijskú atmosféru na maximum. Nie vždy sa vám naskytne príležitosť dostať sa na olympijské hry. Tieto síce majú prívlastok mládežnícke, ale stále sú olympijské. Je to veľký zážitok. Budem sa síce snažiť dostať aj na veľké olympijské hry, ale stať sa môže čokoľvek a nemusí sa mi to podariť. Tu v Kórei som zatiaľ nadšený,“ povedal po prvom tréningu Adam Hagara.

Adam Hagara počas prvého tréningu v Kangnungu.
Adam Hagara počas prvého tréningu v Kangnungu.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Na prvom tréningu sa aj rozosmial

Úradujúci majster Slovenska vykorčuľoval vo štvrtok predpoludním o jedenástej miestneho času na vyhladenú bielu ľadovú plochu Ľadovej arény. Spoločnosť na tréningu mu robili aj súperi z Japonska, Kórejskej republiky, USA, Ukrajiny či Estónska. Počas 35 minút si vyskúšal viaceré prvky. Bolo na ňom vidieť, že je dobre naladený. V jednom okamihu, keď sa snažil o kombináciu dvoch skokov, spadol pri mantineli Japonec Rio Nakata. Hagara musel svoj pokus prerušiť a dlhšie sa smial.

„Keď spadol Japonec, aj som sa zľakol. Nevedel som, či je za mnou a či nespadnem cez neho. Musel som prerušiť svoj prvok. Keď som ho zbadal, odľahlo mi a schuti sme sa zasmiali. Dnes bolo na ľade výborne. Mám za sebou dobrý tréning. Vychádzali mi všetky skoky i ďalšie prvky. Bodaj by tak bolo aj v súťaži,“ zaželal si zverenec Vladimira Dvojnikova a Alexandra Hagarovej.

Veľké rozdiely medzi juniorským a seniorským programom nie sú

Adam Hagara prežíva hektickú sezónu. Na jeseň štartoval na pretekoch juniorskej Grand Prix, v Linzi ich aj vyhral, potom sa trápil dva mesiace s novými korčuľami a nožmi, v decembri bol úspešný vo finále juniorskej GP a vyhral ako prvý Slovák spoločné majstrovstvá Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. Začiatkom januára už letel na seniorské majstrovstvá Európy do litovského Kaunasu, na ktorých skončil jedenásty. Odtiaľ sa presunul na chvíľu domov a potom do Kórejskej republiky na ZOH mládeže.

Na presuny medzi domovom, hotelmi a halami si už zvykol. Rovnako mu nerobí problém odjazdiť juniorský a seniorský program. Medzi mužmi je o 30 sekúnd dlhšia voľná jazda, musí v nej absolvovať aj jednu krokovú pasáž navyše. Medzi juniormi sú zakázané v krátkom programe štvorité skoky.

„Tie zatiaľ neskáčem, takže je to v poriadku,“ zasmial sa Adam a pokračoval: „Skoky sú rovnako hodnotené v oboch kategóriách. Kroková pasáž v mužskej kategórii berie dosť síl, juniorská voľná jazda je aj preto menej náročnejšia. Nerobí mi však problém prispôsobiť program vekovej kategórii na súťaži.“

Adam Hagara
Adam Hagara.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Nože nie je potrebné brúsiť každú chvíľu

Kým každý hokejový tím si na turnaje a zápasy vozí so sebou aj výstrojového manažéra, ktorý zároveň brúsi korčule, krasokorčuliari cestujú na svoje podujatia samostatne, prípadne s trénerom. Brúsenie krasokorčuliarskych korčúľ je alchýmia, avšak nože vydržia ostré aj niekoľko týždňov.

„Nože držia svoju ostrosť aj pár týždňov. Tie svoje mám momentálne veľmi dobre dobre nabrúsené, keďže sme ich brúsili asi dva dni pred odchodom do Kórey,“ prezradil Adam Hagara.

Ide bojovať a užiť si každú sekundu na ľade

V hale i v dedine už stretol svojich súperov. Aj keď mnohí na Slovensku hovorili vzhľadom na jeho kvality o medailách, on zostáva pri zemi. „Sú tu obaja chalani, ktorí ma zdolali vo finále juniorskej Grand Prix. A prišli aj ďalší. Konkurencia je veľká. Ja sa budem snažiť urobiť maximum pre čo najlepší výsledok. Idem bojovať a na ľade si užiť každú sekundu,“ uviedol člen KK Trnava, ktorý v tejto sezóne jazdí krátke programy na hudbu Another Love od Toma Odella a vo voľných jazdách korčuľuje na skladbu Dream On od Aerosmith.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV